INFORÁDIÓ
2022. október 5. szerda
Aurél

emiliano sala

baleset

repülő

Virágok és fotók Emiliano Salának, az FC Nantes volt argentin játékosának óriásfotója előtt Nantes-ban 2019. január 25-én. A Nantes-tól az angol Cardiff Cityhez igazolt, 28 éves argentin támadót szállító kisrepülőgép, útban Franciaországból Angliába, a La Manche-csatorna felett, január 21-én este eltűnt. A mentőhajók és helikopterek 2019. január 25-én végleg befejezték az eltűnt kisrepülőgép utáni keresést a Guernsey-szigetnél, ahol a légi jármű az ereszkedés közben, 700 méteres magasságnál eltűnt a radarképekről. A helyi rendőrség szerint a szerencsétlenül jártak túlélésének esélye rendkívül kicsi, ezért nem folytatják tovább a keresést.

A végzetes út előtt tudta Emiliano Sala gépének pilótája, hogy baj van a Piper Malibuval

Infostart

Egy másik pilótával folytatott beszélgetéséből kiderült, hogy az előző repülés alatt furcsa dolgok történtek - a focista utolsó hangüzenete is félelemről tanúskodik.

"Felveszem az életmentő mellényemet, pedig általában az ülések közt tartom" – fogalmazott a Salával repülő David Ibbotson az előtt, hogy utolsó útjukra indultak volna a Piper Malibu fedélzetén. A férfi, akinek nem volt engedélye arra, hogy fizető utasokat szállítson, azt mondta pilóta barátjának, előző útjukon hallott egy hangos csattanást.

Ibbotson testét a repülőgép balesetét követően nem találták meg. A baleset 2019 januárjában történt, amikor Sala a Cardiff csapatával írt alá szerződést. Január 19-én utazott Nantes-ba, hogy elbúcsúzzon korábbi csapattársaitól és összegyűjtse személyes tárgyait. Másnap repült volna vissza, ekkor zuhant le vele a magángép.

Több probléma is volt a géppel

A BBC szerezte meg és mutatta be elsőként azt az audiofelvételt, amelyben Ibbotson egy másik pilótával beszél a végzetes út előtt. Ebből kiderült, hogy már Franciaországba menet technikai gondjai lehettek a gépnek. A telefonbeszélgetésben a pilóta azt állította , hogy a repülés során "egy csattanást" hallott, és panaszkodott, hogy

"ködöt" érzett a 35 éves Piper Malibu repülőgép belsejében.

"Repülök, aztán 'bumm'. Gondoltam, mi a baj? Minden paramétert ellenőriztem, minden rendben volt, rendben repültünk, de ez felkeltette a figyelmet. A Malibu néha-néha olyan, mintha köd lenne benne. Érezni lehet, egészen finoman az egész gépben" – tette hozzá.

Véletlenül rögzítették az árulkodó beszélgetést

Az 59 éves pilóta azt is elmondta ismerősének, hogy landolás közben vette észre, nem működik a bal fékpedál a repülőn.

"Ennek a gépnek a hangárban a helye" – summázta.

A beszélgetést véletlenül rögzítették. Mint kiderült, nemcsak a pilóta aggódott a hang miatt. Emiliano Sala legközelebbi barátainak küldött hangüzenetet, amikor a Piper Malibu a felszálláshoz gurult a nantes-i reptéren. A focista bevallotta, hogy fél, és hogy a gép úgy néz ki, mintha bármelyik pillanatban darabokra eshetne.

"Nem tudom, fognak-e keresni, de megtalálni nem fognak" – fogalmazott egy esetleges repülőbalesettel kapcsolatosan. Sajnos csak ebben nem volt igaza: testét Guernsey partjainál találták meg.

Ibbotson nem repülhetett volna Salával

A Cardiff City FC felajánlotta a játékosnak, hogy kereskedelmi repülőgéppel utazzon vissza Nantes-ba Párizson keresztül, de ő több időt akart arra, hogy mindenkitől elbúcsúzhasson, mielőtt Wales-be visszatér az első edzésekre. Így Willie McKay, aki segített közvetíteni az átigazolásban, egy másik pilótán, David Hendersonon keresztül bérelt egy magánrepülést – közvetlenül Nantes és Cardiff között.

Henderson ugyanakkor nem ért rá, így Ibbotson kapta a feladatot.

Az argentin focista nem tudta, hogy a pilótának nem lenne engedélye őt szállítani.

Ibbotson a civil életben gázszerelő volt, és csak amatőr pilóta, akinek nem volt engedélye fizető utasok szállítására vagy a sötétben való repülésre.

A gép egy órával az után, hogy elhagyta a repteret, elvesztette a rádiókapcsolatot. A repülőgép 5000 láb magasan repült, de a pilóta elvesztette a gép feletti kontrollt a felhők elkerülése érdekében történő ereszkedés közben, és a becslések szerint 434 kilométer per órás sebességgel a La Manche-csatornába zuhant. A légi balesetet kivizsgáló nyomozók megállapították, hogy a focista eszméletlen lehetett a balesetet megelőzően elszenvedett szén-monoxid-mérgezéstől, akárcsak a pilóta.

Sala testét két hét múlva találták meg partra vetve, Ibbotson holtteste sosem került elő. A Piper Malibuit nem emelték ki a vízből. Hendersont 18 hónap börtönbüntetésre ítélték azért, mert megfelelő engedéllyel nem rendelkező személyt bízott meg a repüléssel.

Nyitókép: MTI/EPA/Eddy Lemaistre
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018