eur:
368.22
usd:
344.55
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
A felújított szegedi Nemzeti Evezős és Kajak-Kenu Olimpia Központ az átadás napján, 2019. augusztus 15-én. A Maty-éri versenypályán augusztus 21-én kezdődik az olimpiai kvalifikációs világbajnokság.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Szegeden gyűjthetnek újabb kvótákat a kajak-kenusok

Több mint ezer résztvevőt várnak május közepén Szegedre, az európai olimpiai pótkvalifikációs versenyre és a közvetlenül utána következő világkupára - hangzott el a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) sajtótájékoztatóján, pontosan 100 nappal a dupla esemény előtt.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a sajtóeseményen kiemelte, hogy egy nehéz év után mindenki az újratervezés időszakát éli. Elmondta, hogy tavaly mintegy 150 nemzetközi sportesemény lett volna Magyarországon, ezek kétharmada a koronavírus-járvány miatt nem valósulhatott meg.

"Nagy öröm viszont, hogy a világkupa végül kvalifikációs eseménnyé változott, amely nagy lehetőség a sportolóink számára. Az elmúlt időszakban sikeresnek mondható intézkedéseket hoztunk, a sportolók érzékelhették, hogy nem maradtak egyedül" - fogalmazott Szabó Tünde, hangsúlyozva, hogy a kormány oldaláról támogatják a célok megvalósítását, és

szeretnék, ha a riói sikerek Tokióban is megismétlődnének.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy 2020 az újratervezés éve volt, de szerinte a sportáguk ezt az akadályt is jól vette, a vezetőség pedig mindent elkövetett annak érdekében, hogy a versenyzők formáját átmentse az idei esztendőre.

"Idén 80 éves a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, és eddig pontosan 80 olimpiai érmet szereztünk.

Tokióban is szeretnénk a sportág hagyományaihoz méltóan szerepelni, a felkészülés zökkenőmentesen halad" - jelentette ki Schmidt Gábor, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a májusi, Maty-éri dupla verseny költségvetése 250 millió forint, a két regattára pedig óriási az érdeklődés a világ minden részéről, az előzetes számítások szerint ezer felett lesz a résztvevők száma.

"Mondhatjuk, hogy Szegedre már hazajár a világ. Az olimpia előtt ez lesz az utolsó nagy megmérettetés, ezért érthető, hogy nagyon nagy az érdeklődés. Erős mezőny várható, de mi készen állunk, és reménykedünk a további kvótaszerzésben" - tette hozzá.

A magyar válogatott a 2019-es, ugyancsak szegedi világbajnokságon 13 tokiói indulási jogot gyűjtött.

"Még öt kvótát szerezhetünk, ezek közül szerintem négyre van reális esélyünk

- fogalmazott Hüttner Csaba, szövetségi kapitány. A szakember elárulta, hogy a válogatott tagjai között is akadtak koronavírusosak, de jelenleg nincs fertőzött a sportolók között. Az edzőtáborokban - Dél-Afrikában, Portugáliában, Horvátországban - a versenyzők szeparáltan készülnek, és a vezetőség mindent elkövet azért, hogy biztosítsa a megfelelő körülményeket.

Weisz Róbert, a parakenu válogatott szövetségi kapitánya kiemelte, hogy kevés olyan sportág van, amelyben az épek és a fogyatékkal élők közös sajtótájékoztatón számolhatnak be a helyzetükről, szerinte az MKKSZ követendő példa lehet ezen a téren. A szakág számára a sikeres paralimpiai szereplés a legfontosabb idén, jelenleg három kvótájuk van, de bíznak abban, hogy Szegeden továbbiakat - egyet vagy kettőt - tudnak gyűjteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gátrobbantás - Nem véletlen, hogy erre most került sor

Gátrobbantás - "Nem véletlen, hogy erre most került sor"

Ukrajna szerint Oroszország robbantotta fel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint is orosz érdek húzódhat meg az esemény mögött.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×