eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A férfi kajak négyesek 1000 méteres versenyének első előfutama a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 21-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Nagyon rossz hír a magyar olimpiarajongóknak kajak-kenus frontról

A nemzetközi szövetség vállalta a sportági program megkurtítását a 2024-es olimpiára.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) igazgatótanácsa jóváhagyta a 2024-es párizsi olimpiára vonatkozó gyorsasági kajak-kenu programot, amely az eddigieknél kevesebb számot tartalmaz. A javaslatot még a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is el kell fogadnia.

Az ICF szombati hírlevele szerint a módosítást az idézte elő, hogy az eddigieknél 12 versenyzői kvótával kevesebbel számolhatnak a francia fővárosban. A javaslatot hétfőn terjesztik a NOB végrehajtó bizottsága elé.

A döntés fő eleme az, hogy

a férfi és női kajak egyes 200 méteres szám kikerül a programból,

emellett a férfi K-2 1000 és C-2 1000 méter helyett egyformán 500 méteres verseny lesz. A férfiak és nők egyaránt 500 méteren versenyeznek majd kajak négyesben és a férfi K-1 1000 méter, a C-1 1000 méter, valamint a női K-1 500 méter is változatlan marad.

A jövő évre halasztott tokiói játékokon debütáló női kenus számok, a C-1 200 méter és a C-2 500 méter ugyancsak része lesz a párizsi műsornak gyorsasági kajak-kenuban. A hírlevélben nem esik szó a női K-2 500 méteres számról, ezzel együtt a korábbi 12 helyett tíz szám szerepelhet a 2024-es programban.

Múlt csütörtökön látott napvilágot a hír, hogy az ICF a párizsi nyári játékokkal kapcsolatban a gyorsasági szakág rovására az extrém szlalom kajak-kenu programba vételét javasolja a NOB-nak két számmal. A döntés nagy felháborodást váltott ki a gyorsasági kajak-kenus berkekben, egy tiltakozó felhívás, majd egy petíció is terjedt a közösségi oldalakon, de úgy tűnik, ezeknek nem volt hatása.

Az olimpiai sportágak közül Magyarország gyorsasági kajak-kenuban az egyik legeredményesebb.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×