INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 24. szombat
Bertalan

sportújságírás

könyv

történet

dénes tamás

Könyv jelent meg a magyar sportújságírás történetéről

Infostart / MTI

A hazai sportújságírás 110 éves történetéről jelentetett meg kötetet Dénes Tamás szerkesztésében a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke a pénteki bemutató sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: miközben a sportújságírók rengeteg sportsikerről és sportolóról írtak könyveket, éppen a saját történetükről nem jelent meg eddig kiadvány.

"Most jutottunk el idáig, így tulajdonképpen a saját hivatásunkat ünnepelhetjük" - fogalmazott Szöllősi György, aki emlékeztetett: a megjelentetésnek az adott aktualitást, hogy 110 évvel ezelőtt,

1909 tavaszán alakult meg a szövetség jogelődjének számító szervezet, a Magyar Sport Hírlapírók Szindukátusa.

Az elnök kiemelte: a könyv nem jöhetett volna létre a sportállamtitkárság által támogatott Nagy Béla Program nélkül, melynek első ütemében 30 projektet tudott támogatni a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

Novotny Zoltán, a népszerű rádióriporter, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke felidézte, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetségnek az 1924-es indulása óta vannak magyar tagjai, hogy a Magyar Újságírók Szövetségén belül 1958-ban alakult meg a sportújságíró szakosztály, majd innen 1993-ban vált önállóvá a szövetség, miközben 60-120 fős tagozatból mára több mint 800 fős szervezetté vált.

A 400 oldalas kötet szerkesztője, Dénes Tamás elmondása szerint szerzőtársaival együtt tavaly februárban kezdték a gyűjtőmunkát, és nem is gondolták volna, hogy ilyen gazdag anyagot találnak.

"A sportújságíró munka tulajdonképpen szakújságírás. Büszkék lehetünk arra, hogy a mi szakmánknak készült el az első ilyen könyve"

- jelentette ki a szerkesztő, aki hozzáfűzte: szeretettel írták, így ez nem egy botránykönyv. "Elsősorban a szépet és a jót írtuk meg - szerencsére nem volt nehéz dolgunk" - folytatta Dénes Tamás.

"A könyv végigköveti a szakma történetét, bemutatja a magyar sportsajtó bástyáit, felidézi az MSÚSZ és elődeinek történetét és még sok minden mást" - olvasható Dénes Tamás ajánlójában a kötet hátlapján.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018