eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Team Hungary

Gyulay Zsolt: nem heverjük ki egyhamar a Liu testvérek elvesztését

Nem várható el a Liu fivérek gyors pótlása, de rövidpályás gyorskorcsolyában vannak olyan tehetséges magyarok, akik pontszerzési vagy akár érmes esélyekkel utaztak el Dél-Koreába, a jövő héten kezdődő téli ifjúsági olimpiára – mondta az InfoRádióban Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A 4. téli ifjúsági olimpia megnyitó ünnepségét január 19-én tartják, majd másnaptól február 1-jéig hét sportág 15 szakágának 81 versenyszámában avatnak bajnokokat. A dél-koreai Gangwonban 33 sportoló képviseli Magyarországot, közülük a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott négy tagja – Keszthelyi Dávid, Major Dominik, Szigeti Dóra, Végi Diána Laura – és edzőjük, Lakatos Tamás már csütörtökön megérkezett Szöulba, ahonnan néhány napos akklimatizálódás után utaznak tovább az eseménynek otthont adó városba – közölte honlapján a Magyar Olimpiai Bizottság.

Rekordszámú magyar fiatal utazik Dél-Koreába, hiszen a korábbi játékok közül Innsbruckban 9, Lillehammerben 15, míg Lausanne-ban 23 főt számlált a küldöttségünk.

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az érintett 33 sportolónak az év legfontosabb eseménye következik, közülük többen is az első multisport-eseményükön vesznek részt életükben. Mint fogalmazott, a Magyar Olimpiai Bizottság „a versenyzőkért van”, ennek szellemében igyekeztek minden támogatást megadni nekik és az edzőiknek a felkészülés során, mostantól rajtuk van a sor.

A sportvezető hozzátette: szép létszámú a küldöttség, „elég ütős csapat” jött össze, és reményei szerint sikeresen szerepelnek majd a magyar résztvevők – sok jó eredménnyel, valamint hasznos tapasztalatokat szerezve. Úgy gondolja, érdemes lesz figyelemmel kísérni a szereplésüket Gangwonban, mert lehetséges, hogy

néhányan közülük 2026-ban már a felnőttek között bizonyíthatnak a Milánóban és Cortina d'Ampezzóban rendezendő olimpián.

Gyulay Zsolt külön elvárást nem fogalmazott meg az indulókkal szemben, szerinte ahhoz kell tartaniuk magukat, amit megfogadtak az olimpiai eskü szövegében, vagyis méltóképpen kell képviselniük a hazájukat Dél-Koreában. Bízik benne, hogy minden magyar résztvevő a tudása legjavát nyújtja majd. „Egy jó versenyző ismérve, hogy az egyes megmérettetéseken kihozza magából a maximumot” – mondta a kétszeres olimpiai bajnok.

Gyulay Zsolt közölte: ha valaki nagy küzdelemben, minden erejét bevetve és tisztességesen versenyezve hatodik vagy nyolcadik lesz, az is „fantasztikus dolog”, az a lényeg, hogy minden magyar induló nemzetközi rutint szerezzen, és minél többet fejlődjön, tanuljon a téli ifjúsági olimpián.

Fájó veszteség Liuék távozása

Az olimpiai bajnok Liu fivérek távozásával nehéz helyzetbe került idehaza a rövidpályás gyorskorcsolyázás, kérdés, hogy ez milyen hatással van a következő generációkra? A MOB elnöke nem kertelt, véleménye szerint

két ekkora világklasszis elvesztését nem tudja egykönnyen kiheverni egy olyan nemzet, amelynél évtizedeken át, egészen 2018-ig kevésbé volt fókuszban a téli olimpia.

A sportvezető szerint több téli sportágakat tekintve is korlátozottak a magyarok felkészülési lehetőségei, hiszen „ha nincsenek pályáink, nem adottak a körülmények, akkor nagyon nehéz utánpótlást építeni”.

A január 19-én kezdődő gangwoni téli ifjúsági olimpia magyar résztvevői január 10-én tettek fogadalmat. Fotó: Facebook/Team Hungary
A január 19-én kezdődő gangwoni téli ifjúsági olimpia magyar résztvevői január 10-én tettek fogadalmat. Fotó: Facebook/Team Hungary

Ugyanakkor jelezte, hogy megteszik a szükséges erőfeszítéseket, igyekeznek megteremteni a lehető legideálisabb feltételeket, aminek reményei szerint az eredményekben is lesznek látható jelei a közeljövőben. Szerinte nem kérdés, hogy nagyon nehéz pótolni a Liu fivéreket, jelentős űrt hagytak maguk mögött. Gyulay Zsolt ugyanakkor bizakodó, mert az elmúlt években több nagy versenyen – így a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is – bizonyított a Liu testvéreket követő generáció, amelynek tagjai nagyon értékes érmeket nyertek.

A MOB elnöke úgy véli,

nagyon erős lesz a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-csapat a hamarosan rajtoló téli ifjúsági olimpián, tőlük várhatjuk a legjobb eredményeket Dél-Koreában.

Mint fogalmazott, lehet reménykedni és szurkolni, még ha nagyon fájó is a Liu testvérek „kiesése”.

Más magyar versenyzőkre is érdemes lesz figyelni

Gyulay Zsolt szerint jó látni, hogy néhány érintett téli sportágban „a topon van a fiatal korosztályunk”. Kiemelte a lány jégkorongozóinkat, akik a 3x3-as változatban szerepelnek majd Gangwonban. Külön megemlítette az alpesi sízőket, akik rengeteg áldozatot hoznak meg, és szülői segítség nélkül nem is tudnának eljutni egy-egy versenyre vagy külföldi edzőtáborba. Az ő felkészülésüket számos tényező, körülmény befolyásolja, minden tiszteletet megérdemelnek alázatos hozzáállásuk miatt.

A sportvezető végül elmondta: reméli, minden magyar induló élvezi majd a versenyzést a dél-koreai téli ifjúsági olimpián, és mint fogalmazott, az a legfontosabb, hogy „érezzék át, mit jelent az, hogy Magyarországot képviselhetik egy ilyen nagy eseményen”.

Az eddigi három téli ifjúsági játékokon az egyéni számokban három ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyar sportolók jégkorongban. valamint rövidpályás gyorskorcsolyában.

(A nyitóképen: Fürjes Balázs, a NOB állandó tagja, Gyulay Zsolt, a MOB elnöke és Hong Kyudok, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete a 4. téli ifjúsági olimpia magyar részvevőinek ünnepélyes fogadalomtételén, január 10-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×