eur:
394.61
usd:
371.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Amandine Hendry (b2) és Marozsán Dzsenifer (b4), a francia Olympique Lyon játékosai a női labdarúgó Bajnokok Ligája döntője előtti edzésen a Ferencváros stadionjában 2019. május 17-én. A női labdarúgó Bajnokok Ligája május 18-i budapesti döntőjét a francia csapat a spanyol FC Barcelona ellen játssza a stadionban.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Budapesti lányért is drukkolhatunk a labdarúgó BL-döntőben

Réthy Béla, a ZDF, az egyik német köztévécsatorna vezető futballkommentátora a Magyar Sportújságírók Szövetségének jubileumi kongresszusán nagy örömmel vegyes tisztelettel köszöntötte a szombat esti UEFA női Bajnokok Ligája-döntő egyik vélhető kulcsjátékosának családját, a német női labdarúgó-válogatott csapatkapitányának szüleit és testvérét. Természetesen magyarul.

A „kulcsjátékos” természetesen nem lehetett jelen, ő a csapatával edzett késő délután, majd egy budapesti szállodában készült a mérkőzésre társnőivel. Marozsán Dzsenifernek, az egykori válogatott játékos, Marozsán János lányának, s persze a családnak az egy különleges mérkőzés lesz, miként nekünk is. Még este az édesanyával szóba került, hogy hajdanán Jánossal, aki akkor már a férje volt, szerepeltek a Foci című hetilapban, egy egész oldalas cikkben, fényképpel.

„Honnan lehetne megszerezni vajon azt a cikket? Olyan jó lenne megmutatni a gyerekeknek!” – mondta a családanya, aki akkor, még nem is álmodhatott volna, hogy majdnem harminc évvel később a férjével Budapesten egy BL-döntőn ülnek majd, a gyermeküknek szurkolva. A cikk persze megvan, mi több, már egy elektronikus levél segítségével úton is van a Marozsán család egyik e-mail fiókja felé, remélhetően örömöt okoz majd.

Még nagyobbat, ha „Maro” – ahogyan Dzsenifert általában becézik a német és a nemzetközi futballban – negyedszer is megnyeri ma a női Bajnokok Ligáját.

A közösségi médiában péntek reggel kiposztolt képeken jelezte, mekkora

öröm neki, hogy éppen Budapesten játszhat azért, hogy csapata, az Olympique Lyonnais sorozatban harmadszor is Európa legjobbja legyen.

Lefényképezte az autórádióját, amelyen magyar szám ment éppen (ByeAlex: Hé, Budapest), majd az autóban ülve készített szelfire azt írta:

Gyönyörű Budapest, nemsokára találkozunk.

Marozsán Dzsenifer lehet az első magyarországi születésű futballista, aki négy győztes BEK/BL-döntőben is játszott. Ehhez ellenben le kellene győzni az FC Barcelona női csapatát, a már a döntőbe jutással is története legnagyobb sikerét elérő Barça Femenit.

Természetesen pénteken Marozsán Dzsenifert „delegálta” a lyoni klub a kötelező sajtótájékoztatóra.

„Nagy motiváció számunkra, hogy sorozatban negyedszer nyerhetünk, hiszen ilyen korábban nem volt" – mondta, majd arról beszélt, hogy nagyon boldog volt, amikor megtudta, hogy Budapesten rendezik a döntőt.

„Tökéletes és rendkívüli érzelmekkel teli számomra, hogy itt lesz a finálé, amely ezáltal a legkülönlegesebb lesz számomra.

Ez volt az álmom, hogy itthon játszhassak a családom előtt, s ez végre megadatik”

Beszélt arról is, hogy rengeteg üzenetet kapott magyar szurkolóktól: „Nagyon hálás vagyok ezért, már izgatottan várom, hogy együtt legyünk a stadionban”

Nekünk, magyaroknak is különleges mérkőzésen. Bármilyen hihetetlennek tűnik,

a férfifutballt is beleértve a ma esti lesz az első, az UEFA által rendezett nemzetközi kupadöntőt Budapesten.

Székesfehérváron már volt (UEFA-kupa, 1985), a fővárosban még nem. Amikor ugyanis a Ferencváros (1968), majd az Újpesti Dózsa (1969) VVK-döntőt játszott, a sorozatokat még egy külön bizottság, s nem az UEFA szervezte.

Még egy érdekesség: a várhatóan telt házas, húszeres feletti publikum a női Bajnokok Ligája döntők eddigi második legmagasabb nézőszámát jelenti majd. Korábban csupán egyszer, 2012-ben a némi túlzással Berlinben otthon játszó Turbine Potsdam BL-fináléját látta több néző, az Olimpiai Stadionban ötvenezren voltak.

Az Olympique Lyonnais–Barça Femeni, kevésbé precízen Olympique lyon–Barcelona mérkőzés 18 órakor kezdődik a Groupama Arénában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×