eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
GDANSK, POLAND - MAY 26: Mario and Raul Albiol of Villarreal CF lift the UEFA Europa League Trophy as their team mates celebrate following victory in the UEFA Europa League Final between Villarreal CF and Manchester United at Gdansk Arena on May 26, 2021 in Gdansk, Poland. (Photo by Tullio Puglia - UEFA/UEFA via Getty Images)
Nyitókép: Tullio Puglia - UEFA/Getty Images

A Villarrealé az Európa-liga, a huszonkettedik lövés döntött a tizenegyespárbajban

A gdanski Európa-liga-döntőben 1-1-re végzett a Manchester United a Villarreallal. Tizenegyesek döntöttek, 21 (!) hibátlan lövés után a manchesteri kapus, David de Gea rontott. A spanyoloké a trófea.

A spanyol együttes története során először diadalmaskodott európai kupasorozatban, vezetőedzője, Unai Emery viszont immár negyedik alkalommal emelhette a magasba a trófeát, melyet a Sevillával 2014 és 2016 között sorozatban háromszor nyert meg.

A mérkőzés eseményei és a drámai finálé - percről percre

Egy órával a kezdés előtt mindkét edző kijelölte a kezdő tizenegyét. Manchester United: De Gea – Wan Bissaka, Bailly, Lindelöf, Shaw – McTominay, Pogba – Rashford, Bruno Fernandes, Greenwood – Cavani. Jó hír Gareth Southgate számára, hogy Harry Maguire ott van legalább a cserék között: Henderson, Maguire, Mata, Grant, Fred, Diallo, James, Alex Telles, Matics, Williams, Van de Beek, Tuanzebe.

Villarreal: Rulli – Foyth, Raúl Albiol, Torres, Pedraza – Pino, Capoue, Parejo, Trigueros – Gerard Moreno, Bacca. Cserék: Sergio Asenjo, Mario, Funes Mori, Raba, Estupinan, Alcacer, Moreno, Coquelin, Pena, Jaume, Moi Gomez, Nino

Körülbelül tízezer néző lehet a gdanski stadionban.

Egy apró érdekesség a statisztikákat kedvelőknek: Yeremi Pino 18 évesen és 218 naposan minden idők legfiatalabb spanyol szereplője az európai kupadöntőkben. Iker Casillas huszonegy éves csúcsát adta át a múltnak.

Egy másik tizenéves, Mason Greenwood 52. mérkőzését játssza az idényben, s ezzel utoléri a tinédzserek listájának élén (a legerősebb négy bajnokságot tekintve) a barcelonai Pedrit. Az angol csatár 19 éves és 237 napos.

Megkezdődött a mérkőzés.

Kettőt cserélt a United a 122. percben.

A Villarreal igyekszik leszűkíteni a területet, hogy az angolok ne tudják érvényesíteni Greenwood vagy Rashford gyorsaságát.

Az első tíz percben körülbelül 2/3 arányban a MU-nál volt a labda, de ez még nem jelent sokat.

Juan Foyth, a Tottenhamtől kölcsönkapott jobbhátvéd fejsérülést szenvedett, még mezt is kellett cserélnie, de bekötött fejjel is folytatja.

Manu Triguerosé a Villarreal első lövése, de kicsit magasra ment a labdája.

Kicsit feljött a Villarreal, ez szögletekben mutatkozik meg leginkább.

A 29. percben vezetést szerzett Villarreal. Dani Parejo beadása után, a svéd Lindelöf hibájából, Gerard Moreno bevette David de Gea kapuját. Manchester United–Villarreal 0-1.

Gerard Moreno (Villarreal) gólt lő az első félidőben a Manchester United elleni Európa-liga-döntőben (Photo by Janek Skarzynski - Pool/Getty Images)
Gerard Moreno (Villarreal) gólt lő az első félidőben a Manchester United elleni Európa-liga-döntőben (Photo by Janek Skarzynski - Pool/Getty Images)

Gerard Morenónak ez volt a 30. gólja az idényben. Ő az első játékos a Villarrealban, aki elérte ez a határ az olasz-amerikai Giuseppe Rossi 2010–2011-es szárnyalása óta. Vagy másképpen: azt emúlt tíz idényben.

Ráadásul ez a Villarreal 100. gólja a szezonban.

Birtokolja a labdát a Manchester United, de az Albiol vezérelte spanyol védelem magabiztos.

Luke Shaw kezére pattant a labda a 43. percben saját tizenhatosán belül, de vétlennek minősült.

Két pazar technikai megoldást hozott a félidő, az egyik Carlos Bacca rabonás beadása, a másik Marcus Rashford parádés csele volt. Egyikből sem lett semmi, de jó volt nézni őket.

Félidő, a szünetben 1-0 a spanyoloknak.

A második játékrész első helyzete Éric Bailly hibájából a Villarreal előtt adódott, de Carlos Bacca nem tudta a kapuba kaparni a labdát.

