eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca, és Battai Sugár Katinka (b-j), az aranyérmes magyar csapat tagjai a női kardcsapatok versenyének eredményhirdetésén a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 30-án.
Nyitókép: Illyés Tibor

Boczkó Gábor: a legjobb formáját mutatta az egységes női kardcsapat

Három arany- és egy bronzéremmel zárta a magyar vívó-válogatott a milánói világbajnokságot, a női kardcsapat pedig megvédte címét.

A 2023-as milánói vívó-világbajnokságon hatalmas teljesítményt nyújtottak magyar vívóink: az első sikert Koch Máté párbajtőröző aratta, bravúros vívásával egyéniben szerzett aranyérmet. A háromszoros olimpiai bajnok-és világbajnok Szilágyi Áron bronzéremmel fejezte be az egyéni versenyzést Milánóban. Ezt követően 16 év után a magyar férfi kardcsapat lett a világ legjobbja, miután a Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Szatmári András, és Decsi Tamás alkotta csapat a négy vb-n is győztes dél-koreaiak ellen nyert aranyérmet.

A világbajnokság utolsó napján sem ért véget a sikersorozat: a Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka, Szűcs Luca, és Márton Anna alkotta magyar női kardcsapat elsöprő győzelmet aratott a francia csapat ellen, miután Márton Anna magabiztos vívásának köszönhetően megfordították a mérkőzés menetét.

"Egy magyar válogatott tagjának úgy kell a pástra állni, hogy a végletekig küzd, mindenképpen az érem a legnagyobb cél, és minél fényesebb érmet nyerni belőle. Nyilván a tavalyi aranyérem után nehezebb volt elérni ezt a célt, ugyanis azért most már az ellenfelek is jobban készültek a lányokra. Ettől függetlenül a dobogó abszolút reális volt" – mondta a női kardcsapat győzelme kapcsán az InfoRádióban Boczkó Gábor, a magyar vívó-válogatott szövetségi kapitánya.

Milánó, 2023. július 30.
Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca, és Battai Sugár Katinka (b-j), az aranyérmes magyar csapat tagjai a női kardcsapatok versenyének eredményhirdetésén a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 30-án.
MTI/Illyés Tibor
Milánó, 2023. július 30. Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca, és Battai Sugár Katinka (b-j), az aranyérmes magyar csapat tagjai a női kardcsapatok versenyének eredményhirdetésén a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 30-án. MTI/Illyés Tibor

A szövetségi kapitány szerint a lányok összeszedettségén múlott a verseny kimenetele, talán a legjobb formájukat mutatták a lányok az idei évben, újra egységesek voltak.

Márton Anna hozta vissza csapatot

Az egység mellett az egyéni teljesítmények is nagyon fontosak. Az elmúlt évben Batai Sugár vívott igazán szenzációsan a világbajnoki döntő napján, most Márton Anna szállt be úgy a fináléban, hogy gyakorlatilag tátva maradt mindenkinek a szája.

"Tudtuk, hogy a Panka top vívó a világban, nem kérdés. Szegénynek

az olimpián szerzett sérülése a mai napig hátráltatja,

nem tud teljes értékű munkát végezni. Amikor elvégzi a munkát, a térde újra gyulladásba kerül, utána megint egy kis pihentetésre szorul, és ezáltal nem tud úgy készülni, ahogy szeretne" – mondta Boczkó Gábor, hozzátéve, hogy a sportoló mindennek tetejébe még szült is.

Visszatérése óta a térde "rakoncátlankodik," de ettől függetlenül ebben a szezonban már három döntője volt világkupaversenyen, és újra visszakerült az elitbe. Mivel a lányok egységesek, a korábbi mérkőzéseken Márton Annának nem kellett pástra állnia, így is nagyon szépen menetelt csapat. Amikor viszont úgy érezték, valakinek nem megy, akkor Márton Anna be tudott állni segíteni.

"Egy ilyen klasszis vívótól ezt várhattuk és várjuk is. Anna akkorát lökött a csapaton, hogy arany lett a végén" – tette hozzá Boczkó Gábor.

Koch Máté sikerének titka

A férfi kardozók is aranyérmet szereztek, ugyanakkor a világbajnokság egyik legkellemesebb meglepetése talán a párbajtőrözők, Koch Máté győzelme volt. Ő úgy utazott ki Milánóba, hogy egyértelműen kijelentette egy InfoRádiónak adott interjúban is: világbajnok szeretne lenne egyéniben.

Milánó, 2023. július 25.
Koch Máté (b), miután győzött Siklósi Gergely ellen a legjobb négy közé jutásért vívott asszóban a milánói vívó-világbajnokság férfi párbajtőrversenyében 2023. július 26-án.
MTI/Illyés Tibor
Milánó, 2023. július 25. Koch Máté (b), miután győzött Siklósi Gergely ellen a legjobb négy közé jutásért vívott asszóban a milánói vívó-világbajnokság férfi párbajtőrversenyében 2023. július 26-án. MTI/Illyés Tibor

Boczkó Gábor szerint tanítványa győzelméhez az is kellett, hogy el tudja hinni magáról, hogy képes a győzelemre. Az elmúlt szezonban rendre előnyből kapott ki.

Két hónapja az isztambuli világkupán is a döntőig ment, utána a hosszabbításban kikapott, úgyhogy ezen kellett sokat dolgoznia. Nem volt kérdés, hogy oda tud érni a legjobb nyolc közé, vagy akár a dobogóra. A mostani világbajnokságon összeállt, jó formában volt, jó napot fogott ki, és érinthetetlen volt.

"Sajnálatos, hogy két magyar is volt az ágán, így magyarokon vezetett az út az aranyig" – tette hozzá Boczkó Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 18:49
×
×
×
×