eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hat érmet várnak a kajak-kenus csapattól

Ünnepélyes csapatbemutató keretében köszöntötte a tokiói olimpiára és paralimpiára utazó 24 sportolóját a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ).

Az eseményen Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke felidézte: 2019-ben nem gondolták volna, hogy 2020 nyarán nem lobban fel a láng a japán fővárosban, de aztán tavaly tavasszal minden megváltozott.

"Voltak olyan hetek-hónapok, amikor abban sem voltunk biztosak, hogy megrendezik egyáltalán a játékokat. Most azonban már biztos, hogy augusztus 2-án megkezdődnek a gyorsasági versenyek Tokióban, előtte pedig a szlalomban" - mondta.

A szövetség idén 80 éves, az elnök pedig felidézte a korábbi nagy sikereket, az 1952-es helsinki játékokat, amely az első ötkarikás érmeket hozta, majd az első aranyat, amely 1956-ban Fábián László és Urányi János nevéhez fűződött.

"Az elmúlt 80 évben éppen 80 olimpiai érmet szereztünk, nagyon sok fantasztikus pillanat részesei lehettünk, s ezek közül sok már az itt ülők nevéhez fűződött" - utalt Schmidt Gábor az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutára, vagy a Rióban ugyancsak aranyérmes Csipes Tamarára, akik most is csapattagok. Rajtuk kívül még Kopasz Bálint, Tótka Sándor, Varga Katalin és Rozbora András nem olimpiai, illetve paralimpiai újonc.

Miután Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára is köszöntötte a sportolókat, kiemelve az MKKSZ példaértékű támogatását, Boros Gergely, a szövetség szakmai igazgatója beszélt a válogatottról.

"A szokványoshoz képest kicsit más utat járt be mindenki, hogy ott lehessen Tokióban, de örömteli, hogy 24 fővel tudjuk majd képviselni az országot.

A csapat éremerős, szerintem a hat dobogós helyezés reális elvárás, bízom benne, hogy ezek közül minél több lesz a legfényesebb medál"

- fogalmazott, kiemelve, hogy az esélyeket növeli a tény, mely szerint idén először egyesben és párosban már két egység indítható nemzetenként.

Boros Gergely hozzátette: a sportolók jó állapotban vannak, mindenkit beoltottak a koronavírus ellen, három hét múlva pedig útra kelnek az akklimatizációs edzőtáborba, Takamacuba.

Storcz Botond szakágvezető bemutatta a megjelenteknek Schmid Juliát, aki szlalom kajak-kenuban indul majd Tokióban. Mint mondta, a versenyző már éppen úton van Japánba, és a célja a tisztes helytállás lesz.

Hüttner Csaba, a gyorsasági válogatott szövetségi kapitánya azt emelte ki, hogy a magyarok minden versenyszámban ott lesznek az olimpiai versenyekben, s ez óriási dolog.

A szakember egyben megerősítette az MTI értesülését, mely szerint a férfi kajaknégyes összeállításában változás történt, Kopasz Bálint helyére Béke Kornél került, s még kísérleteznek a Nádas, Kopasz párossal is.

"Hangsúlyozom ugyanakkor: nem biztos, hogy ez a végleges állapot, de tény, hogy most a Béke, Nádas, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor négyessel próbálkozunk. Bálint esetében abszolút az egyes szereplés élvez prioritást" - mondta.

A szakember szerint ez sok szempontból egy "extrém" olimpia lesz, és szerinte azon fog múlni a siker, hogy ki tud jobban alkalmazkodni a körülményekhez.

"Egyetértek azzal, hogy sok érem van ebben a csapatban, de szerintem aranyat nyerni nagyon nehéz lesz, hiszen nagyon erős ellenfeleink lesznek" - tette hozzá.

A gyorsasági csapat július 25-én indul útnak Japánba.

Az augusztus 24-én kezdődő paralimpián hat versenyző képviseli majd az országot, Weisz Róbert szakágvezető azt mondta, reménykednek az éremszerzésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×