eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője a 15. Maccabi Európa Játékok sajtótájékoztatóján a budapesti Ludovika Campus Oktatási Központban 2019. július 29-én. Az ezen a napon megkezdődött és augusztus 7-ig tartó budapesti Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye, amelyre 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban - ebből négy bemutató - versenyez majd egymással. Ez rekordrészvételnek számít az esemény kilencvenéves történetében.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Deutsch Tamás: a legek Maccabi-játéka volt a budapesti

Az MTK Budapest elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője az InfoRádiónak értékelve közölte, a magyar válogatott fantasztikusan szerepelt, a megszerzett 100 éremmel a legeredményesebb európai nemzet lett, a rendezvény pedig nemcsak egy sportesemény, hanem egy kulturális, vallási és közösségi rendezvény is volt a zsidó közösség számára.

A 15. Maccabi Európa Játékok, amelynek Budapest adhatott otthont, valóban a legek Maccabi-játéka lett, hiszen az eddigi történetében soha ennyi ország nem képviseltette magát a versenyen – fogalmazott Deutsch Tamás. 42 ország mintegy 2311 zsidó illetve zsidó származású sportolója nevezett, ami ugyancsak rekordnak számít, de soha nem volt ekkora létszámú – 208 fő – a magyar csapat se Maccabi Világ-, vagy Európa Játékokon, akiknek a szereplése egészen különleges volt, emelte ki a játékok védnöki testületének vezetője.

A magyar sportolók összesen 100 érmet szereztek: 49 aranyérmet, 28 ezüstérmet és 23 bronzérmet. Ezzel

a magyar válogatott az európai országok mezőnyében az éremtábla élén végzett.

Az Európán kívüli, meghívott országok közül egyedül az Egyesült Államok csapata volt eredményesebb.

A Maccabi Játékok azonban több mint egy sportesemény, jegyezte meg Deutsch Tamás, egy zsidó

sport-, kulturális-, vallási- és közösségi esemény,

és a legnagyobb elismerést pedig azt jelentette, hogy számos külföldi sportoló, küldöttségvezető, sportszakember és szurkoló fogalmazott úgy: életre szóló pozitív élménnyel távoznak Budapestről.

Mindemellett a hangulatra sem lehetett panasz, köszönhetően a rendkívül gazdag kulturális kínálatnak, jegyezte meg az MTK Budapest elnöke. Szabó István A napfény íze című filmjének a vetítésétől kezdve, kiállítások, koncertek teremtették meg a jó hangulat alapját.

A Nemzeti Örökségvédelmi Intézettel együttműködve pedig sikerült teljes egészében felújítani első olimpiai bajnokunk, Hajós Alfréd zsidó–magyar, magyar–zsidó úszó síremlékét, ahogyan a birkózószövetség jóvoltából a szintén zsidó magyar olimpiai bajnok birkózók, Weisz Richárd és Kárpáti Károly síremlékét is, jegyezte meg Deutsch Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×