eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: copaamerica.com

Fertőző gyermekbetegség támadta meg a brazil futballválogatottat

A brazil futballválogatott bejutott a hazai rendezésű Copa América elődöntőjébe. Eddig még nem kapott gólt a tornán. Ám a négy mérkőzéséből hármon kifütyülte a játékosokat a felettébb kritikus hazai közönség.

A Lance nevű São Pauló-i sportlap internetes portálja a válogatott teljesítményét minősítve osztályzataiban egyetlen mezőnyjátékosnak sem adott 6,5-nél jobbat, a mezőny legjobbjának a kapust, Alisson Beckert ítélte.

A brazilok nem játszottak jól, s főleg nem játszottak szellemesen, ötletesen, „brazilosan”, de legyőzték a démonjaikat. A paraguayiak elleni negyeddöntő előtt ugyanis azzal volt tele a brazil sajtó (a besoccer.com találó megfogalmazása szerint már paranoiásan ismételgetve a tényeket), hogy a válogatott a mostani évtizedben már kétszer, 2011-ben és 2015-ben is vívott negyeddöntőt a Copán a paraguayiakkal, s mindkétszer kiesett. Mégpedig azonos módon: döntetlent hozott a kilencven perc, majd döntött a tizenegyespárbaj. 2011-ben a brazilok egyetlen kísérletet sem tudtak gólra váltani a szétlövésben, 2015-ben jobban lőttek, de akkor is kikaptak.

Tite, a brazil szövetségi kapitány a mostani negyeddöntő előtt azzal korbácsolta az indulatokat, hogy megjövendölte, a paraguayiak bunkerfutballt fognak játszani, nem riadnak majd vissza a durvaságoktól, s egyetlen céljuk lesz, kibekkelni gól nélkül a meccset, hogy döntsenek a tizenegyesek.

Rontotta a hangulatot, hogy az Everton légiósa, Richarlison kivált a keretből, miután a csapat orvosai mumpszot diagnosztizáltak nála. A betegség minden ismert különlegességével együtt (például, hogy csak egyszer lehet elkapni) kérdéses, kijön-e még a következő napokban bárkin is a csapatból. Richarlisont természetesen azonnal elkülönítették a többiektől. A keret többi tagját – brazil sajtó hírek szerint – beoltják most, a sikeres negyeddöntő után. Több mint ritkaság egyébként (emlékeim szerint példátlan), hogy egy futballista egy nagy tornáról fertőző gyerekbetegség miatt idő előtt távozzon.

A mérkőzés a várt képet hozta, a brazilok számára csalódással. A duplán is hazai közönség előtt, klubja stadionjában játszó Everton kivételével az arany-zöldek nem tudták egyéni képességeiket érvényesíteni. Még azt sem tudták kihasználni, hogy az 58. perctől, több mint egy félórán keresztül Fabian Balbuena kiállítása után emberelőnyben játszhattak.

A tizenegyeseknél Allison Becker kivédte Gustavo Gomez lövését, majd a következő hat kísérlet gólt hozott. A negyedik pár végén Firmino nem találta el a kaput, de szerencséjére Derlis González is hibázott. A tizedik, döntő lövést Gabriel Jesus vállalta, aki az utolsó, a peruiak elleni csoportmérkőzésen kihagyott egy tizenegyest, s akin akkor élcelődött a brazil és a spanyol sajtó utána, hogy 621 napja nem szerzett tétmérkőzésen gólt. Akcióból most sem, de a lövése meghozta a továbbjutást.

A brazilok bejutottak az elődöntőbe, ahol majd az esti, Argentína–Venezuela negyeddöntő győztesével találkoznak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×