eur:
388.83
usd:
358.84
bux:
0
2024. február 26. hétfő Géza
Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa (j) és csapattársa, Virgil van Dijk a Tottenham Hotspur elleni mérkőzés végén az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2023. szeptember 30-i játéknapján Londonban. A Tottenham 2-1-re győzött.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Sportközgazdász: ezért magasabb most Szoboszlai Dominik piaci értéke, mint Lionel Messié

A Liverpoolban futballozó Szoboszlai Dominik értéke az ide évben jelentősen emelkedett: a szakértők év elején még 35 millió euróra becsülték a labdarúgó értékét, jelenleg már 70 millió eurót ér a válogatott irányító. Szabados Gábor sportközgazdász szerint a labdarúgók értéke már nem csak a játékukon múlik.

Szombaton fél 2-kor egy Liverpool-Everton városi rangadóval kezdődik el az angol labdarúgó-bajnokság 9. fordulója, a mérkőzésen számíthatunk az igazolása óta alapembernek számító magyar válogatott csapatkapitány, Szoboszlai Dominik játékára is.

A futballista értéke folyamatosan növekszik; erről kérdeztük Szabados Gábor sportközgazdászt.

"Amikor a Lipcsétől megvásárolta a Liverpool 70 millió euróért, akkor az ő piaci értéke még csak 50 millió euró volt a Transfermarkt szerint, tehát úgy tűnt, a Liverpool többet fizetett érte, mint amennyit ő valójában ért. De gyorsan tegyük hozzá, ezek a piaci értékek becsült értékek. Ugyanakkor a tranzakció óta már a Transfermarkt is korrigált, és 70 millióra becsüli ma Szoboszlai Dominik értékét, ez pedig az elismerése a Liverpool döntésének" - fejtegette a sportközgazdász.

A korrekcióhoz, illetve ahhoz, hogy a Liverpoolnak "igaza legyen", kellett az is, hogy a játékos azonnal beilleszkedjen a csapatba, "gyakorlatilag az első perctől a kezdőcsapat tagja, és folyamatosan végigjátssza a mérkőzéseket".

Azt is leszögezte, hogy

a piaci érték mindig azt az értéket jelenti, amekkorát egy játékos a klubjának később előállíthat.

Hogy az értékben melyek a legmeghatározóbb tényezők, arról azt mondta,

  • a pályán nyújtott teljesítmény
  • az életkor (épp a jövő miatt, hisz akár továbbadhatják még több pénzért)
  • nemzetiség

Az életkor és a piaci érték összefüggésével kapcsolatban Lionel Messit hozta fel példaként, akinek a piaci értéke ma már sokkal alacsonyabb, mint Szoboszlai Dominiké, mert már nincs annyi a pályafutásából, "nem a múlt számít". (Megnéztük, valóban nem: Lionel Messi piaci értéke jelenleg éppen fele a magyarénak.)

Szólt még a nemzetiségi összefüggésről is:

"Ma el kell fogadni, hogy egy ugyanolyan képességű szerb vagy horvát játékos többet ér, mint egy magyar, mert azokat a futballistákat jobban keresik, jobban el lehet adni, jobban bíznak bennük Nyugat-Európában a klubok vagy a játékosügynökök. És akkor még nem is brazilt vagy hollandot mondtam... De ez minden más termék esetében is felmerül. Az ember például bízhat kizárólag a német autómárkában."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×