eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bernie Ecclestone, a Forma-1 kereskedelmi jogait korábban birtokló brit üzletember a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Orosz Nagydíjának első szabadedzésén a Szocsi Autodrom versenypályán 2019. szeptember 27-én. A futamot szeptember 29-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A 90 éves Bernie Ecclestone másik arca

Negyven év alatt globális sportággá és dollármilliókat megmozgató üzleti vállalkozássá fejlesztette a Forma–1-et, és kulcsszerepet játszott abban, hogy 1986-ban a Hungaroringen rendezték az első vasfüggöny mögötti F1-es futamot.

"Tizennégy éves koromban édesapámat, Frank Tamást kísértem el Londonba egy tárgyalásra, akkor találkoztam először Bernie Ecclestone-nal. Ez 1994 elején történt, édesapámék cége, az Ostermann Forma–1 Kft. akkor kapta meg a hazai futamok rendezési jogát. Akkor még fogalmam sem volt róla, ki ez a 156 centis emberke, az én dolgom az volt, hogy fordítsak angolról magyarra és vissza” – mondta a hirado.hu-nak Ariane Frank, a Magyar Nagydíj 2012-ben elhunyt promóterének Bécsben élő lánya.

A Forma–1-es Konstruktőrök Szövetsége (FOCA) nagyhatalmú elnökének és Frank Tamásnak a kapcsolata az évek során üzletiből baráti viszonyra változott. Ariane Frank egyetemi tanulmányai alatt rendszeres vendég volt Ecclestone-ék londoni apartmanjában, akkor került baráti viszonyba a volt F1-es főnök első házasságából született lányaival, Tamarával és Petrával.

Noha Ecclestone 2017-ben, amikor az amerikai Liberty Media megvásárolta a Forma–1 kereskedelmi jogait, leköszönt posztjáról, a családi barátság megmaradt.

„Reggel az egyik első dolgom volt felhívni Bernie-t, hogy felköszöntsem a születésnapján. Svájcban van a családjával, a feleségével, Fabianával és Ace-szel, a féléves kisfiukkal, és mindenki egészséges” – újságolta Ariane Frank.

Az üzletember használtautó-kereskedéssel alapozta meg vagyonát Angliában a hatvanas évek elején, és egy rövid (de sikertelen) Forma–1-es próbálkozás után, amikor nem tudta kvalifikálni elavult autóját a Monacói Nagydíjra, menedzseri szerepre váltott. 1971-ben megvásárolta a Brabham-istállót, amely tíz évvel később Nelson Piquet révén világbajnoki címet szerzett, miközben a FOCA elnökeként a csapatok érdekeit képviselte a versenyszervezőkkel folytatott tárgyalások során.

A hetvenes évek közepétől Ecclestone kezében a FOCA-n keresztül egyre nagyobb hatalom összpontosult: a többi csapatfőnök figyelmét lekötötték a mindennapi ügyes-bajos dolgok, ezért kifejezetten örültek annak, hogy egy dörzsölt, de megbízható ember képviseli az érdekeiket a rajtpénzekről, később a televíziós jogdíjakról folyó tárgyalásokon.

„Mindenki hallotta már a sztorikat, hogy Bernie milyen keményen tárgyalt, és a végén mindig ő járt jól. Ugyanakkor mindig fair üzleteket kötött. Mindig nagyon figyelt arra, hogy a partnerei is jól járnak. Ebben az értelemben egy gentleman volt, hiszen tudta: egy jó »partnership« hosszú távon csak akkor működik, ha a megállapodás mindkét fél számára előnyös” – mondta Ariane Frank, aki 2013-ban átvette az Ostermann Kft. vezetését.

„Bernie másik jellemzője, hogy mindig kézfogással pecsételte meg az új üzletet. Ha valamire a kezét adta, és megígérte, hogy úgy lesz, akkor mindig betartotta a szavát. A kézfogása felért egy szerződéssel, és ez a mai napig így van. Ha elnyerted a bizalmát, és bármiben tud segíteni, mindig segít” – tette hozzá az üzletasszony.

Kulcsszerepe volt abban, hogy Moszkva vagy Zágráb helyett Budapest mellett épüljön meg a régió első Forma–1-es pályája, a Hungaroring, ahol azóta 34 Magyar Nagydíjat futottak. A Hungaroring ma – Monte-Carlo és az olaszországi Monza mellett – az egyik legrégebbi versenyhelyszín, ahol több mint három évtizede megszakítás nélkül F1-es futamokat rendeznek.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×