eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2024. január elsejei Liverpool - Newcastle United mérkőzésén a liverpooli Anfield stadionban.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Szoboszlai Dominik sérülése még az értékére is nagy hatással van

Elhúzódó combsérülése miatt felvetődik a kérdés, hogy a magyar válogatott kapitánya mennyire minősül sérülékenynek.

Az angol labdarúgó-bajnokságban listavezető Liverpool vasárnap a Chelsea-vel csap össze a Ligakupa döntőjében. Még nem dőlt el, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik pályára tud-e lépni, mert január vége óta bajlódik kiújult combsérülésével. Jürgen Klopp, a vörösök szakvezetője szerint kicsi erre az esély.

Az InfoRádiónak nyilatkozó sportközgazdász szerint Szoboszlai Dominik esetében még nem lehet sérülékenységről beszélni, hiszen pályafutásában csak egy hosszabb kihagyása volt. "A sérülékenység egy szubjektív definíció, inkább akkor szokás erről beszélni, amikor valakinek a karrierje folyamán folyamatosak azok a sérülések, amelyek miatt nem tud a csapata rendelkezésére állni, és több olyan szezonja is van, amikor számos mérkőzést kell kihagynia" – mondta Szabados Gábor.

A közgazdász hangsúlyozta, Szoboszlai Dominik esetén még nem igazán beszélhetünk ilyen problémáról. Karrierje során egy nagyobb sérülése volt, amikor Salzburgból Lipcsébe szerződött, és még sokáig nem tudott bemutatkozni az új csapatában. Ezért kellett kihagynia a 2021-es Európa-bajnokságot is. Utána viszont egy-két apróbb sérülést leszámítva folyamatosan játékképes volt, csak most, amikor az elő szezonját játssza a Liverpoolban, akadályozza ismét a szereplését egy súlyosabb sérülés.

Szabados Gábor szerint ez egyáltalán nem az a kategória, amikor egy játékost sérülékenynek tekinthetünk, ezek a futball velejárói. Hozzátette, az, hogy mitől lesz valaki sérülékeny, sok mindentől függ: milyen a játékos testalkata, izomzata, ízületei, illetve milyen felkészültséget szerzett, megfelelően terhelték-e gyermekkorától kezdve, de még az is meghatározó lehet, hogy milyen minőségű pályákon játszott.

Ha állandósul a mostani állapot, és Szoboszlai Dominiknek minden szezonban lesznek hosszabb kihagyásai, az már egy egészen más helyzet.

Szabados Gábor megerősítette, ha egy játékos sérülékenynek számít, az az értékén is csökkenteni fog. Mint mondta, a klubok is figyelembe veszik a kiszemelt játékosok kórelőzményét, tehát a leigazoláskor szokásos alapos orvosi vizsgálaton túl azt is megnézik, mennyire voltak gyakoriak az adott labdarúgónál a sérülések. "Ráadásul ahogy idősödik egy játékos, úgy válhatnak a sérülések is egyre gyakoribbá" – tette hozzá.

A sportközgazdász arra is kitért, hogy Szoboszlai Dominik még fiatal, abban a periódusban van, amikor a teste még jobban alkalmazkodik a profi futball követelményeihez. Elmondta, egy játékos piaci értékét pedig mindig az mutatja meg, hogy a jövőben milyen értéket tud képviselni a klubja számára. Ebbe nyilvánvalóan azt is bele kell kalkulálni, hogy mennyire stabilan képes a csapat rendelkezésére állni, vagy mennyire sérülékeny.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×