eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Toulouse, 2016. június 17.Kassai Viktor játékvezető (b) sárga lapot ad az olasz Daniele De Rossinak (j) a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportja második fordulójában játszott Olaszország-Svédország mérkőzésen a Toulouse-i Városi Stadionban 2016. június 17-én. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)
Nyitókép: Haled el-Fiki

Kassai Viktor pert nyert az őt rasszizmussal vádoló válogatott futballista ellen

Kassai Viktor játékvezető nyerte meg a Lipták Zoltán ellen indított személyiségjogi pert.

A diósgyőri labdarúgók szerint a 2017. április 29-én lejátszott Diósgyőri VTK–Vasas bajnokin rasszista szavakat használt Kassai Viktor. A Mezőkövesden lejátszott mérkőzés 74. percében Kassai kiállította Liptákot, a védő a piros lap láttán csaknem nekirontott a bírónak, és csak társai tudták megfékezni, miközben indulatosan vitatta az ítéletet.

Lipták büntetése kapcsán a tárgyalás megtartását kezdeményezte. A meghallgatáson a DVTK játékosa azt állította, hogy a játékvezető „rasszista megjegyzéseket tett” az akkor a klubban szereplő, jelenleg Mezőkövesden futballozó Patrick Mevoungoura.

Kassai beperelte a Liptákot, s most a Győri Törvényszék megállapította, hogy a játékos megsértette Kassai jó hírnévhez való jogát azzal, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsági tárgyalásán valótlanul híresztelte, hogy a játékvezető a 2017. áprilisi Diósgyőr–Vasas mérkőzésen rasszista kijelentést tett színes bőrű csapattársára. A bíróság a személyiségi jogsértés megállapítása mellett 400 ezer forint összegű sérelemdíj megfizetésére kötelezte az alperest.

Indokolásában a törvényszék kiemelte, hogy Lipták nem tényt állított a fegyelmi tárgyaláson, hiszen nem volt közvetlenül fültanúja az állítólagosan elhangzott rasszista megjegyzésnek, hanem a Mevoungoutól hallottakat híresztelte nagy nyilvánosság előtt. Lipták a bíróság megítélése szerint nem tudta bizonyítani, hogy Kassai szájából elhangzott a rasszista mondat, így ennek híresztelése azért volt sértő, mert a kijelentés tartalma nemcsak rasszista és játékvezetői mivoltához méltatlan, hanem valótlan is.

Az ítélet nem jogerős.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×