eur:
394.94
usd:
363.16
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
sport background - green field in soccer stadium. ready for game in the midfield, 3D Illustration - Not a real stadium - a composition of several graphic elements.
Nyitókép: FotografieLink/Getty Images

Harminc éve nem történt ilyen a világ futballéletében

Nem európai lett a világ legerősebb nemzeti futballbajnoksága. A magyar visszaesett a tavalyi helyezéshez képest.

A brazil futballbajnokság a legerősebb a világon az IFFHS szerint. A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet történetében 1991 óta először végzett az élen a brazil Série A, az elmúlt három évtizedben rendre valamelyik európai nemzeti bajnokság került egy-egy esztendő világranglistájának az első helyére.

A legtöbbször - 13 alkalommal - a spanyol La Liga diadalmaskodott, Olaszország 11, Anglia 5, Németország pedig egy ízben bizonyult a legerősebbnek az IFFHS-nél.

A 2021-es lajstromban az angol Premier League foglalja el a második pozíciót, és a 2020-ban győztes olasz Serie A lett a harmadik. A spanyol élvonalbeli pontvadászat ismét a negyedik helyet szerezte meg a francia Ligue 1 és a portugál Primeira Liga előtt. A holland Eredivisie a német Bundesligát megelőzve a hetedik helyre ugrott előre, s a tízes élcsoportot az argentin Primera División és a paraguayi División Profesional zárja. A top 20-ban 14 európai futballbajnokság kapott helyet.

Az összesen nyolcvan ország nemzeti bajnokságát rangsoroló listán a magyar NB I az előző lista 37. helye után ezúttal az 53. pozícióba került.

A teljes 2021-es lista a pontszámokkal itt érhető el.

A legerősebb bajnokságok 2021-ben az IFFHS-nél:

1. Brazília 1406 pont
2. Anglia 1204
3. Olaszország 1060,5
4. Spanyolország 1028
5. Franciaország 937
6. Portugália 903
7. Hollandia 901
8. Németország 880
9. Argentína 770,5
10. Paraguay 737
...53. Magyarország 340,5

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×