eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin
Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője az Everton az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság Liverpool ellen játszott, 2020. január 5-i mérkőzésén a liverpooli Anfield stadionban. A Liverpool 1-0-ra győzött.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Visszatér a Premier League, különleges mezekkel

Szerdán – még a koronavírus-járvány miatti halasztások előtt elnapolt két találkozóval – folytatódik az angol Premier League is. Az alapkérdés nem az, melyik csapat lesz a bajnok, hanem, hogy ki végez majd a Bajnokok ligája-indulást jelentő helyeken, illetve ki búcsúzik az élvonaltól.

Éppen száz napon keresztül nem játszottak Premier League-mérkőzést, az angol élvonalban nem volt ilyen hosszú szünet a II. világháború óta. Ott kellene (?) folytatni a csapatoknak, ahol március elején abbahagyták, de egyelőre kérdéses, kire, hogyan hatnak majd a különleges körülmények. A további nagy bajnokságok közül a spanyol csak a múlt héten indult újra, Olaszországban még csupán kupameccseket játszott négy élcsapat, így alapvetően a német Bundesliga 1 példájából indulhatunk ki. Azt látjuk, az újrakezdés óta lejátszott hat forduló nem hozott nem változást az élmezőnyben, a Bayern München, a Borussia Dortmund és az RB Leipzig (ebben a sorrendben) gyűjtötte a legtöbb pontot. (Persze, akad azért, aki a vártnál jobban teljesít, mint legutóbbi veresége ellenére a Hertha BSC, s akad olyan középcsapat, amelyik csak vergődik, mint a Schalke 04. De ilyesfajta formaingadozások egy „vírusmentes” időszakban is előfordulnak.)

Mindazonáltal, ha abból indulunk ki, hogy nem lesz nagy változás az erőviszonyokban, akkor azon könnyedén túlléphetünk, hogy a Liverpool FC – ha be tudják fejezni az idényt – könnyedén megszerzi története első aranyérmét a Premier League-ben. Nem valószínű, hogy bárki bevallaná, de a „Vörösöknek” – kizárólag ebből a szempontból – talán még jól is jött a kényszerszünet, mert az előző hetekben, idénybeli korábbi teljesítményükhöz képest, lassítottak. Emlékezetes, hogy február 29. és március 13. között, különböző sorozatokban, négy mérkőzésükből hármat elveszítettek. Ilyen rossz időszakuk a teljes 2019-es évben egy sem akadt.

Jürgen Klopp együttese akkor is huszonkét pont előnnyel vezet majd a második helyezett előtt, ha a Manchester City szerdán megnyeri otthon az Arsenal elleni rangadót. Ez azt jelenti, hogy mivel a hátralévő időszakban 27 pontot gyűjthet maximum Guardiola csapata (még egyszer: az Arsenal elleni pótlás után), a Liverpoolnak két győzelem elég a hátralévő fordulókban. Ha a City addig botlana, a Pool már vasárnap bajnok lehet az Everton elleni, idegenbeli Mersey-parti derbin, ha nem, akkor várnia kell akár a jövő szerdai, Crystal Palace elleni mérkőzésig.

Alkalmasint nagyobb kérdés, mely csapatok foglalják majd el (a City második helyét és egyszersmind kétéves nemzetközi eltiltását megtippelve) a harmadiktól ötödik helyet. Az állás: Leicester City 53, Chelsea 48, Manchester United 45, Wolverhampton 43, Sheffield United 43, Tottenham 41, Arsenal 40. (A Sheffield és az Arsenal egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.)

Megjósolni lehetetlen, mi fog történni, legfeljebb érdemes felhívni a figyelmet néhány „hihetetlen” apróságra. Ilyen – különös tekintettel az Arsenal szerdai manchesteri látogatására –, hogy az „Ágyúsok” Mikel Arteta irányításával még nem veszítettek idegenbeli bajnokit. Arteta egyébként kiválóan ismeri a Cityt, tekintve, hogy éppen onnan tért vissza az Arsenalhoz. A Chelsea jó passzban lévő csapat volt a zárás előtt, ezért is meglepő, hogy 2020-ban a Kékek még nem nyertek vendégként a Premier League-ben. A BL-induláshoz ezen a mérlegen javítani kell. Aligha vigasztalja a Stamford Bridge népét, hogy a Leicester City idegenbeli mérlege sem volt jó a felfüggesztés előtt.

A Premier League úgy döntött, hogy az újrakezdés utáni első 12 mérkőzésen a játékosok a mezükön a nevük helyén a Black Lives Matter feliratot viselik majd. A liga azt is támogatja, hogy bármelyik játékos a mérkőzés előtt vagy alatt térdeléssel fejezze ki szimpátiáját a mozgalommal. Két emblémát a szezon végéig viselnek majd a csapatok a mezükön: az egyik a Black Lives Matteré, a másik pedig az NHS (National Health Service) lógója, utóbbi köszönetnyilvánítás az egészségügyi dolgozóknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×