eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A pair of female white skates on a gray background.
Nyitókép: Bondariev/Getty Images

Leváltották a magyarokat háttérbe szorító sportigazgatót

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség szezonértékelő gyűlésén közös megegyezéssel megszüntette Vardanjan Gurgen műkorcsolya ágazati sportigazgató megbízatását.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) csütörtök reggel közleményben tudatta, hogy az elmúlt napon szezonértékelő ülését tartott, ahol az elnökség közös megegyezéssel megszüntette Vardanjan Gurgen műkorcsolya ágazati sportigazgató megbízatását. A műkorcsolya ágazat új vezetőjének személyéről az elnökség a közeljövőben dönt.

Az örmény származású Vardanjan időszakát a honosítások jellemezték, az idei felnőtt vb-n egyedül Láng Júlia volt az a versenyző, aki Magyarországon született, de a junior vb-n is csak olyan résztvevő volt magyar színekben, aki külföldön született – emlékeztet a Telex, hozzátéve: emiatt a magyarok országváltáson gondolkodtak. A most távozó sportigazgató korábban azzal érvelt, ha magyar útlevéllel érkezik egy Moszkvában versenyző, ő nem utasíthatja el.

Az orosz műkorcsolyázók és jégtáncosok az orosz–ukrán háború kirobbanását követően kerültek lépéskényszerbe, mert a Nemzetközi Korcsolyázószövetség 2022 márciusában felfüggesztette az oroszok és a beloruszok nemzetközi versenyzési jogát – jegyzi meg az Index. A honosított orosz sportolók reprezentálása a nemzetközi versenyeken nem kizárólag magyar sajátosság, több országban van példa hasonlóra. Az utóbbi időben már az MTVA sportcsatornája is meglehetősen kritikus összeállítást közölt a Vardarjan–Ipakjana–Sebestyén hármas fogatról.

Az elnökségi ülésen döntés született a gyorskorcsolya ágazat vezetőjéről is, mivel az eddigi igazgató, Telegdi Attila januárban kezdeményezte távozását. A testület az igazgatói feladatokkal Bánhidi Ákost, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott eddigi szakmai vezetőjét bízta meg.

Az elnökség a 2022/23-as szezont úgy értékelte, hogy mind a műkorcsolya, mind a gyorskorcsolya ágazatban biztató eredmények születtek „a szezon jól ismert nehézségei ellenére”, mint az olimpiai bajnok Liu testvérek távozása, a jégpályák átmeneti bezárása, a felkészülési és versenyeztetési költségek jelentős emelkedése. Az elnökség meghatározta a következő időszak legfontosabb feladatait, célként pedig a következő, milánói téli olimpián való minél eredményesebb szereplést tűzte ki.

A tanácskozáson elfogadták a tavalyi pénzügyi beszámolót és az idei évre vonatkozó költségvetés-tervezetet, egyúttal megállapították, hogy a szövetség gazdálkodása kiegyensúlyozott és stabil.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×