INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 20. péntek
Friderika

babos tímea

roland garros

kristina mladenovic

Párizs, 2019. június 9. Babos Tímea (b) és francia partnere, Kristina Mladenovic ünnepel a bajnoki trófeával, miután 6-2, 6-3-ra győztek a Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj alkotta kínai kettős ellen a francia nyílt teniszbajnokság női páros versenyének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2019. június 9-én. MTI/AP/Michel Euler

Magyar bajnok a Roland Garroson

Infostart

Babos Tímea és Kristina Mladenovic nyerte meg a női párosok versenyét a francia nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben 6:2, 6:3-ra legyőzte a kínai Tuan Jing-jinget és Cseng Szaj-szajt.

A második helyen kiemelt magyar, francia duó sorozatban harmadik Grand Slam-döntőjére készült, az előző kettőt azonban elvesztette. Párosuk eddig egy GS-trófeát gyűjtött, a tavalyi Australian Openen, majd Wimbledonban és idén Ausztráliában is kikapott a fináléban. Babos és Mladenovic először jutott el a Roland Garros döntőjébe együtt, a francia teniszező azonban már megízlelhette a siker ízét a Philippe Chatrier Stadionban, 2016-ban ugyanis honfitársával, Caroline Garciával elhódította a serleget.

Az ellenfél jóformán ismeretlen volt Babosék számára, mivel eddig csak egyesben találkoztak az ázsiai duó tagjaival, akiknek ez csak a második tornájuk együtt. Előzőleg néhány éve egy kisebb ITF-versenyen indultak egymás oldalán.

A 29 éves Tuan a 68. helyen állt a páros világranglistán, és négy tornagyőzelemnél tartott, míg négy esztendővel fiatalabb partnere a 101. - de volt 15. is -, és hat trófeát gyűjtött ebben a műfajban.

A párosban kétszeres WTA-világbajnok Babost az is motiválhatta, hogy ő az első magyar teniszező, aki juniorként és a felnőttek között is legalább egyszer bejutott valamennyi Grand Slam-torna fináléjába.

A Roland Garroson korábban csak egyszer, 1986-ban volt magyar döntős női párosban. Akkor Temesvári Andrea és Martina Navratilova a Steffi Graf, Gabriela Sabatini kettőst verte 6:1, 6:2-re.

A vasárnapi finálé nyitányán a páros ranglistán 5. soproni játékos könnyedén hozta az adogatását, majd így tett a 186 centis Tuan is.

Az első öt gémben csak bréklabdákat láthatott a közönség, a hatodikban viszont már bréket is: Babosék elvették Tuan szerváját, és 4:2-re elhúztak.

Hamarosan Cseng is elbizonytalanodott, ráadásul a magyar-francia duó egyre magabiztosabban ütött, és 33 perc elteltével kihasználta első szettlabdáját.

Babos Tímea (j) és francia partnere, Kristina Mladenovic a Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj alkotta kínai kettős ellen játszott mérkőzésükön a francia nyílt teniszbajnokság női páros versenyének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2019. június 9-én.
MTI/EPA/Caroline Blumberg
Babos Tímea (j) és francia partnere, Kristina Mladenovic a Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj alkotta kínai kettős ellen játszott mérkőzésükön a francia nyílt teniszbajnokság női páros versenyének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2019. június 9-én. MTI/EPA/Caroline Blumberg

A folytatásban Babosék sorozatban hatodik játékukat nyerve 2:0-ra vezettek, ám Mladenovic váratlanul elbukta az adogatását. Hamarosan újabb brék következett, majd Babos remek szervagémjével 4:1 állt az eredményjelzőn. Két labda következett az 5:1-ért de a kínaiak feljöttek 4:2-re, majd nemsokára 5:2 volt az állás. Cseng adogatásai után Babos kiszerválta a meccset, amely 1 óra 10 percig tartott.

Babos Tímea (j) és francia partnere, Kristina Mladenovic ünnepel, miután 6-2, 6-3-ra győztek a Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj alkotta kínai kettős ellen a francia nyílt teniszbajnokság női páros versenyének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2019. június 9-én.
MTI/EPA/Caroline Blumberg
Babos Tímea (j) és francia partnere, Kristina Mladenovic ünnepel, miután 6-2, 6-3-ra győztek a Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj alkotta kínai kettős ellen a francia nyílt teniszbajnokság női páros versenyének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2019. június 9-én. MTI/EPA/Caroline Blumberg

A 26 éves Babos Tímea 22. tornagyőzelmét aratta párosban,

ez a második Grand Slam-diadala, és ő az első magyar női játékos, aki a profik között két GS-címet nyert.

A magyar-francia páros a trófea mellé összesen 580 ezer eurót (186 millió forint) kapott sikeréért. A győztes duó tagjai közül Mladenovic hétfőtől az első, Babos pedig a második lesz a páros WTA-világranglistán.

Nyitókép: Michel Euler
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018