INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

premier league

fejsérülés

ifab

Extra cserelehetőségről dönthetnek ma a Premier League klubjai

Extra cserelehetőségről dönthetnek ma a Premier League klubjai

Infostart

A Premier League klubjai szerdán véglegesíthetik az új cserelehetőség kipróbálásának lehetőségét a tavaszi idény mérkőzésein. Mindez összhangban van azzal, hogy a sportág szabályalkotó testülete a hét elején engedélyezte az új lehetőség alkalmazását: a fejsérülést szenvedő játékosok lecserélésére lesz extra lehetőség.

Az angol futballban hónapok óta téma a fejsérülések számának növekedése, olyan emlékezetes esetek után, mint a mexikói Raúl Jiménez (Wolverhampoton) koponyatörése, a vele ütköző David Luiz (Arsenal) fejsérülése, vagy Eric Bailly (Manchester United) emlékezetvesztéssel járó ütközései. Jan Vertonghen (ex-Tottenham, most Benfica) korábban azt emlegette, hogy fejsérülése még hosszú heteken őt hátráltatta őt a játékban.

Ezzel párhuzamosan

nagy a félelem a demenciától, miután a glasgow-i egyetem kutatása kimutatta, hogy a korábbi labdarúgóknál sokkal gyakoribb a betegség előfordulása, mint „civil” kortársaiknál.

Ehhez tartozik, hogy az 1966-os világbajnok angol válogatott a döntőben szereplő tizenegy játékosából öten is szenvedtek vagy szenvednek ettől a betegségtől, köztük Bobby Charlton.

Noha a Premier League a koronavírus-járvány során nem kívánta a cserék számát ötre növelni, a múlt hónapban tíz klub ellenzése miatt ismét meghiúsult a minden más topligában alkalmazott rend bevezetése, a csapatok várhatóan pártolják majd a fejsérülést szenvedett játékos extra cseréjének lehetőségét.

A tervek szerint minden klub akár két esetben is cserélhet mérkőzésenként fejsérülést szenvedő játékost. Ugyanakkor, ha él a lehetőséggel, az ellenfél is cserélhet, hogy ne kerüljön emiatt hátrányba. Noha korábban szó volt arról, hogy a lecserélt játékos visszatérhessen az adott mérkőzés, tehát valójában ideiglenes cseréről legyen szó, az IFAB, a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete az állandó cserék mellett voksolt.

Ha a Premier League klubjai igent mondanak a tervezetre,

akár már a jövő héten lehetősége lesz a csapatoknak élni a lehetőséggel.

Az FA, vagyis az angol labdarúgó-szövetség is tervezi az új lehetőség megadását, de a kupasorozata ötödik fordulójától kezdve.

Az már biztos, hogy a fejsérülések miatti extra csere lehetőségét februárban, a katari klubvilágbajnokságon is tesztelik majd. Igaz, az angolok tervétől kicsit eltérően, ott mérkőzésenként csak egy ilyen extra lehetőséget kapnak a csapatok.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018