INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

kézilabda

magyar férfi kézilabda-válogatott

kocsis máté

lékai máté

kézilabda-vb 2019

vladan matics

csoknyai istván

Lékai Máté (j) és a szlovén Blaz Blagotinsek a Magyarország - Szlovénia kézilabda világbajnoki selejtező visszavágó mérkőzésén a Veszprém Arénában 2018. június 13-án.

Nem hibázhat a kézilabda-válogatott a vb-n

Infostart

Az első hét közé kerülés az elvárás a magyar férfi kézilabda-válogatottal szemben a német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A szakvezetők szerint nem könnyű a csoport, jó játék és szerencse is kell.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke elmondta, hogy a világbajnokságon a cél a legjobb hét közé kerülés, azaz az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutás.

"A végső cél természetesen az olimpia, a világbajnokság pedig egy nagyszerű lehetőség arra, hogy ehhez közelebb kerüljünk" - mondta Kocsis Máté.

A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a 2020 tavaszán sorra kerülő selejtezőtornákon. A magyar csapat a koppenhágai D csoportban pénteken Argentínával, vasárnap Angolával, jövő hétfőn Katarral, jövő szerdán Egyiptommal, jövő csütörtökön pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik, a hatosból az első három jut tovább.

Marosi László alelnök szerint a csoportban is jó játékra lesz szükség a továbbjutáshoz.

„Sokszor hallottuk már, hogy könnyű a csoportunk, és be kell jutni a legjobb hét közé. Ha az águnkat nézzük, akkor a középdöntőben a legjobb négy közé kell kerülnünk ehhez, így hibáznunk nem lehet, és jó lenne bravúrt is elérni a svédek, a dánok és a norvégok ellen. Hét nap alatt kerül sor az első öt csoportmérkőzésre, három cserelehetőségünk van összesen a vb során, így a kihívás nagy, de szeretnénk természetesen megfelelni és elérni céljainkat” - fejtette ki.

A válogatottat két szövetségi kapitány, Csoknyai István és Vladan Matics irányítja. Előbbi arról beszélt, hogy a felkészülés kétharmadán túl van már a csapat, amely a múlt héten Dániában játszott két mérkőzést az olimpiai bajnokkal.

„A vb-felkészülés nagy részén túl vagyunk, Budaörsön, majd Dániában gyakoroltunk. A dánok elleni két mérkőzés tanulságát úgy tudjuk talán a legjobban levonni, ha azt mondjuk, hogy az első találkozón túlzó volt a skandinávok fölénye, a vasárnapi mérkőzésen pedig az nem felelt meg a realitásoknak, hogy nyolc góllal vezettünk szünetben, egyik nap egyik csapatnak nem sikerült semmi a mérkőzés bizonyos szakaszaiban, a másik szárnyalt, a másik nap éppen fordítva. Ami a csoportunkat illeti, azzal nem áltathatjuk magunkat, hogy könnyű, Angolát kivéve öt csapat pályázik a három továbbjutó helyre. A továbbjutáshoz tehát megfelelő forma és szerencse is kell. Nagy László szerepe nagyon felértékelődik a ki-ki mérkőzések során, a torna során a velünk kint lévő 19 játékos menedzselését is megfelelően meg kell oldanunk” - emelte ki.

Vladan Matics megjegyezte, kulcsfontosságú lesz, hogy a csoportkört követően - miután hét nap alatt öt meccset játszott a csapat -, milyen gyorsan tudnak majd regenerálódni a játékosok. Ha ez sikerül, akkor jó eredményt érhet el a csapat. Hozzátette: minden mérkőzés más lesz, hiszen különböző stílusú ellenfelekkel találkoznak, és erre is fel kell készülni.

Kocsis Máté beszélt arról is, hogy a keretből három játékosnak, Balogh Zsoltnak, Bodó Richárdnak és Lékai Máténak is várhatóan gyermeke születik majd a torna ideje alatt. Hangsúlyozta, a család a legfontosabb, ezért mindegyiküket hazaengedik majd, persze a lehető legrövidebb időre. "Ezek megismételhetetlen pillanatok egy ember életében, nem szeretnénk válogatott játékosainkat ettől megfosztani." - fogalmazott.

Lékai Máté szerint nem számít, hogyan, a lényeg, hogy a csapat kerüljön be a legjobb hét közé.

„A felkészülési mérkőzéseink kapcsán nehéz tanulságokat levonni, hiszen Chile feltehetőleg gyengébb Argentínánál, a dánok elleni két mérkőzés közül az elsőn semmilyen játékelemben nem tudtunk felnőni az ellenfél mellé, a második találkozó már jól sikerült. Természetesen szeretnénk ott lenni az olimpián, a legnagyobb lépést pedig a következő napokban tehetjük meg Tokió felé” - emelte ki az irányító.

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018