eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A debreceni Dzsudzsák Balázs a labdarúgó OTP Bank Liga 12. fordulójában játszott Debreceni VSC - Kisvárda Master Good mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2022. október 24-én. Debrecen-Kisvárda 2-3.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar klublabdarúgás idei két legfontosabb napja jön

Mind a négy csapatunk - a sok-sok év után a nemzetközi porondra visszatérő Debrecen, Kecskemét és Zalaegerszeg, valamint a sebeit nyalogató Ferencváros - fontos erőpróba előtt áll csütörtökön és egy hét múlva, de csak a harmadik számú sorozatban, a Konferencia-ligában.

Bő egy hete még senki sem számított rá, hogy most csütörtökön négy magyar klubcsapat is érdekelt lesz, ez a nap ugyanis a Konferencia-ligáé (2. forduló). A Ferencváros bajnokként a labdarúgó Bajnokok Ligájában indult, ám hatalmas meglepetésre - és nem kisebb szégyent okozva a magyar labdarúgás egészének - gólt sem rúgva (0-3) esett ki a feröeri bajnok KÍ Klaksvíkkal szemben, és így ő is a Konferencia-ligával vigasztalódhat a BL- vagy EL-csoportkörről szőtt újbóli álmok helyett.

Ez a csütörtök - illetve párja, a jövő heti visszavágóké - így tehát akár a legfontosabb nap is lehet a 2023/2024-es futballklubév szempontjából, négy élcsapatunk ugyanis egyszerre méretik meg. És bár írhatnánk, közel sem egyforma eséllyel, erről nyilatkozni a ferencvárosi blamázs után már csak nagyon óvatosan érdemes.

A párosítások (első helyen a párharcot otthon kezdő együttes):

  • Alaskert (örmény)-Debrecen 17.00 (tévé: M4 Sport)
  • Ferencváros-Shamrock Rovers (ír) 19.00 (M4 Sport)
  • Kecskemét-Riga (lett) 19.00 (Duna World)
  • Osijek (horvát)-Zalaegerszeg 20.00 (Duna World)

Debreceni visszatérés

Az elmúlt években a másodosztályt is megjárt, de Dzsudzsák Balázs hazatérésével magára talált Debreceni VSC kilenc év szünet után játszik újra nemzetközi kupamérkőzést köszönhetően annak, hogy tavaly bronzérmes lett az OTP Bank Ligában.

Az Örményországban vendégként pályára lépő magyar csapat abban bízhat, hogy a csapat gerince ott maradt, ellenfele, az Alaskert pedig "csak" negyedik lett a legutóbbi örmény pontvadászatban, tavaly ráadásul szintén a Konferencia-ligából egy máltai csapat verte ki. Intő jel azonban, hogy az Alaskert játékban van - míg a Debrecen edzőmeccseken van csak túl -, montenegrói ellenfelét idegenben 6-1-re győzte le, a Debrecen szerb szakvezetője szerint gyorsan támad és "egy az egyben" elég jó.

A fogadóirodák viszonylag magas szorzókkal jelentkeznek, kiegyenlített első mérkőzésre lehet számítani.

A visszavágót jövő csütörtökön 21 órakor rendezik, a párharc továbbjutójára az osztrák Rapid Wien vár.

Egy sebeit nyalogató Ferencváros

A Ferencváros történetének fekete napja volt a feröeri Klaksvík elleni hazai, korai BL-búcsút eredményező 0-3-é.

Gyors következményként az Üllői úton ajtót mutattak a (tavaszig) orosz sikeredzőnek, Stanyiszlav Csercseszovnak, helyére pedig átmenetileg a másodedző Máté Csaba ül, aki hosszú évek óta tagja az edzői stábnak, de most beugró "meccselő" trénerként kellene bizonyítania az ír Shamrock Rovers ellen.

Nincs könnyű dolga hazai pályán a tavasszal még Európa-liga-nyolcaddöntős Ferencvárosnak ebben a helyzetben, igaz, tavaly a Fradi épp a Shamrock kiejtésével iratkozott fel az EL-főtáblára, hazai pályán 4-0-ra győzött, így idegenben egy 1-0-s zakó is belefért. Reményt kelthet, hogy a Shamrock Rovers is bajnokként keveredett ide, tehát szintén rossz mentális állapotban lehet azok után, hogy izlandi BL-selejtezős ellenfelétől oda-vissza kikapott. További pozitív előjel, hogy az eddigi magyar-ír klubpárharcok mindig magyar továbblépéssel zárultak.

Szerdán Máté Csaba vezetőedző nem kívánt olyan eredményt mondani, amivel elégedett lenne csütörtökön a Shamrock Rovers ellen a Konferencia-liga-selejtező második fordulójának első, hazai felvonásán, kizárólag azt nevezte fontosnak, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata sikerrel vegye a párharc két mérkőzését.

"Természetesen győzni akarunk, de tiszteletlenség lenne most olyan eredményt mondani, amivel elégedettek lennénk, mivel múlt héten mélyre löktük magunkat" - jelentette ki.

