eur:
392.88
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Lionel Messi, a spanyol Barcelona argentin csatára az európai nemzeti labdarúgó-bajnokságok legjobb gólszerzőjének járó öt Aranycipőjével Barcelonában. A 31 éves Messi a Barcelona színeiben idén szerzett 34 góljával karrierje során ötödször érdemelte ki a kitüntetést.
Nyitókép: MTI/AP/Joan Monfort

Van két klub, amely árbevételben lekörözi a Manchester Cityt

A legnagyobb európai labdarúgó klubok működése egyre inkább a szórakoztatóipari vállalatokéra hasonlít: világmárkát építenek, nézőket és rajongókat csábítva el a világ minden tájáról - áll a KPMG Budapesten működő Football Benchmark csapatának elemzésében.

A legnagyobb európai labdarúgóligák bajnokai közül a Manchester City rendelkezik a legértékesebb játékosállománnyal, a klubok cégértékét tekintve viszont a Barcelona a legértékesebb - a KPMG harmadik alkalommal elvégzett kutatása szerint.

"A legnagyobb európai labdarúgó klubok működése egyre inkább a szórakoztatóipari vállalatokéra hasonlít: világmárkát építenek, nézőket és rajongókat csábítva el a világ minden tájáról" - így összegezhető az elemzés eredménye. A KPMG Budapesten működő Football Benchmark csapata az évről évre megismételt, a bajnokcsapatok üzleti eredményeit elemző kutatásában a 2017/18-as szezon nyolc bajnokát (Barcelona, Bayern München, Porto, Galatasaray, Juventus, Manchester City, Paris Saint-Germain, PSV Eindhoven) értékelte.

A csapatok közül 689 millió euróval a Barcelona érte el a legnagyobb (transzferek nélkül számított) árbevételt,

a spanyol együttest a Bayern követi 596 millióval, majd a Manchester City 568 millió euróval. A legnagyobb árbevételnövekedést (19 százalék) a Galatasaray produkálta. A nyolcból hat csapat árbevétele emelkedett 2018-ban, a két kivételnél (Juventus, Eindhoven) elsősorban azért nem, mert nem jutott elég messzire a nemzetközi kupákban.

"Figyelemre méltó tendencia, hogy a teljes árbevételen belül a top nyolc csapatból hat esetében a legnagyobb szeletet a kereskedelmi bevételek jelentik, sőt, a két kivételnél (Juventus és Porto) is rekord mértékben bővült ez a terület.

Ebben egyébként a Bayern München teljesített a legjobban, 316 millió eurónyi kereskedelmi bevételt termelt 2018-ban"

- áll a tanulmányban.

A felmérés szerint az előző év bajnokai közül a Manchester City rendelkezik a legértékesebb játékosállománnyal (squad value, 1,182 millió euró), a Barcelona a második (1,101 millió euro), a PSG a harmadik (896 millió euró).

Más a sorrend a klubok cégértékét (enterprise value) tekintve: az értékelésben szereplő bajnokcsapatok közül a Barcelona 2,783 millió euróval a legértékesebb klub a Bayern München (2,552 millió euró) és a Manchester City (2,160 millió euró) előtt.

Mivel legutóbb nem lettek bajnokok, a jelenlegi értékelésben nem szerepel sem a Manchester United, sem a Real Madrid, holott a cégértéket tekintve továbbra is ők állnak a csúcson.

A Manchester United a legértékesebb klub a világon (3,255 millió euró) megelőzve a Real Madridot (2,920 millió euró).

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

A 12,5 milliárd eurós kulcsrakész ár "továbbra is érvényben van" az orosz fővállalkozóval, de "ha a nyugat-európai atomerőmű építkezésekre nézek, akkor a tervezett költségeket még soha, sehol nem tudták tartani, ezért felelőtlenség lenne most többet mondanom" – jelentette ki a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója utalt rá, hogy a paksihoz hasonlóan a legtöbb erőmű építés "ilyen kulcsrakész szerződésben valósul meg, ennek ellenére folyamatosan drágulnak"; igaz hozzátette: "a Paks II. esetében nem kapkodnék, nem spekulálnék erre". Elárulta: "folyamatban van a kivitelezési szerződés egyes pontjainak a felülvizsgálata és módosítása", és konstruktívak a tárgyalások az oroszokkal, akárcsak az Európai Bizottsággal; munkaszervezési és egyéb tapasztalatok miatt pedig akár a kínaiak is megjelenhetnek a projekt körül. Azt vázolta: "rövid távon megoldódhat" az irányítástechnika körüli, a német kormány blokkolásából adódó helyzet, és leszögezte: se a projektet, se az orosz hitelszerződést nem szankcionálja semmi, illetve az orosz fővállalkozó is ki tudja fizetni a beszállítókat. Hangsúlyozta: a Paks I.-nél nem történt semmilyen elmozdulás a mellette kiásott új gödör miatt, és a megépített résfal csökkenti ennek a jövőbeli kockázatát. A Duna vízhozamával és a hűtővízzel kapcsolatos aggodalmakat műszakilag kezelhetőnek mondta, a Paks I. és Paks II. párhuzamos működésének brüsszeli engedélyezése kapcsán pedig bizakodását érzékeltette. Azt is rögzítette: "lesz első betonöntés év végéig", és a két új blokk "a 2030-as évek elején" már termelni fog. A minapi interjú során Paks II. gigantikus gödrében is jártunk, ahol óriási gépeket láttunk, a megörökített fényképeket ebben a különleges képgalériában mutatjuk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×