eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
2020. március 4-én Lausanne-ban készült kép Thomas Bach-ról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB elnökéről egy sajtótájékoztatón. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2020. március 24-én bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztják a 2020-as tokiói nyári olimpia megrendezését.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Jean-Christophe Bott

Thomas Bach: a történelem majd megmutatja, hogy ki tesz többet a békéért

A NOB elnöke fontolóra kell venni, hogy az orosz és fehérorosz sportolók, semleges színekben, visszatérjenek a nemzetközi sportéletbe.

A NOB csaknem három héttel ezelőtt hozzájárult ahhoz, hogy a két ország sportolói részt vehessenek az ázsiai kvalifikációs tornákon. Továbbá vizsgálja annak a lehetőségét, hogy Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérjenek a nemzetközi porondra, semleges színekben, azaz nem használhatnák zászlajukat, címerüket és himnuszukat.

Ennek nyomán - Ukrajna kezdeményezésére - több ország is bojkottal fenyegetőzött a 2024-es párizsi játékokat illetően. Bach szerint ez a lépés támadás az ötkarikás mozgalom alapjai és az általa képviselt elvek ellen, egyben a sportminiszteri posztot is betöltő Vadim Hutcajthoz írt levelében felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel a bojkottfenyegetéssel.

"A történelem majd megmutatja, hogy ki tesz többet a békéért. Az, aki nyitott marad és hajlandó kommunikálni, vagy az, aki az elszigetelést és a leválasztást javasolja" - mondta a NOB-elnök a Franciaországban zajló alepesisí-világbajnokságon, majd hozzátette:

"Próbálunk olyan megoldást találni, amely a sport küldetését szorgalmazza, ez pedig az egységesítés, nem akarunk hozzájárulni még több viszályhoz és a vita további elmérgesedéséhez."

Litvánia sportminisztere pénteken megerősítette, hogy 35 ország képviselője ült össze megvitatni az orosz és fehérorosz sportolók kitiltásának hivatalos indítványozását a jövő évi ötkarikás játékokról, amelyet az orosz sportminiszter korábban "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezett.

Thomas Bach a franciaországi Courchevel Meribelben tartott beszédében visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a NOB "a történelem rossz oldalára állt", és kiemelte: együttérez az ukrán sportolókkal, de "nem a kormányok feladata annak eldöntése, hogy ki melyik sportversenyen vehet részt".

Hangsúlyozta azt is, hogy a NOB teljes mértékben szolidáris Ukrajnával, annak sportolóival, és támogatja, hogy erős ukrán csapat legyen Párizsban a 2024-es olimpiai játékokon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×