eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
LONDON, ENGLAND - JANUARY 15: Duda Pavao, Thierry Henry and Reshmin Chowdhury arrive on the Green Carpet ahead of The Best FIFA Football Awards 2023 at The Apollo Theatre on January 15, 2024 in London, England.. (Photo by Sebastian Frej/MB Media/Getty Images)
Nyitókép: (Photo by Sebastian Frej/MB Media/Getty Images

Ismét Lionel Messit választották a világ legjobb férfi játékosának

Lionel Messit választották az előző esztendő legjobb férfi, Aitana Bonmatit pedig legjobb női játékosának. A Puskás-díjat egy brazil játékos, Guilherme Madruga érdemelte ki. Londonban tartották a FIFA The Best gáláját.

A londoni Eventim Apollóban tartották a FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 2024-es gáláját, amelyen az előző esztendő legjobbjait díjazták.

A programot ezúttal a francia labdarúgó-válogatott világbajnok korábbi csatára, a Londonban egykori Arsenal-futballistaként igazán otthonos Thierry Henry és Reshmin Chowdhury brit sportújságírónő vezeti. A többnyelvű teljes adásban közreműködik Eduarda „Duda” Pavao, korábbi labdarúgó, tv-moderátor is.

A FIFA 2017 januárjában, Zürichben rendezte meg az első The Best gálát, amely a FIFA World Player díjátadók utóda. Az első díjazottak között volt Cristiano Ronaldo és Claudio Ranieri, így festett az Év csapata: Neuer – Daniel Alves, Sergio Ramos, Piqué, Marcelo – Modric, Kroos, Iniesta – Messi, Suárez, Cristiano Ronaldo. A mezőnyjátékosokat tekintve egy Real Madrid–Barcelona vegyes. Sok idő telt el azóta…

A műsorvezetők arról beszéltek, hogy az alapkategóriákban úgy állt össze a végeredmény, hogy egyaránt 25 százalékot számított a szövetségi kapitányok, a válogatottbeli csapatkapitányok, az újságírók és a szurkolók szavazata is.

Az első kategória a férfi labdarúgásban dolgozó edzőké. A jelöltek: Pep Guardiola, Simone Inzaghi és Luciano Spalletti. Pep kontra két olasz. Senki sem lepődött meg: a Manchester City edzője nyert. Guardiola 2019-ben második, 2021-ben és a 2022-ben harmadik lett, most nyert.

A FIFPro szavazásán a hivatásos labdarúgók szavaztak a legjobb tizenegyre. A férfiak „összeállítása”: Thibaut Courtois – Kyle Walker, Rúben Dias, John Stones – Bernardo Silva, Jude Bellingham, Kevin de Bruyne – Lionel Messi, Kylian Mbappé, Erling Haaland, Vinícius Júnior. Támadószellemű, hat Manchester City-játékossal.

A női labdarúgásban dolgozó edzők következtek. Jonatan Giráldez, Emma Hayes és Sarina Wiegman volt a három jelölt. Az angol válogatottal vb-ezüstérmes, holland Sarina Wiegman nyert, akárcsak tavaly és 2020-ban. Ő a jelen legnagyobb edzője a női futballban, sorozatban hatodszor került be a legjobb három közé ebben a kategóriában.

A hölgyeknél is megtudhattuk, kik alkotják az Év tizenegyét a FIFPro szavazása alapján: Mary Earps – Lucy Bronze, Olga Carmona, Alex Greenwood – Keira Walsh, Alessia Russo, Aitana Bonmati, Lauren James, Ella Toone – Alex Morgan, Sam Kerr.

Maradtunk a női labdarúgásnál, immár a kapusoknál. A legnagyobb esélyesnek a FIFPro csapatába is beválasztott Mary Earps tűnt, a további két jelölt az ausztrál Mackenzie Arnold és a spanyol Catalina Coll volt. Nem történt meglepetés, az angol válogatott kapusa vette át a díjat. Ő is, akárcsak Sarina Wiegman, megvédte tavalyi elsőségét.

Következtek a férfiaknál a kapusok. A marokkói Bunu, a belga Thibaut Courtois és a brazil Éderson került a legjobb három közé. A brazil válogatott második számú kapusa (…), a Manchester City egyese, Éderson győzött.2019-ben egyszer már volt a szűkített listán, akkor harmadik lett. Érdekes, hogy a második és a harmadik helyen ugyanaz a két kapus végzett, aki tavaly. (2022-ben Courtois lett a második, Bunu a harmadik. Az idei pontos sorrendet csak a későbbiekben hirdetik ki.)

A FIFA sportszerűségi díjára három jelöltet terjesztettek fel, a brazil válogatottat, egy uruguayi U16-os csapatot, a Montevideo City Torquét és Pol van Boekel játékvezetőt . A rasszizmus ellen tiltakozó brazil férfi válogatott kapta a díjat, a csapatot korábbi csillagok, Cafu, Ronaldo, Júlio César, Roberto Carlos és Roque Júnior képviselték.

A következő percekben három egykori futballhérosz előtt tisztelgett a világ, Bobby Charltonra, Mario Zagallóra és Franz Beckenbauerre emlékeztek a gála nézői és szereplői.

Magyar szemmel mindig különösen figyelünk a Puskás Ferencről elnevezett díjra. Idén egy távoli domba, egy ollózás és egy rabona került a legjobb három közé, Juéio Enciso, Guilherme Madruga és Nuno Santos. Nyert az olloózás, a brazil Guilherme Madruga.

A szurkolók díjára a Club Atlético Colón de Santa Fe egyik elkötelezett híve, valamint az angol Fran Hurndall és a kolumbiai Miguel Ángel volt a három jelölt. Az elsőből lett győztes, az argentin Toto Iniguez nyert.

A férfiak díja következett. Erling Haaland, Lionel Messi és Kylian Mbappé került a legjobb három közé. Messi és Mbappé tavaly is a háromban volt, akkor Benzema egészítette ki a duót trióvá. Lionel Messit távollétében ünnepelték ismét a világ legjobbjaként.

Elnöki különdíjat adtak át, amelyet Marta (Marta Vieira da Silva), a brazil válogatott legendája kapott meg. Korábban hatszor érdemelte ki a világ legjobb női játékosának járó díjat.

Thierry Henry bejelentette, hogy a következő évtől az év legszebb, a női labdarúgásban szerzett góljának járó díjat Martáról nevezik el. (Ami valószínűleg azt is jelenti, hogy a Puskás-díj megmaradt a férfifutball góljainak.)

Az utolsó díj az Év női játékosáé: Jennifer Hermoso, Linda Caicedo és Aitana Bonmati a három jelölt. Ahogyan az összes korábbi díjnál, itt is hölgyek jelentették be a díjazottat és adták át a trófeát. Fogadni lehetett volna rá: Aitama Bonmati győzött.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×