INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

szuperbaktérium

székesfehérvár

sóstói stadion

Érkeznek a nézők a MOL Aréna Sóstó futballstadion avatóünnepségére Székesfehérváron 2018. november 21-én. A bajnok MOL Vidi FC új otthona 13,98 milliárd forintos beruházással valósult meg és már az UEFA szigorított, IV-es kategóriájának elvárásaihoz illeszkedik: 14 200 fős befogadóképességével nagy nemzetközi találkozóknak adhat otthont.

Egy szuperbaktérium áll nyerésre a magyar focistadionban, veszélyben a júliusi El-selejtező

Infostart

Egy a Városfejlesztési kft. által végrehajtott rutinvizsgálat során kiderült, hogy egy rendkívül veszélyes baktériumfaj telepedett meg a MOL Aréna Sóstó vízkészletében.

A jelenleg Ausztriában edzőtáborozó MOL Vidi FC tavaly decemberben átadott új otthonának ivóvíz-hálózatában a pseudomonas aeruginosa nevű baktérium jelenlétét mutatták ki. Az eset mind egészség-, mind sportügyi szempontból komoly problémákat vet fel, és

kérdéses lehet az is, hogy július 18-án itt játszhatnak-e a fehérváriak a montenegrói FZ Zetával az Európa-liga-selejtező első fordulójában

- derül ki a feol.hu cikkéből. A 2018 novemberében átadott arénában jelenleg csak palackozott vizet lehet fogyasztani.

Az azonnali.hu úgy tudja, hogy a létesítményben dolgozók egy részének korábban hasmenése lett a fertőzött víztől, és "tonnaszám viszik a fertőtlenítőt" a stadionhoz, valamint hogy a zuhanyzással már a megnyitáskor is probléma volt.

Védekezik a baktérium

Arra, hogy miként került az egyébként rendkívül könnyedén, cseppfertőzéssel terjedő, az antibakteriális szerekre immúnis szuperbaktérium a sta­dion vízkészletébe, még nincs egyértelmű válasz.

A pseudomonas aeruginosa kiirtása azért nehéz, mert a hagyományos klórtól nem pusztul el, valamint mikrokolóniákat hoz létre, ezek pedig olyan filmréteget képeznek maguk körül, amik miatt a gyógyszerek és a fehérvérsejtek is nehezen férnek hozzá a kórokozókhoz.

Ha ez a szuperbaktérium embert fertőz, a leggyakrabban a külső hallójárat fertőzése, illetve bőrkiütés lép fel.

Valószínű lehet a költözés

A Mol Fehérvár FC egyik portálnak sem kommentálta a helyzetet. A csapat játékosai jelenleg Spanyolországban edzőtáboroznak, és a hazaérésig egyáltalán nem nyilatkozik a klub a témáról.

Az azonnali.hu saját forrásaira és a Semleges Térfél blog belsős információira hivatkozva azt írta:

egyre biztosabbnak tűnik, hogy az első selejtezőt még mindenképp Felcsúton fogja lejátszani a csapat

a vadonatúj, 14,6 milliárd adóforintba került stadion helyett. A portál megszólaltatott egy fertőtlenítőszerekkel foglalkozó céget is, amelynek szakértője szerint csak nagyon összefogott munkával lehet kitisztítani a stadion vízrendszerét a július 18-i mérkőzésig. Kérdés, hogy sikerül-e, főként úgy, hogy az UEFA szakértői már napokkal a meccsek előtt ellenőrzik a helyszíneket.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018