INFORÁDIÓ 
2020. október 2. péntek
Petra

ryan lochte

dopping

úszás

London, 2012. július 28.Az amerikai Ryan Lochte az aranyémét mutatja az eredményhirdetésen, miután győzött a 2012-es londoni nyári olimpia férfi 400 méteres vegyesúszásának döntőjében 2012. július 28-án. (MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Felelőtlen, de jóhiszemű volt az olimpiai bajnok úszó

InfoRádió

Doppingolás miatt egy évre eltiltották a hatszoros olimpiai bajnok úszót, Ryan Lochte-t. A Magyar Antidopping Csoport vezetője az InfoRádiónak elmondta: nem a szer, hanem a módszer volt tiltott.

A kapcsolódó szabály éppen idén változott – emelte ki Tiszeker Ágnes. Eddig ugyanis a főszabály szerint 6 óra alatt 50 millilitert meghaladó mennyiségű infúziót nem lehetett beadni a sportolónak, kizárólag – komoly orvosi indokkal kapható – gyógyászati mentességi engedéllyel; az új szabályozás szerint pedig 12 óra alatt 100 milliliter a korlát.

A hatszoros olimpiai bajnok amerikai úszó, Ryan Lochte – a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint – most azért kapott büntetést, mert elmulasztott engedélyt kérni a beavatkozáshoz. Tiszeker Ágnes szerint a Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) nem fog súlyosbításért fellebbezni a lausanne-i sportdöntőbíróságnál, így nagy valószínűséggel jogerőssé válik az ítélet.

A szakértő úgy véli, bár felelőtlenség volt az olimpikontól, hogy az eseményt megosztotta a közösségi médiában, ám jóhiszeműségéről is tanúbizonyságot ad.

„Egy hatszoros olimpiai bajnoknak azért kell ismernie legalább ilyen szinten a tiltólistát”

– tette hozzá.

Tiszeker Ágnes kiemelte: az infúzióban lévő szer nem szerepel a tiltólistán, így az nem minősül doppingnak, pusztán a módszer tiltott.

Az interjút teljes egészében meghallgathatják csütörtök este fél nyolctól az InfoRádió Vegyesúszás című magazinműsorában.

Nyitókép: Hannibal Hanschke

Kapcsolódó hang

 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018