eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart a másnapi Luxemburg - Magyarország barátságos mérkőzés előtt a Luxembourg Stadionban 2022. november 16-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A "kockás papír" szerint a montenegrói lehet a legfontosabb Eb-selejtezőnk

Aki nyer, jelentős lépést tehet a 2024-es részvétel felé. Papírforma szerint a magyar és a montenegrói válogatott csatázhat a második helyért.

Noha a magyar labdarúgó-válogatottnak még csak a második találkozója következik, Montenegróban mégis kulcsfontosságú mérkőzést játszik szombaton az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese ugyanis podgoricai sikerével közvetlen riválisát szakítaná le, de nemcsak megerősítené Eb-részvételt jelentő második pozícióját, hanem 1-0-s sikerrel utolérné a jelenleg éllovas szerbeket, bármilyen más győzelemmel pedig meg is előzné az ezúttal szabadnapos ellenfelet. Ennél is fontosabb azonban, hogy Magyarország - egyben Szerbia is - komoly lépéselőnybe kerülne a többi együttessel szemben, mivel két meccs után úgy lenne százszázalékos, hogy éppen közvetlen riválisait múlta felül. Döntetlennel kiélezett maradna a csoport, míg a magyar vereség azt jelentené, hogy Montenegró kerülne jobb helyzetbe.

Az olasz szakvezető regnálásának egyik legjobb első félidejét produkálta a magyar csapat márciusban a Bulgária elleni nyitányon, így a nemzeti együttes könnyed, 3-0-s győzelemmel kezdett, ami negyven év után az első sikeres rajtot jelentette az Eb-selejtezőkön. Az első két játéknap alapján azonban

Montenegró magasabb szintet képvisel,

ezt bizonyítja, hogy a rivális győzött Bulgáriában, így ezúttal nehezebb feladat vár Rossi tanítványaira. A játékosok egyöntetű véleménye szerint az ellenfél stílusa is kellemetlenebb, ráadásul pokoli hangulatra számítanak a 11 ezer néző befogadására alkalmas Városi Stadionban, így nehezebb lesz megvalósítani a mostani selejtezősorozatra kitűzött fejlődési célt, azaz gyengébbnek vagy hasonló erősségűnek tartott válogatott ellen irányítani a játékot. Márpedig a világranglista alapján Magyarország erősebb, tekintve hogy a 33. helyen áll, míg Montenegró 69. a nemzetközi szövetség lajstromában.

Ami mindenképpen biztató, hogy

a nemzeti együttes vezéregyénisége és új csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik kifejezetten jó formában fejezte be a klubszezont

- többek között gólt szerzett a német kupadöntőben is -, márpedig az ő remek teljesítménye nagyban segítheti, hogy hosszabb távon se okozzon gondot a válogatottól tavaly visszavonult középcsatár, Szalai Ádám pótlása. Akárcsak a márciusi rajton, Rossi alapemberei közül a kapus Gulácsi Péter és a középpályás Schäfer András hiányzik sérülés miatt, de mindketten olyan poszton szerepelnek, amelyen az olasz tréner be tud vetni minőségi helyettest, ezért a két futballista pótlása három hónapja sem bizonyult megoldhatatlan feladatnak.

A csoport másik találkozóján az ötös két, egyformán pont nélkül álló tagja csap össze egymással, azaz Litvánia és Bulgária az utolsó szalmaszálba kapaszkodva lép pályára Kaunasban, ahol a vesztes szinte biztosan lemondhat az Eb-részvételről.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből.

A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel - az élvonalban nyolcadik lett -, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén.

Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély. Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek "pótvizsgára", azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyformán pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

A szombaton 18 órakor kezdődő találkozót az M4 Sport és a Kossuth Rádió is élőben közvetíti.

Eb-selejtező, G csoport, 3. forduló:

szombat:

Litvánia-Bulgária, Kaunas 15.00

Montenegró-MAGYARORSZÁG, Podgorica 18.00

A csoport állása:

1. Szerbia 2 2 - - 4-0 6 pont

2. MAGYARORSZÁG 1 1 - - 3-0 3

3. Montenegró 2 1 - 1 1-2 3

4. Litvánia 1 - - 1 0-2 0

5. Bulgária 2 - - 2 0-4 0

Korábbi eredmények:

1. forduló (március 24.):

Szerbia-Litvánia 2-0 (1-0)

Bulgária-Montenegró 0-1 (0-0)

2. forduló (március 27.):

Montenegró-Szerbia 0-2 (0-0)

MAGYARORSZÁG-Bulgária 3-0 (3-0)

A csoport további programja: 4. forduló (június 20.):

Bulgária-Szerbia, Razgrad 20.45

MAGYARORSZÁG-Litvánia, Puskás Aréna 20.45

5. forduló (szeptember 7.):

Litvánia-Montenegró, Kaunas 20.45

Szerbia-MAGYARORSZÁG, Belgrád 20.45

6. forduló (szeptember 10.):

Montenegró-Bulgária 18.00

Litvánia-Szerbia, Kaunas 20.45

7. forduló (október 14.):

Bulgária-Litvánia 18.00

MAGYARORSZÁG-Szerbia, Puskás Aréna 20.45

8. forduló (október 17.):

Litvánia-MAGYARORSZÁG, Kaunas 20.45

Szerbia-Montenegró 20.45

9. forduló (november 16.):

Bulgária-MAGYARORSZÁG 20.45

Montenegró-Litvánia 20.45

10. forduló (november 19.):

MAGYARORSZÁG-Montenegró, Puskás Aréna 15.00

Szerbia-Bulgária 15.00

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×