eur:
369.15
usd:
345.55
bux:
48139.46
2023. június 5. hétfő Fatime
Betlehem Dávid, az 1500 méteres férfi gyorsúszás győztese a 18. rövidpályás úszó országos bajnokságon Kaposváron 2022. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Újabb magyar úszó folytathatja Amerikában

A nyíltvízi úszó a 2024-es párizsi olimpia után az Egyesült Államokban folytathatja tanulmányait és edzéseit.

A magyar szövetség szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt évben rendkívül sikeres, a váltóval világ- és Európa-bajnoki ezüstérmet szerző, 10 kilométeren junior Európa-bajnoki, majd világbajnoki címet nyerő 19 éves úszó a North Carolina State University felé kötelezte el magát.

Betlehem kiemelte: edzőjével, Szokolai Lászlóval a párizsi olimpiáig alakították ki a programjukat, melynek lépéseit eddig "elég jól sikerült" teljesítenie. Hozzátette: az olimpiáig minden mást félretett, illetve annak rendel alá, mert ott szeretnének "valami nagyot alkotni".

"Utána viszont úgy vagyok vele, hogy nem feltétlenül a '28-as olimpia után akarnék keresgélni, hogy felvennének-e még valahová, hanem, ha úgy alakul, akkor Párizs után kimehetek hozzájuk. Ők 2024 decemberéig tartják nekem ezt a helyet, mert maga az oktatás 2025 januárjában kezdődne" - mondta. Hozzátette: nagyon jó ösztöndíj-ajánlatot kapott, aztán az olimpián történtek fényében majd meglátják, hogy végül kimegy-e vagy inkább felbontják a szerződést.

"Addig még sok idő van, Laci bácsi azt mondta, egy ilyen lehetőséget ki kell használni, legalábbis úgy, ahogy én most csinálom:

azaz van egy tuti helyem, és csak az én döntésemen múlik, hogy használom-e" - hangsúlyozta Betlehem, aki a Balatoni ÚK tagjaként jelenleg Veszprémben készül.

A fiatal úszó elárulta, több tucat egyetem is megkereste az ajánlatával, ő pedig elkezdett válogatni, és végül a North Carolina State University ösztöndíj-ajánlata mellett döntött.

  • A napokban Betlehem Dávid párja, a szintén úszó Fábián Bettina jelentette be, hogy az Egyesült Államokban folytatja karrierjét és tanulmányait, ugyanazon az egyetemen, ahol Betlehem.
  • Korábban Kós Hubert is Amerika mellett döntött, ő a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps korábbi edzőjének, Bob Bowmannek az irányítása mellett sportolhat és tanulhat az Arizona State Egyetemen.
  • A legismertebb és legsikeresebb, Egyesült Államokban tanuló és edző magyar úszó minden bizonnyal Hosszú Katinka, aki 2008 őszétől a Los Angeles-i Dél-kaliforniai Egyetem hallgatója volt, valamint ott készült a versenyekre David Salo edzővel.
Címlapról ajánljuk
Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

A király üdvözletének nevezte a La Gazzetta dello Sport a vasárnap este elbúcsúzott Zlatan Ibrahimovicnak a szavait: „Itt az ideje, hogy azt mondjam a futballnak: ciao. De nem nektek. Örök életemre milanista maradok. Az új évezred első, majdnem negyedszázadának egyik legkülönlegesebb futballistája tomboló ünneplést kapott a San Siro hetvenezer nézőjétől.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×