Máté Csaba a párharc nehézségét abban látja, hogy amíg a Ferencvárosnál teljesen átalakult az együttes, addig az íreknél nyolc-kilenc játékos ugyanaz lesz a kezdőcsapatban, mint egy éve. Megemlítette, hogy a jobboldali védő poszt problémás, mert Botka Endre megsérült, míg Henry Wingo már régebb óta nem bevethető. Szintén kiemelte, hogy a Konferencia-ligában már nincs "védőháló", azaz egy újabb kiesés a tényleges búcsút jelentené a nemzetközi porondtól, ilyen szituációra pedig nem volt példa az elmúlt évek selejtezői során.

A fogadóirodák szerint a Ferencváros egyértelmű esélyese a budapesti "odavágónak".

A visszavágóra szintén jövő csütörtökön kerül sor, a győztes pedig egy máltai és egy grúz csapat viaskodásának győztesével néz szembe.

A Ferencvárosi TC labdarúgócsapatának játékosai az ír Shamrock Rovers FC elleni másnapi mérkőzés előtti edzésen a népligeti FTC-MVM Sportközpontban 2023. július 26-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt).
A Ferencvárosi TC labdarúgócsapatának játékosai az ír Shamrock Rovers FC elleni másnapi mérkőzés előtti edzésen a népligeti FTC-MVM Sportközpontban 2023. július 26-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt).

Kecskemét - árnyékban

Kissé mintha árnyékban lenne a tavalyi magyar bajnokság meglepetéscsapata, az újoncként ezüstérmes Kecskemét szereplése, meccse ugyanis a ferencvárosival egyszerre zajlik majd. Ki hinné, de az alföldi lilák már másodszor indulnak európai hadjáratra. Az első próbálkozást szívesen elfelejtenék: egy kör jutott az EL-selejtezőben, két döntetlenben, otthon kapott több góllal maradt alul a kazah Aktobéval szemben. A csapat nagyon egységes most is, szinte az egész keret együtt maradt a nemzetközi folytatásra.

A lett rivális Riga játékban van, 2-1-es összesítéssel jutott túl egy szintén izlandi csapaton, odahaza bajnoki ezüstöt szerzett legutóbb.

Lóczi István vezetőedző szerint bónuszként tekint a lett Riga FC elleni párharcra a labdarúgó Konferencia-liga-selejtező második fordulójának első mérkőzésére készülő Kecskeméti TE csapata. A magyar klub szerdai sajtótájékoztatóján a tréner úgy fogalmazott, a hathetes nyári edzésmunka elsősorban az őszi szezonnak szólt, hiszen lett ellenfelükre tulajdonképpen pénteken kezdtek el készülni.

Mint mondta, komoly, 29 mérkőzést számláló nemzetközi tapasztalat áll a Riga FC mögött az utóbbi évekből, vagyis minden évben négy-hat meccset vívnak meg ezen a szinten. Sok légiósuk van, a kezdőcsapatban átlagosan heten kapnak rendszeresen helyet, ezt mutatta az elmúlt két találkozójuk is. "Jó játékerőt képviselnek" - összegzett.

A fogadóirodák ezúttal nem mertek nagyon állást foglalni az esélyeket illetően, nagyot lehet nyerni annak, aki jól tippel.

A mérkőzést a Széktói Stadionban rendezik, a visszavágóra jövő csütörtökön 19 órakor kerül sor Rigában. Ha a Kecskemét győz, egy svéd-holland párharc továbbjutójával kerül szembe (Twente vagy Hammarby).

A legenehezebb feladat a ZTE-re vár

A fogadóirodák azt mondják, a legnehezebb feladat a horvát Eszékkel (Osijek) meccselő, idegenben kezdő ZTE-re vár, a vezetőedző Boér Gábor akár már egy döntetlennel is kiegyezne az este 8-kor kezdődő odavágón.

A felkészülés heteiben 6 edzőmeccset kötöttek le a zalaiak, 4-szer győztek is, skalpjaik közt van ráadásul az Union Berlin (3-2), amely csapat tavasszal negyedik helyen zárt a Bundesligában, így BL-csoportkörös.

A ZTE is nagy visszatérő, 13 év után szerepel nemzetközi porondon, 2010-ben azonban egy albán csapat megviccelte az EL-szezon nyitányán. Horvát emlékeik mindenesetre jók (is) lehetnek, 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal jutottak tovább a BL-selejtezőben, ennek volt köszönhető a budapesti, Manchester United elleni, mámoros 1-0. Ez akkor is felejthetetlen, ha az MU elleni kiesést követően a Dinamo Zagreb az UEFA-kupából is "kicsinálta" a Zalaegerszeget.

Az Eszék 2017 óta rendszeres résztvevője az európai körforgásnak, nagyobb tehát a rutinja.

A párharc győztese a Kolozsvárral vagy a török Adana Demirsporral meccsel majd.

A Konferencia-liga csoportkörébe jutáshoz három győztes párharcot kell megvívni, erre első ránézésre a Ferencvárosnak lehet csak reális esélye.

De ugye azzal kezdtük, hogy óvatosan az esélyekkel...

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×