eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Uzoma Eke, a Honvéd (j) és Nikolov Boban, a MOL Vidi játékosa az OTP Bank Liga 5. fordulójában játszott Budapest Honvéd - MOL Vidi FC mérkőzésen az Új Hidegkúti Nándor Stadionban 2018. augusztus 18-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A kupadöntővel zárul ma este a hazai klubfutball-idény

Amióta – 2017 májusában – a Bp. Honvéd egy hívei számára feledhetetlen "bajnoki döntőben" 1-0-ra legyőzte az akkor még Videotonnak nevezett székesfehérvári csapatot, nem sok babér termett a kispestieknek a nagy rivális ellen. Most megint egy trófeát eldöntő meccs vár a két csapatra, ezúttal semleges helyszínen, a Groupama Arénában.

Egy ilyen találkozón persze nem sokat számít az előző mérkőzések eredménysora, következésképpen nehéz favoritról beszélni. A 2017-es kupadöntő előtt a Vasas remek eredményeket ért el (még a Groupama Arénában is!) a Ferencváros ellen, aztán a kupadöntőt mégis csak a zöld-fehérek nyerték meg, büntetőkkel.

Apropó, büntetők! 2006-ban az akkor meg Fehérvár FC-nek hívott Vidi szétlövésben aratta története eddigi egyetlen Magyar Kupa-diadalát, illetve 2012 óta a legutóbbi hét fináléból négy is így dőlt el. S hogy még fokozzunk: a legutóbbi két Magyar Kupa-döntőben csak a tizenegyes-párbajban lett győztese.

A MOL Vidi FC a legutóbbi öt, a Honvéd elleni mérkőzését megnyerte,

a legutóbbi négyen még gólt sem kapott. Ráadásul sokkal nehezebb ágon jutott el a végjátékba, hiszen a negyeddöntőben a későbbi bajnok Ferencvárost, az elődöntőben a bajnoki harmadik Debrfeceni VSC-t gyűrte le, egyaránt kettős győzelemmel. Mintha Marko Nikolics csapatának a 2018–2019-es idényben a kupasorozatok lennének igazán kedvére…

A Bp. Honvéd magabiztosan, de vitathatatlanul könnyebb ágon jutott el a döntőbe. A Groupama Arénában vezető úton egyetlen, az OTP Bank Ligában szereplő riválissal sem kellett megmérkőzni, a negyeddöntőben és az elődöntőben is NB II-es, tehát a Merkantil Bank Ligában szereplő ellenfél jutott, a Budaörs és a Soroksár.

A két fél közül a kispestiek kupamúltja dicsőbb

1926-tal kezdődően a Kispesti AC, illetve a Bp. Honvéd vagy a Kispest-HFC összesen 17 kiírás döntőjében szerepelt, ezekből hetet meg is nyert. A MOL Vidi múltjában ellenben egyetlen kupasiker árválkodik (2006, az volt a klubtörténet első országos titulusa), addig és azóta pedig két-két döntőt veszített. A legutóbbi kettőt azon a tavaszon, amelyen bajnoki címet is nyert, 2011-ben és 2015-ben. (Tavaly, noha ismét megnyerte az OTP Bank Ligát, nem jutott el a döntőig.)

Érdekes, hogy szokatlanul kevés olyan futballista szerepel a ma este 19.30-kor a Groupama Arénában kezdődő fináléban, aki korábban elnyerte már a Magyar Kupát. Ilyen Tischler Patrik és Kálnoki Kis Dávid, akik tavaly az Újpesttel nyertek. Batik Bence 2015-ben a Ferencváros mezében lett kupagyőztes – éppen a Vidi ellen.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×