Hosszan videózták, történt-e szabálytalanság Mason Greenwooddal szemben a Villarreal tizenhatosán belül, a döntés: nem. Alfonso Pedraza pedig megrúgta a fiatal csatár lábát.

Az 54. percben Marcus Rashford lövése lepattant, éppen Edinson Cavani elé, aki a szinte üres kapuba lőtt. Manchester United–Villarreal 1-1.

Edinson Cavani (Manchester United) ünnepli első gólját a Villarreal elleni Európa-liga-döntőben (Matthew Peters/Manchester United/Getty Images)
Edinson Cavani (Manchester United) ünnepli első gólját a Villarreal elleni Európa-liga-döntőben (Matthew Peters/Manchester United/Getty Images)

Lassan eltelik negyedóra a vitathatatlanul megszolgált egyenlítő gól óta, kicsit leült a mérkőzés. Mindazonáltal a United közelebb áll a gólszerzéshez, mutatta ezt Cavani fejese is, ami egy védőről jött ki.

Csatárt küldött be Unai Emery, Paco Alcácer a pályán.

Letelt a rendes játékidő, a hosszabbításban Pau Torres viszonylag jó helyzetből túlságosan könnyeden a kapu fölé emelt.

Nincs döntés, 2x15 perc hosszabbítást játszanak

Tíz perc eltelt a folytatásból, a Villarreal kicsivel aktívabb.

Megkezdődött a második része a hosszabbításnak, a meccs során először, egy percen belül mindkét kapusnak a tizenhatoson kívül, lábbal kellett menteni.

Marcus Rashford megsérült, de egyelőre maradt a pályán.

Miközben Scott McTominay-t ápolták, visszanéztek egy lehetséges büntetőt, Fred, a Manchester United csereként beállt brazilja kézzel ért labdához a tizenhatoson belül. Turpin játékvezető nem akart belenyúlni a mérkőzésbe.

Már nem igazán akar senki kockáztatni.

Három perc a hosszabbítás hosszabbítása.

A 122. percben még kettőt cserélt a Manchester United.

Aztán egyet a Villarreal is.

Közben eleredt az eső is.

Tizenegyespárbajban dől el a 2020–2021-es Európa-liga-döntő Gdanskban

Gerard Moreno és a Villarreal kezdte, 1-0.

Juan Mata is beemelte, 1-1. Megérte becserélni a 122. percben.

Dani Raba sem hibázott, 2-1 a spanyoloknak.

Alex Telles, specialista, nem volt kérdés, 2-2.

Paco Alcáceré nem volt jó lövés, De Gea jó helyre ment, de becsúszott a labda, 3-2.

Bruno Fernandes, a MU első számú tizenegyeslövője ugyanúgy lőtte, mint Alcácer, de ez is bement, 3-3.

Alberto Moreno is berúgta, 4-3.

Marcus Rashford toporgott, kivárt, Rulli elment, gól, 4-4.

Dani Parejo erővel belőtte, 5-4.

Edinson Cavani magabiztosan egyenlített, 5-5.

Moi Gomez sem tévesztett, 6-5.

A brazil Fred élesen a bal sarokba vágta a 12. hibátlan büntetőt, 6-6.

Raúl Albiol nagyon higgadtan lőtt, 7-6.

Daniel James, gól, 7-7.

Coquelin újított, a felső sarokba emelte, 8-7.

Luke Shaw gyedngén lőtt, Rulli majdnem kivédte,de csak majdnem, 8-8

Mario Gaspar tökéletesen lőtt, 9-8.

Axel Tuanzebe higgadt, 9-9.

Pau Torres felemelte a felső sarokba, 10-9.

Victor Lindelöf, huszadikként, belőtte, 10-10

Geronimo Rulli kapus parádésan lőtt, 11-10

De Gea az utolsó lövést kivédte, a 22. lövés volt az első rontott.

A Villarreal nyerte a kupát.

GDANSK, POLAND - MAY 26: Geronimo Rulli of Villarreal celebrates with fans following their team's victory in the penalty shoot out during the UEFA Europa League Final between Villarreal CF and Manchester United at Gdansk Arena on May 26, 2021 in Gdansk, Poland. (Photo by Kacper Pempel - Pool/Getty Images)
Geronimo Rulli öröme, miután belőtte a tizenegyest (Kacper Pempel - Pool/Getty Images)

GDANSK, POLAND - MAY 26: Geronimo Rulli of Villarreal saves the eleventh penalty from David De Gea of Manchester United in the penalty shoot out during the UEFA Europa League Final between Villarreal CF and Manchester United at Gdansk Arena on May 26, 2021 in Gdansk, Poland. (Photo by Kacper Pempel - Pool/Getty Images)
És ugyancsak Geronimo Rulli, amint kivédi a MU-kapus, David De Gea lövését a tizenegyespárbajban, és ezzel a Villarrealt a győzelemhez juttatja - Pool/Getty Images)

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×