eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Sós Csaba egyetemi docens, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányaa Testnevelési Egyetem uszodájában 2017. január 27-én. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége január 25-i ülésén úgy döntött, hogy átalakítja a szövetségi kapitányi posztot, a feladatot Sós Csaba szakmai alelnök vesz át.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Sorra derül ki az úszókról a fertőzöttség - megszólalt Sós Csaba kapitány

Úszók és edzők tucatjáról derült ki, hogy pozitív koronavírusteszt-eredményük van, de pontos szám egyelőre nincs - tudatta az InfoRádióval az úszóválogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba. Az úszószövetség drasztikus döntést hozott.

Tucatnál is több magyar úszó, illetve edző koronavírustesztje lett pozitív - mondta az InforRádiónak Sós Csaba, pontos számot azonban nyilatkozata idején nem tudott.

Kedden többek között a világbajnok Kapás Boglárka és a vb-bronzérnmes Kozma Dominik és Bohus Richárd jelentette be Facebook-oldalán, hogy megfertőződött.

"Kedden kezdtek el jönni a Magyar Úszó Szövetségbe a második vizsgálatnak az eredményei, ismert, az első mindenkinél negatív volt" - számolt be a helyzetről Sós Csaba, aki szerint "folyamatban vannak az ügyek", számosságáról mindössze annyit tudott elmondani, "tucatnyi",

tüneteket érdemben viszont senki sem produkál.

Elmondta még, a klóros víz biztonságos helyszínnek számít a védekezés szempontjából, de betegen edzeni nem szerencsés, "olyan kihatása lehet hosszú távon, amit senki nem szeretne" - figyelmeztetett.

Az "első fecskék", Kapás Boglárka, Kozma Dominik és Bohus Richárd, de minden más érintett sorsáért is aggódik, az életüket tették arra az olimpiára, amely most elmarad, illetve eltolódik egy évre.

Azt leszögezte, hogy azokra a helyekre, ahová a válogatott úszók külföldi edzőtáborokba mentek,

"híre-hamva sem volt" a koronavírusnak (Thaiföld, Törökország), és amikor ez Kínában felütötte a fejét, "lehet itt okoskodni", de nem nagyon gondolta szerinte senki, hogy ebből világjárvány lehet.

"Az akkori helyzet határozta meg az akkori döntést" - tette hozzá.

Akiknek kétszeresen negatív a tesztjük, azokról elmondta, edzhetnek tovább, akik pedig meggyógyulnak, csatlakozhatnak hozzájuk, amit nagyon nagy dolognak tart.

Edzéstilalom

Az interjú után, szerda délután derült ki, hogy a Magyar Úszó Szövetség elnökségének videókonferenciás rendkívüli ülésén úgy döntöttek, hogy

két hétre teljes edzés-zárlatot rendel el azon magyar válogatott úszók számára, akik az elmúlt egy hónapban külföldön tartózkodtak.

A határozat értelmében a világméretű koronavírus-járványra és a magyar válogatott úszók közötti magas esetszámra való tekintettel az elnökség 2020. április 15-éig felfüggeszti a keretedzéseket, illetve kötelezi a kerettagokat az uszodai felkészülésük felfüggesztésére. Egyben felszólítja a versenyzőket és felkészítőiket, hogy a saját és mások egészségének megőrzése érdekében tartsák be a járványügyi előírásokat.

Április 15-ét megelőzően a válogatott kerettagoknak és felkészítőiknek újabb, immár vérvizsgálattal is kiegészített tesztelésen kell résztvenniük, mielőtt újra elkezdhetik medencés edzéseiket – természetesen amennyiben az akkori járványügyi helyzet és szabályozás ezt lehetővé teszi.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×