INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

horváth bence

kajak-kenu

doppingvétség

eltiltás

Az ezüstérmes Horváth Bence a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének döntője után a racicei kajak-kenu világbajnokságon, Csehországban 2017. augusztus 27-én.

Tiszeker Ágnes: nehéz enyhítő körülményeket találni

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

A kajakozó Horváth Bencét doppingvétség miatt négy évre eltiltották, és megfosztották világ- és Európa-bajnoki ezüstérmétől is. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az InfoRádióban a vétség hátteréről beszélt.

A magyar szövetség (MKKSZ) szerda esti sajtóközleménye szerint a 25 éves sportoló tavaly, június 12-én, egy versenyen kívüli ellenőrzésen adott pozitív doppingmintát.

Szervezetében eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak.

Horváth Bencét – akit az MKKSZ Elnöksége atipikus mintája miatt már korábban a riói olimpiára készülő csapatból is visszahívott – a doppingbizottság most négyéves eltiltással sújtotta, és megfosztotta világ- és Európa-bajnoki ezüstérmétől is.

A sportolónak péntekig van módja fellebezni, ugyanis az eltiltás addig válik jogerőssé, mondta az InfoRádiónak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. Hozzátette, hogy a szer (eritropoetin) jellegéből adódóan nagyon nehéz enyhítő körülményeket találni, hiszen az EPO étrendkiegészítőkben nem szokott előfordulni.

"A beszerzése, és a beadása sem könnyű, mindennapos gyakorlat.

A sportoló a tárgyalás során nem ismerte el a tiltott szer használatát, azonban magyarázattal sem tudott szolgálni arra vonatkozóan, a szer hogyan került a szervezetébe" - mondta Tiszeker.

Az InfoRádiónak elmondta azt is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nagyon szorgalmazza az EPO analíziseket, hiszen

népszerű, rendkívül sok mellékhatással bíró, kártékony doppingszerről van szó, amelyet ennek ellenére nagyon sokan használnak.

Tiszeker Ágnes szerint az esetleges fellebbezés után egy másodfokú tárgyalás következik. "A lausanne-i választott Sportdöntőbíróság előtt fog lezajlani a tárgyalás, hiszen egy nemzetközi szintű sportolóról van szó. A Nemzetközi Kajak Kenu Szövetség is jelezte, hogy

fellebbezés esetén a CAS előtt kell a végső döntésnek megszületnie"

- mondta Tiszeker Ágnes.

Az ügyről számos további részletet is megtudhatnak péntek este fél nyolctól az InfoRádió Ötkarika című műsorában.

Nyitókép: Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Doppingügy kajak-kenuban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018