eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Olümpia, 2016. április 21.A főpapnő szerepét játszó Katerina Lehu a fáklyát fogja az olimpiai láng fellobbantási ünnepségén Héra templománál, az eredeti olimpiai játékok helyszínén, az ókori Olümpiában 2016. április 21-én. Az ünnepség végén a lángot szállító staféta elindul a 2016-os nyári olimpiának otthont adó Rio de Janeiro felé. A lángot a hagyományok szerint a nap sugarait összegyűjtő konkáv tükör segítségével lobbantják fel. (MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz)
Nyitókép: MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz

Száz rendőr kíséri majd az olimpia legfőbb szimbólumát

Szigorú biztonsági intézkedésekkel készül a francia rendőrség a párizsi olimpiát felvezető fáklyaváltóra.

Gerald Darmanin belügyminiszter hétfőn közölte, hogy az útvonalon végig legalább száz rendőr kíséri majd az ötkarikás lángot egy "biztonsági buborékban", emellett dróntámadást megelőző döntéseket is hoztak.

"A radikális iszlamisták és a szélsőbaloldali aktivisták is fenyegetést jelentenek, ezért kiemelt figyelemmel követjük a láng útját" - fejtette ki a miniszter hozzátéve,

a láng érkezésénél ötezer rendőr lesz jelen Marseille-ben, a párizsi utakon pedig 18 ezer rendfenntartó teljesít majd szolgálatot.

A francia házigazdák a múlt héten választották ki azt a 11 ezer embert, aki szerepet kap az olimpia és paralimpia lángját vivő stafétákban. Több mint százezren jelentkeztek a váltó tagjának, s a lángot hordozók nyolcvan százalékát értesítették, hogy bekerült a kiválasztottak közé. A többiek, köztük neves sportolók és különböző hírességek kilétét csak később fedik fel a meglepetés fenntartása érdekében.

A tizenegyezer emberből, akiknek a fele nő, tízezren vihetik majd az olimpiai lángot, ezren pedig a paralimpiáét. A fáklyahordozók minden korosztályt képviselnek, közéjük minden francia megyéből került be kiválasztott.

A hagyományoknak megfelelően a görögországi Olümpiában fellobbanó olimpiai láng a háromárbocos Belem hajó fedélzetén május 8-án érkezik meg Marseille-be, onnan indul majdnem három hónapos útjára, július 26-ig több mint négyszáz francia települést, és öt tengerentúli régiót - Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et - is érintve, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett megnyitóünnepségének színhelyén.

A paralimpia lángja augusztus 25. és 28. között több mint félszáz településen halad át, majd megérkezik a főváros szívében levő térre, a Place de la Concorde-ra, ahol a nyitóceremóniát tartják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×