eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A magyar delegáció tagjai bevonulnak a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. július 30-án. A július 29-én megkezdődött és augusztus 7-ig tartó budapesti Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye, amelyre 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban - ebből négy bemutató - versenyez majd egymással.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János: közös önbecsülésünket gyarapítják zsidó honfitársaink

A játék közösségteremtő erejéről beszélt a köztársasági elnök a 15. Maccabi Európa Játékok ünnepélyes megnyitójára a Hidegkúti Nándor Stadionban. Ezzel hivatalosan is elrajtolt az egyszerre sport, vallási és kulturális nemzetközi esemény, amelynek idén Budapest ad otthont.

A több mint 2300 sportolót Áder János köztársasági elnök, a Maccabi Európa Játékok fővédnöke köszöntötte.

Áder János köztársasági elnök,  a játékok fővédnöke beszédet mond a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. július 30-án. A július 29-én megkezdődött és augusztus 7-ig tartó budapesti Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye, amelyre 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban - ebből négy bemutató - versenyez majd egymással.
MTI/Szigetváry Zsolt
Áder János köztársasági elnök, a játékok fővédnöke beszédet mond a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. július 30-án. A július 29-én megkezdődött és augusztus 7-ig tartó budapesti Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye, amelyre 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban - ebből négy bemutató - versenyez majd egymással. MTI/Szigetváry Zsolt

A zsidó családban született Kemény Ferencet, az újkori olimpiai játékokat kezdeményező és elindító Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapító tagját és a 123 évvel ezelőtti, 1896-os, Athénban rendezett Olimpián Magyarország első aranyérmét szerző zsidó sportolót, Hajós Alfrédot említette az államfő. Mint mondta,

"velük vette kezdetét a magyar sporttörténelem."

A köztársasági elnök az egyik legszebb emberi tevékenységnek nevezte a vetélkedést, akár a sikerért, akár a szurkolás lélekemelő hatásáért, akár a közösségért. Mint modta, ezt a célt szolgálja a Maccabi is: hogy a játék közösséget teremthessen.

A brit delegáció tagjai bevonulnak a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. július 30-án. A július 29-én megkezdődött és augusztus 7-ig tartó budapesti Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye, amelyre 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban - ebből négy bemutató - versenyez majd egymással.
MTI/Szigetváry Zsolt
A brit delegáció tagjai bevonulnak a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén. MTI/Szigetváry Zsolt

"Mi magyarok mindig készek vagyunk szurkolni sportolóinkért. Büszkék vagyunk minden magyar sikerre, és lenyűgözve állunk másoké előtt. Büszkék vagyunk mindazokra, akik magyar színekben versenyeznek, és büszkék vagyunk rá, hogy a közös zászló közös csapatában a sokféle személyes identitás mindig jól megfér egymással.

Büszkék vagyunk zsidó honfitársainkra, akik a saját teljesítményükkel közös önbecsülésünket gyarapították egykor, és gyarapítják ma is"

- köszötötte a résztvevőket Áder János, aki aki "nemes küzdelmeket és emlékezetes pillanatokat" kívánt a résztvevőknek.

Az izraeli delegáció tagjai bevonulnak a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. július 30-án. A július 29-én megkezdődött és augusztus 7-ig tartó budapesti Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye, amelyre 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban - ebből négy bemutató - versenyez majd egymással.
MTI/Szigetváry Zsolt
Az izraeli delegáció tagjai bevonulnak a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban. MTI/Szigetváry Zsolt

A megnyitó ünnepségen - melynek egyik fő részeként a küldöttségek bevonultak a küzdőtérre - közel hetven fellépő működött közre. A játékok lángját Polgár Judit volt világelső sakkozó és Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász lobbantotta föl.

A viadal hétfőn kezdődött és jövő szerdáig tart, a megméretésre 42 országból közel 5000 résztvevő érkezett, köztük 2311 sportoló. A versenyzők 24 sportág - ebből négy bemutató - 63 versenyszámában mérik össze tudásukat, a központi helyszín a Ludovika Campus lesz, amely tőszomszédságában található Orczy-kertben kialakítottak egy "Maccabi falut", ahol minden nap a díjátadást rendezik. Emellett lesznek ott kiállítások, koncertek és filmvetítések is, hiszen

az esemény egyben kulturális és vallási rendezvény is.

Erről korábban Deutsch Tamás az InfoRádiónak elmondta, hogy a játékokhoz igazodva a Nemzeti Örökség Intézete eredeti állapotába helyezi vissza Magyarország első olimpiai bajnoka, Hajós Alfréd beton emlékművét a Kozma utcai izraelita temetőben, ahol szerdán adják át a síremléket.

A játékok ideje alatt vetíti a Puskin mozi Szabó István A napfény íze című filmjét, valamint Kulcsár Krisztiánnal, a magyar olimpiai bizottság elnökével hallhatnak beszélgetést az érdeklődők.

A rendezvény része a szombatot váró közös istentisztelet, ami Európa második legnagyobb zsinagógájában, a Dohány utcaiban lesz péntek este, több mint háromezer ember részvételével.

A 15. Maccabi Európa Játékok záró eseménye, koncertműsora a Sziget Fesztivál egyik színpadán zajlik majd augusztus 6-án estétől 7-én hajnalig.

A játékokra érkező versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon. A kormány mintegy ötmilliárd forint költségvetési támogatást biztosított a játékok előkészítésére és lebonyolítására.

A játékokon nemcsak európai zsidó sportolók vesznek részt, hanem meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeztek. A házigazdákat 16 sportágban több mint kétszázan képviselik, ami több mint a duplája az eddigi legnépesebb magyar sportolói delegációnak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×