eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Volodimir Klicsko volt nehézsúlyú ukrán profi ökölvívó (b) és fivére, Vitalij Klicsko kijevi polgármester panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án. Az esemény május 26-ig tart.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Volodimir Klicsko az olimpiai eszme elárulásával vádolta meg a NOB-ot

Annak német elnökét, Thomas Bachot is.

Az ukrán sportember a Sport Bild szerdai számában úgy nyilatkozott, hogy az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedése a nemzetközi porondra helytelen politika. „Bachnak vigyáznia kell, hogy a döntésével ne váljon Putyin kegyetlen háborújának a cinkosává” – fogalmazott Klicsko.

A korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó hozzátette: a német sportdiplomata nem engedheti meg, hogy az orosz elnök propagandaként használja az olimpián szereplő orosz sportolókat. „Bachnak nem szabad elbújnia a fehér zászló mögé – most színeket kell mutatnia a szabad világért és az emberek szabadságáért” – szólított fel Klicsko.

A NOB vizsgálja annak a lehetőségét, hogy visszaengedi az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre, feltéve, hogy nem sértik meg az Olimpiai Chartát és nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

Klicsko ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a sportolók az országukat és annak politikáját is képviselik, néhányan közülük háborúpártiak.

„Ez őrület. Ma az oroszok a civilek elleni bűncselekmények olimpiai bajnokai”

– fogalmazott.

A 46 éves Klicsko egyúttal aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ha az oroszok és fehéroroszok ott lehetnek a jövő évi, párizsi ötkarikás játékokon, akkor Ukrajna bojkottálhatja az eseményt. „Ezt én támogatnám és remélem, hogy más nemzetek is állást foglalnának az ügyben” – fűzte hozzá.

Testvére, Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere hétfőn kijelentette: az orosz sportolóknak nyilvánosan állást kell foglalniuk az ukrajnai háború ellen, ha azt akarják, hogy részt vehessenek a 2024-es, párizsi olimpián.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×