eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Megszólalt a vezető főorvos a két fiatal magyar focista váratlan halála ügyében

A hétvégén két, Pest vármegyei labdarúgó-bajnokságban futballozó játékos is meghalt: az újhartyáni Botlik Gábor 32, a Tápiószentmártonban játszó Viniczai Viktor 28 éves volt. A tragédia kapcsán Kiss Mariannát, az Országos Sportorvosi Hálózat vezető főorvosát kérdeztük.

Versenyengedéllyel és az ehhez szükséges sportorvosi engedéllyel minden olyan sportolónak rendelkeznie kell, aki a sportági szövetség által szervezett országos versenyrendszerben, bajnokságban vesz részt. Egyéb szabadidős jellegű rendezvényeken a részvételéhez azonban nem szükséges mindez – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Kiss Marianna főorvos. A két elhunyt sportolónak volt versenyengedélye, az esetek körülményeiről keveset tudni, ezért

csak feltételezni lehet, hogy nem a bajnoki versenyrendszer keretei között történt a két tragédia

– jegyezte meg az Országos Sportorvosi Hálózat munkatársa. (Jelenleg az MLSZ által szervezett bajnokság szünetel, a versenyszezon csak márciusban indul.)

Tájékoztatása alapján a sportorvosi vizsgálat egy szűrővizsgálat, ami elsősorban krónikus szív-érrendszeri vagy anyagcsere-betegségek megelőzésére szolgál. A szakember kitért arra is, két szűrővizsgálat közötti időszakban történhetnek olyan váratlan betegségek, sérülések, amelyeknek a megelőzésére nem a sportorvosi szűrővizsgálat hivatott, kivizsgálására és kezelésére a háziorvosi szolgálat és a járóbeteg-szakrendelések alkalmasak.

Sportorvosi engedélyhez 18 éves életkor felett évenkénti, 18 éves kor alatt félévenkénti sportorvosi vizsgálat szükséges. Ezek alapeleme az EKG- és vizeletvizsgálat, továbbá egy sportorvosi kérdőív kitöltése. 35 év felett vér- és laborvizsgálat is szükséges az engedély megadásához, de sportágaktól függően kiegészítő – szemészeti, neurológiai, stb. – vizsgálatokra is sor kerülhet. Bizonyos esetekben – amikor például a családi anamnézisben és a korábbi megelőző kórelőzményben olyan tények szerepelnek – szükséges lehet a kardiológiai vizsgálat értékelése – mondta a főorvos.

„Ami fontos a sportolóknak, hogy az év közbeni időszakokban is tartsák be azokat az alapszabályokat, amiket megtanulhattak versenyzői életükben,

tehát azt, hogy betegen nem sportolunk, akut tünetekkel nem erőltetjük a fizikai terhelést, hiszen ennek szövődményei lehetnek a későbbiekben” – hangsúlyozta Kiss Mariann, az Országos Sportorvosi Hálózat vezető főorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×