INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

magyar antidopping csoport

tiszeker ágnes

tiltott szer

Doppingszert találtak egy nem olimpiai kerettag kajak-kenu versenyző mintájában

Doppingszert találtak egy nem olimpiai kerettag kajak-kenu versenyző mintájában

InfoRádió

A magyar kajak-kenu sportág egyik versenyzőjének A-mintájában találták a tiltott szert. Az ügyről egyelőre szinte semmilyen konkrét információ nem hozható nyilvánosságra - jelezte az InfoRádiónak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Ez egy teljesen friss ügy, a pozitív A-mintáról szóló hírt, a sportág megnevezésével, a Magyar Antidopping Csoport honlapján közzé kell tenni - mondta az InfoRádiónak Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője. Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, ezért semmilyen további információ nem kerülhet nyilvánosságra. Azt sem lehet tudni, hogy a kajak-kenun belül melyik szakágról van szó.

Az érintett sportoló kérte a B-minta vizsgálatát, ez hamarosan, néhány napon belül megtörténik - mondta a szakember, hangsúlyozva, hogy

amíg a B-minta nem erősíti meg az A-minta eredményét, addig nem beszélünk doppingvétségről, csak pozitív A-mintáról.

Egyelőre azt sem közölhetik, hogy milyen tiltott szerről van szó - ez is csak akkor kerül nyilvánosságra, amennyiben jogerős határozat lesz az ügyben.

A B minta vizsgálata után, az eredmény függvényében, a sportoló meghallgatásával folytatódik az eljárás, ekkor elmondhatja, hogyan került álláspontja szerint a szervezetébe a tiltott szer - mondta Tiszeker Ágnes.

Nem olimpiai kerettag az érintett

A tiltott teljesítményfokozókkal szembeni zéró tolerancia elvét követve a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) saját költségvetéséből minden évben 25 millió forintot fordít a lehető legszélesebb körű ellenőrzésekre. A Magyar Antidopping Csoporttal (MACS) együttműködve az első negyedévében is számos mintavételt történt, a vizsgálatok egyetlen esetben mutattak pozitív eredményt, az érintett versenyzővel szemben eljárás indult - áll az MKKSZ honlapján.

A szervezet a jogszabálynak, és egyben saját szabályzatának megfelelően az érintett sportoló versenyzési engedélyét azonnal felfüggesztette. A versenyző nem volt tagja a felnőtt olimpiai keretnek. Az MKKSZ a MACS eljárásának jogerős lezárásáig az ügyben további nyilatkozatot nem tesz.

Két korábbi doppingvétség

A kajakozó Horváth Bencét és Mozgi Milánt doppingvétség miatt tavaly négy-négy évre eltiltották, mindketten EPO-val buktak meg, Horváth Bence ellen már 2017-ben eljárás indult.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Tiszeker Ágnes
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018