eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Mászófal a Liget Budapest Projekt részeként elkészült új Városligeti Sportcentrumban a sajtóbejárás napján, 2020. szeptember 2-án. A közönség szeptember 3-tól veheti birtokba az új sportközpontot, amely az Ajtósi Dürer sor - Dózsa György út kereszteződéséhez közeli 3,5 hektáros parkrészen épült meg. A sportcentrumban műfüves labdarúgópálya lelátóval, kosárlabdaaréna, három multifunkciós sportpálya, kondipark, terepügyességi park mászófallal, pumptrack pályával, valamint tizenhárom sakkasztal, négy pingpongasztal, két teqballasztal, női, férfi és akadálymentesített öltözők, valamint ivókutak, kerékpártárolók is helyet kaptak.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Így változik meg sportéletünk a következő 30 napban

Mivel a profiknak ez az életük, általában véve ők veszítenek nagyobbat, az amatőrök számára viszont megszűnt az esti mozgás minden lehetősége, és sok minden más is elérhetetlenné vált hetekre.

A kedd éjszaka megjelent Magyar Közlönyből csak többszöri olvasásra válik egyértelművé, hogy milyen szabályok, járványügyi korlátozások vonatkoznak most akár a profi, akár az amatőr sportolókra.

A rendelkezések részletekbe menően leírják, hogy milyen feltételekkel lehet sportversenyeket rendezni, azokon kik és hogyan vehetnek részt, nagyjából az is világos, milyen edzések tarthatók, az pedig kristálytiszta, hogy mikor igen, mikor nem.

A profi sportolók számára rossz hír, hogy

versenyeik edzéslégkörűek lesznek,

buzdítással aligha találkoznak majd, eseményeiket zárt kapuk mögött kell megtartani. Viszont kedvező számukra, hogy - a kutyasétáltatókhoz hasonlóan - nem kell este 8-ra otthon lenniük; elméletileg tehát előfordulhat, hogy

Hosszú Katinkák, Cseh Lászlók vagy Szoboszlai Dominikok a kihalt, kiszellőzött utcákon zavartalanul kocognak az esti órákban,

amit talán normál körülmények között aligha tehetnének meg.

Az amatőrök számára a jó hír mindössze az, hogy egyénileg kimehetnek futni bármelyik napon bárhová úgy, hogy este 8-ra hazaérjenek, ehhez persze időben végezni kell a napi kötelező tennivalókkal, de a korán kelők a napi sétát, futást, biciklizést reggel 5 után bármikor megkezdhetik. Edzőtermekbe, fedett uszodákba most nem lehet menni (csak profiknak és csak oda, ahol az uszoda kizárólag nekik nyitva tart), így ez is sokak hétköznapjait átállítja, "outdoor" lehetőségek után kell nézni - de szigorúan egyénileg, tehát baráti társaságok általi focizás még a szabadban sem lehetséges.

Egy ideig kérdés volt az is, hogy szabadtéri

amatőr futóversenyeket lehet-e szervezni,

és olybá tűnik, a szervezők belátják, eseményeiken bár "egyéni sportolás" történik, rendezvényeknek minősülnek, így azokat el kell engedniük vagy - amint erre tavasszal példa volt - "online-osítani" kell a versenyeket.

Az adventi időszakban pedig hiába lesz hideg,

az időszakos jégpályák egyelőre nem kezdhetik meg a szezont,

így a korcsolyacipők is maradhatnak még a szekrény mélyén. Ennek kapcsán többekben felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz így a magyar sport egyetlen téli olimpiai bajnoki címét szállító rövid pályás gyorskorcsolyázóinkkal: számukra - mivel profi sportolók - a korlátozás nem érvényes, ők háborítatlanul folytathatják az edzést, ameddig egészségesek.

Aki talán tervezte, hogy egy-egy sporteseményt, -rendezvényt szülőként, barátként, érdeklődőként megtekint, most az is le kell, hogy mondjon erről.

Az új szerdai szabályokkal egyértelművé vált az is,

sportolás alkalmával nem kell maszkot viselni,

így nem alakulnak ki olyan képtelen jelenetek, amelyeket a spanyol kézilabda-bajnokság egyes mérkőzéseiről az Infostart olvasói már megismerhettek.

Hogy melyik sportegyesület ezen kereteken belül milyen edzési, sportfoglalkozási formát választ, azt mindig az adott helyzetben kell megtudakolni.

Az egyes sportági bajnokságok közül a labdarúgás sorozatai folytatódnak NB II-től "lefelé", amennyire ezt a járványhelyzet lehetővé teszi - közölte az MLSZ.

S ha már itt tartunk: kiderült, Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya pozitív koronavírustesztet produkált, márpedig hétfő óta edzéseket tart a nemzeti együttesnek, amely a csütörtöki, a 2021-es Eb-re kijutásról döntő, Izland elleni mérkőzésre készül. Este 6-kor ez ügyben sajtótájékoztató lesz.

A Magyar Vízilabda Szövetség is közleményben jelezte, a hatályba lépett kormányrendelet alapján folytatódhatnak az egyesületek, klubok edzései, ha versenyszerű a sportolás célja, ezért a szövetség versenysorozatai a kiírás szerint folytatódnak.

A Magyar Kézilabda Szövetség is azt közölte, hogy a kormányrendelet szerint a versenyszerű sport folytatódhat, amatőr és hivatásos szinten egyaránt, így a szabályozás alapján valamennyi, az MKSZ által kiírt országos bajnoki és kupasorozat folytatódhat, és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt megyei bajnokságok küzdelmei is tovább játszhatók.

A versenyszerűen sportolók számára tartott edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából, edzés vagy sportrendezvény helyszínére közlekedés céljából, edzés vagy sportrendezvény helyszínéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából este 20 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás. Ennek értelmében lehet estébe nyúlóan edzésekre járni, tehát 8 óra után edzeni, vagy 8 után hazaérni, vagy 8 után menni edzésre, de okirattal kell ezt igazolni. A versenyszerűen sportoló, amatőr és a hivatásos sportolók sportlétesítményben, szabadtéren és edzőtermekben is edzhetnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×