eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Márton Anna az olasz Rossella Gregorio elleni asszó közben a vívó-világbajnokság női kard egyéni versenyén a legjobb 16 között a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 20-án.
Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Márton Anna: a következő hetekben fontos döntéseket kell meghoznom

A világbajnok kardvívó évek óta bajlódik térdsérülésével, 2021 szeptemberének végén műtéten is átesett. A milánói világbajnokságon már anyaként, egy speciális térdrögzítővel állt pástra, és hihetetlen bravúros vívással segítette győzelemhez a női kardcsapatot.

"A már rutinosabb kollégáim mondták, még stabilan 2-3 hétig az lesz, hogy igazából nem is hisszük el, mi történt. Hiszek nekik, és nem is lepődök meg. Ahogy napról napra nézem a képeket, nem tudom felfogni a történteket" – mondta az InfoRádióban Márton Anna világbajnok kardvívó.

Világbajnoki döntőben nem szokás plusz 10-el zárni, a női kardcsapatnak mégis sikerült. A világbajnokságon az volt taktika, hogy ha baj van, Márton Anna áll be versenyezni. Bár sokan kérdőre vonták az edzőket, a taktika eléggé bevált, hiszen nem fáradt el a döntőre. A vívó szerint a neheze a három csapattársára hárult, akikkel fantasztikus élmény volt együtt vívni.

Márton Annával kapcsolatban sokszor felvetődik, hogy van a térde, ami nála már egy több éve húzódó probléma. A baj most sem oldódott meg, csak találtak rá egy hatásos ellenszert, amivel az tüneteket tudják csökkenteni. A gond viszont – hogy gyakorlatilag nincsen térdszalagja – még mindig fennáll.

"Egy fantasztikus térdrögzítővel tudtam most ezen a világbajnokságon vívni, amin én magam is meglepődtem, hogy ennyire sokat tud segíteni.

Szinte 100 százalékosan ott tudtam lenni ezen a világbajnokságon, ami fantasztikus érzés volt, és hihetetlen csoda is, mert az utóbbi időszakban már bőven volt arról szó, hogy nem tudok a világbajnokságon sem indulni" – fogalmazott.

Hozzátette: a következő pár hétben fontos döntéseket kell meghoznia a térdével kapcsolatban, hogy legyen-e műtét, de egy világbajnoki arannyal a kvalifikáció szempontjából sokkal nyugodtabban és higgadtabban tud dönteni. Ha műtét lesz, elméletileg Párizsig fel tud épülni, de akkor annak minél hamarabb meg kell történnie.

Szerinte a női kardcsapat bebizonyította, hogy nélküle is zseniálisak, és ez talán a legerősebb oldaluk. "Hosszú távon szerintem potenciálisan hihetetlenül erős csapat vagyunk, és úgy látom, ezzel a vb-címvédéssel most már nagyon megijedt az egész világ tőlünk, ami egy olimpia előtt azért elég jó előjel" – mondta, és megjegyezte, ő maga nem számított a címvédésre, és külön öröm, hogy a csapatban támogatják egymást, és otthon is sok szurkoló támogatja őket.

Anyaként a világ élén

Márton Annára dupla szerep hárul, hiszen necsak élsportolóként, hanem anyaként is helyt kell állnia. "Ha valaki szerencsés, és meg tudja oldani, akkor nagyon jól ki tudja egészíteni egymást a két feladat. Amióta anyuka vagyok, megváltoztak az életemben a prioritások. Az élsportról olyan terhek kerültek le, amik korábban elképzelhetetlennek voltak, hogy ne nyomasszanak. Így azért jóval felszabadultabban tudok vívni, aminek meg is van az eredménye" – mondta.

Reméli, a kvalifikáció hátralévő időszakára ezt a lányok is megtapasztalják, és sokkal nyugodtabban tudják befejezni a kvalifikációt. Jó jel, hogy ezen a mindent eldöntő versenyen a maximumot tudták hozni, mert az olimpián is hasonló hangulat lesz.

A gyermek, Vince most már elmúlt egyéves, és Márton Anna igyekszik annyi időt vele tölteni, amennyit lehetséges. "Amikor elutazom egy hétre, hosszabb időre a verseny miatt, akkor azért ő vastagon el van kényeztetve, tehát mindenki a családból körbeugrálja" – mondta, hozzátéve, hogy a baba jól alkalmazkodó, jó természetű. "Tudom, hogy nagyon jó helyen van itthon és nem búslakodik. Nekem szerintem sokkal jobban hiányzik ő, mint fordítva" – zárta gondolatát a világbajnok kardvívó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×