eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
BUDAPEST, HUNGARY - OCTOBER 09: Hungary manager Marco Rossi speaks to media before the 2022 FIFA World Cup Qualifier match between Hungary and Albania at Puskas Arena on October 09, 2021 in Budapest, . (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)
Nyitókép: Laszlo Szirtesi/Getty Images

Nemzetek Ligája: csupa világbajnokkal került össze a magyar válogatott

Kilenc vb-cím a négyesünkben: az egyaránt négyszeres világbajnok Olaszországgal és Németországgal, valamint az egyszeres vb-győztes Angliával lesz egy csoportban Marco Rossi csapata.

A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnok olasz csapattal is azonos csoportba került a Nemzetek Ligája 2022–2023-as idényének sorsolásán.

A meccs Marco Rossi szövetségi kapitány miatt kifejezetten pikánsnak ígérkezik, mert így a szakvezető kétszer is saját hazája ellen irányítja majd a magyar nemzeti együttest.

A másik két ellenfél "ismerős" lesz a magyarok számára, mivel az Eb-ezüstérmes angolokkal idén a világbajnoki selejtezők során, míg a németekkel a nyári Európa-bajnokságon szerepeltek azonos négyesben. A szigetországiak Budapesten 4-0-ra nyertek szeptemberben, de egy hónappal később a londoni Wembley Stadionban 1-1-es döntetlen született. A németek elleni Eb-mérkőzés 2-2-es döntetlennel zárult Münchenben, ahol így a hazaiak örülhettek a továbbjutásnak, a magyarok pedig a bravúros pontszerzés ellenére kiestek, de csak néhány percen múlt a sikerük, ugyanis a Nationalelf a 84. percben egyenlített másodjára.

"Könnyű csoport" – viccelődött Marco Rossi az M1 aktuális csatornának nyilatkozva. – "Komolyra fordítva a szót, minden kalapból a legnehezebb ellenfelet kaptuk, ahogy mindig. Ilyen a csapat és az én közös karmám. Ugyanolyan lehetetlen csoport, mint az Eb-n, úgyhogy nem lehetnek túlzott elvárások. Amikor nem a legjobb formánkat nyújtjuk, akkor úgy ki fogunk kapni, mint az angoloktól itthon.

Az álmom az lenne, hogy bennmaradjunk az élvonalat jelentő A divízióban, még ha a realitás nem is ez".

Az 57 éves tréner arról is beszélt, hogy büszke olaszként érzelmileg nagyon nehéz lesz számára a hazája elleni két mérkőzés, de technikai és taktikai szempontból sem lesz könnyebb az Európa-bajnok ellen.

"Nagyon örülök, hogy újra ilyen csapatok ellen játszhatunk. Gyakorlatilag a lehető legnehezebb csoportba kerültünk, de ennek örülni kell. Anglia és Németország ellen is sikerült már jó eredményt elérni, szóval van esély a pontszerzésre. Akkor lennék elégedett, ha olyan bátor játékot mutatnánk, mint az Eb-n és a Wembleyben" – nyilatkozott az M1 aktuális csatornának az MLSZ által az év játékosának választott Schäfer András, a DAC középpályása.

A csoportküzdelmek során a magyar válogatott első hazai összecsapását zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani.

A büntetést még a részben budapesti rendezésű Eb-n tapasztalt diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt kapta a magyar szövetség, amely fellebbezett az eredetileg kettő plusz egy felfüggesztett mérkőzésre szóló büntetés ellen, s így lett végül 1+1 zárt kapus meccs a jogerős ítélet.

A címvédő és világbajnok francia válogatott Dániával, a vb-ezüstérmes Horvátországgal, valamint Ausztriával került azonos kvartettbe.

Az első négy fordulót június 2. és 14. között rendezik, míg az utolsó két körre szeptember 22. és 27. között kerül sor. Az A divízióból a négy csoportgyőztes a négyes fináléban szerepelhet a végső sikerért, míg a négy csoportutolsó kiesik a másodosztályt jelentő B divízióba.

A Nemzetek Ligája alapján ezúttal is ki lehet jutni majd a 2024-es, németországi Eb-re - ahogy a magyarok is tették -, de ennek pontos kritériumait még nem közölte az UEFA. Várhatóan még a sorozat júniusi rajtja előtt megszületik erről a határozat.

A Nemzetek Ligája 2022/23-as idényének csoportbeosztása

A divízió

1. csoport: Franciaország, Dánia, Horvátország, Ausztria

2. csoport: Spanyolország, Portugália, Svájc, Csehország

3. csoport: Olaszország, Németország, Anglia, MAGYARORSZÁG

4. csoport: Belgium, Hollandia, Lengyelország, Wales

B divízió

1. csoport: Ukrajna, Skócia, Írország, Örményország

2. csoport: Izland, Oroszország, Izrael, Albánia

3. csoport: Bosznia-Hercegovina, Finnország, Románia, Montenegró

4. csoport: Svédország, Norvégia, Szerbia, Szlovénia

C divízió

1. csoport: Törökország, Luxemburg, Litvánia, Feröer-szigetek

2. csoport: Észak-Írország, Görögország, Koszovó, Ciprus/Észtország

3. csoport: Szlovákia, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Kazahsztán/Moldova

4. csoport: Bulgária, Észak-Macedónia, Georgia, Gibraltár

D divízió

1. csoport: Liechtenstein, Kazahsztán/Moldova, Andorra, Lettország

2. csoport: Málta, Ciprus/Észtország, San Marino

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×