eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Újpest FC

Alkotmánybíróság dönt az újpesti címervitában

A legmagasabb bírósági fórumokhoz fordult az Újpesti Torna Egylet (UTE) a futballklub arculati elemeinek - jellemző színeinek, címerének - megváltoztatása miatt - írja a Magyar Nemzet.

A lap ismerteti: az 1885-ben létrehozott és több szakosztályt működtető újpesti egyesület kft.-ként működő futballcsapatának címerét a 2014-ben belépő új többségi tulajdonos az ügyvezető döntése nyomán 2017-ben megváltoztatta. Az arculati elemekről azonban a taggyűlés hivatott dönteni, csak százszázalékos szavazataránnyal, a kisebbségi tulajdonos UTE-val egyetértésben - a külföldi befektető ezzel a feltétellel vásárolhatta be magát 97 százalék erejéig a férfi felnőtt futballcsapatba.

Az ügyvezető intézkedését követően az új címer díszítette már a focisták mezeit is.

Az azóta lezajlott különféle perek végeredményben az UTE vereségével zárultak, hiszen a Fővárosi Ítélőtáblával szemben a Kúria végül úgy döntött, hogy a személyiségi jog alapján nem lehet jóvátenni a címer megváltoztatását mint szerződésszegő magatartást.

A Kúria döntése után az UTE panaszt tett az Alkotmánybíróságon (AB), azt kérve, hogy végezzék el az ügy alkotmányos felülvizsgálatát, és az alaptörvény több pontjának megsértése miatt semmisítsék meg a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét az azt megerősítő kúriai határozattal együtt. A futballcsapat ezzel visszakaphatná a régi címerét, amely nemcsak az UTE, hanem az egész városrész számára fontos szimbólum.

A szokásos határidőket figyelembe véve az ügy várhatóan hamarosan az AB plénuma elé kerül - írta a Magyar Nemzet.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×