eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az ezüstérmes Horváth Bence a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének döntője után a racicei kajak-kenu világbajnokságon, Csehországban 2017. augusztus 27-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Tiszeker Ágnes: nehéz enyhítő körülményeket találni

A kajakozó Horváth Bencét doppingvétség miatt négy évre eltiltották, és megfosztották világ- és Európa-bajnoki ezüstérmétől is. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az InfoRádióban a vétség hátteréről beszélt.

A magyar szövetség (MKKSZ) szerda esti sajtóközleménye szerint a 25 éves sportoló tavaly, június 12-én, egy versenyen kívüli ellenőrzésen adott pozitív doppingmintát.

Szervezetében eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak.

Horváth Bencét – akit az MKKSZ Elnöksége atipikus mintája miatt már korábban a riói olimpiára készülő csapatból is visszahívott – a doppingbizottság most négyéves eltiltással sújtotta, és megfosztotta világ- és Európa-bajnoki ezüstérmétől is.

A sportolónak péntekig van módja fellebezni, ugyanis az eltiltás addig válik jogerőssé, mondta az InfoRádiónak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. Hozzátette, hogy a szer (eritropoetin) jellegéből adódóan nagyon nehéz enyhítő körülményeket találni, hiszen az EPO étrendkiegészítőkben nem szokott előfordulni.

"A beszerzése, és a beadása sem könnyű, mindennapos gyakorlat.

A sportoló a tárgyalás során nem ismerte el a tiltott szer használatát, azonban magyarázattal sem tudott szolgálni arra vonatkozóan, a szer hogyan került a szervezetébe" - mondta Tiszeker.

Az InfoRádiónak elmondta azt is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nagyon szorgalmazza az EPO analíziseket, hiszen

népszerű, rendkívül sok mellékhatással bíró, kártékony doppingszerről van szó, amelyet ennek ellenére nagyon sokan használnak.

Tiszeker Ágnes szerint az esetleges fellebbezés után egy másodfokú tárgyalás következik. "A lausanne-i választott Sportdöntőbíróság előtt fog lezajlani a tárgyalás, hiszen egy nemzetközi szintű sportolóról van szó. A Nemzetközi Kajak Kenu Szövetség is jelezte, hogy

fellebbezés esetén a CAS előtt kell a végső döntésnek megszületnie"

- mondta Tiszeker Ágnes.

Az ügyről számos további részletet is megtudhatnak péntek este fél nyolctól az InfoRádió Ötkarika című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×