eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Önkéntekesek dekorációt szerelnek a 15. Maccabi Európa Játékok első napján a sajtóközpontnál, a budapesti Ludovika Campus Oktatási Központnál 2019. július 29-én. Az augusztus 7-ig tartó budapesti Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye, amelyre 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban - ebből négy bemutató - versenyez majd egymással. Ez rekordrészvételnek számít az esemény kilencvenéves történetében.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Deutsch Tamás: A legek Maccabi Európa Játéka kezdődik Budapesten

A verseny történetében soha ennyi ország nem képviseltette még magát a játékokon, és soha ennyi sportoló nem volt még részese a játékoknak - mondta az InfoRádiónak Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője. Mint mondta, a szervezők a sportversenyek mellett vallási és kulturális programokkal is készülnek. 

Magyarország örül annak és szeretettel fogadja, hogy a világ szinte minden pontjáról - hiszen hat Európán kívüli ország csapata indul a Maccabi Európa Játékokon - több ezer zsidó sportoló érkezik Budapestre - mondta a játékok megnyitója előtt nem sokkal az InfoRádiónak Deutsch Tamás.

A Hollandia - Nagy-Britannia labdarúgó-mérkőzés a 15. Maccabi Európa Játékokon a budapesti a Lantos Mihály Sporttelepen 2019. július 30-án.
MTI/Czagány Balázs
A Hollandia - Nagy-Britannia labdarúgó-mérkőzés a 15. Maccabi Európa Játékokon a budapesti a Lantos Mihály Sporttelepen 2019. július 30-án. MTI/Czagány Balázs

Az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője úgy látja, hogy a magyarok megbecsüléssel és szeretettel fogadják a versenyre érkezőket, és ennek a szeretetteljes fogadtatásnak a szimbóluma volt az a hétfői megbeszélés, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta mások mellett Motti Tichauert, az Európai Maccabi Szövetség elnökét, Jack Terpinst, a Maccabi World Union alelnökét, Deutsch Pétert, az MTK ügyvezető elnökét, Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökét és Jusztin Ádámot, a Maccabi VAC Hungary elnökét.

Az új Hidegkuti Nándor Stadionban tartandó kedd esti ünnepélyes megnyitóról Deutsch Tamás elmondta, a klasszikus sportesemények megnyitójához hasonlóan, a résztvevő 42 ország válogatottja a nemzeti lobogókkal bevonul a stadionba, ahol a játékok fővédnöke, Áder János köztársasági elnök köszönti őket. Ezt követően egy színes, a magyar és a magyar zsidó kultúrát bemutató műsor következik, majd Polgár Judit kétszeresen sakkolimpiai bajnok, a Maccabi Európa illetve a Maccabi Világjátékok sokszoros résztvevője meggyújtja a játékok lángját.

A legek Maccabi Európa Játéka lesz a budapesti- fogalmazott Deutsch Tamás, hiszen a verseny történetében soha ennyi ország még nem képviseltette magát a játékokon, és soha ennyi sportoló nem volt még részese a játékoknak - több mint 2300 versenyző utazott ide, ezzel a Maccabi Európa Játékok minden idők egyik legnagyobb magyarországi sporteseményévé válik.

Dárdai Pál, a magyar labdarúgó válogatott egykori szövetségi kapitánya, a Hertha BSC volt vezetőedzője meglátogatja a német csapatot a 15. Maccabi Európa Játékokon a budapesti a Lantos Mihály Sporttelepen 2019. július 30-án.
MTI/Czagány Balázs
Dárdai Pál, a magyar labdarúgó válogatott egykori szövetségi kapitánya, a Hertha BSC volt vezetőedzője meglátogatja a német csapatot a 15. Maccabi Európa Játékokon a budapesti a Lantos Mihály Sporttelepen 2019. július 30-án. MTI/Czagány Balázs

A szervezők a sportversenyek mellett vallási és kulturális programokkal is készülnek. A játékokhoz igazodva a Nemzeti Örökség Intézete eredeti állapotába helyezi vissza Magyarország első olimpiai bajnoka, Hajós Alfréd beton emlékművét a Kozma utcai izraelita temetőben, ahol szerdán adják át a síremléket. A játékok ideje alatt vetíti a Puskin mozi Szabó István A napfény íze című filmjét, valamint Kulcsár Krisztiánnal, a magyar olimpiai bizottság elnökével hallhatnak beszélgetést az érdeklődők.

A játékok központi versenyhelyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa, valamint az Orczy-kert. A szervezők az Orczy-kertben kialakítanak egy „Maccabi falut”, ahol minden nap a díjátadást rendezik, de lesznek ott kiállítások, koncertek és filmvetítések is, csütörtök este például izraeli estet tartanak.

A szombatot váró istentisztelet Európa második legnagyobb zsinagógájában, a Dohány utcaiban lesz péntek este, több mint háromezer ember részvételével.

A 15. Maccabi Európa Játékok augusztus 7-ig tartanak. A játékok záró eseménye, koncertműsora pedig a Sziget Fesztivál egyik színpadán zajlik majd augusztus 6-án estétől 7-én hajnalig.

A játékokra érkező versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon. A kormány mintegy ötmilliárd forint költségvetési támogatást biztosított a játékok előkészítésére és lebonyolítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×