eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Valencia, 2018. szeptember 20.Cristiano Ronaldo, az olasz Juventus új játékosa, miután szabálytalanságért kiállították a labdarúgó Bajnokok Ligája H csoportjának első fordulójában a spanyol Valencia ellen játszott mérkőzésen a valenciai Mestalla stadionban 2018. szeptember 19-én. Az olasz csapat 2-0-ra győzött idegenben. (MTI/AP/Alberto Saiz)
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Saiz

Dominóként dőlhet össze a nagy Ronaldo-üzlet

Kritikus helyzetbe került Cristiano Ronaldo pályafutása, és már új csapata, a Juventus részvényei is sokat estek a portugál futballsztárt szexuális erőszak miatt ért vádak miatt. A sportközgazdász szerint nemcsak a CR7 márka sérülhet, hanem bedőlhet a klub nagy befektetése, és megtörhet az olasz foci feltörekvő lendülete is.

Egy kilenc évvel ezelőtti nyomozást indított újra a Las Vegas-i ügyészség, miután egy nő immár névvel és arccal vállalva a nyilvánosságot azt állította, hogy a játékos 2009 nyarán egy szállodai szobában megerőszakolta. A német Spiegel már tavaly tavasszal igen részletesen cikkezett az esetről, de akkor még nem lett belőle nagyobb ügy, Ronaldo menedzsmentje hárított, az állítólagos áldozat pedig még csak álnéven jelent meg.

A 2009-es eset fél évvel később titoktartási megállapodással zárult. Ez az amerikai jogban nem ritka: a sértett kártérítést kap, a bűncselekményt elkövető híresség presztízsén pedig nem esik csorba. A nőnek akkor 375 ezer dollárt fizettek.

Két hete már nyilvánosan is vállalta a történetet, amelyről a Spiegelben számos újabb részlet jelent meg. Kiderült az is, hogy a történtek után kórházban kezelték a nőt.

Október elején a Las Vegas-i rendőrség újraindította a nyomozást, Ronaldo pedig Twitter-oldalán tagadta a vádakat.

A csatársztár ügyvédet fogadott, a Juventus rövid közleményben állt ki mellette, ugyanakkor a klub tőzsdei részvényei már 10 százalékot estek, míg Ronaldo egyéni szponzorai is szűkszavúan és óvatosan reagáltak a fejleményekre.

A játékos előélete nem makulátlan: a korábbi szexuális vádak egyikét sem bizonyították, ugyanakkor az adócsalási ügyében néhány hónapja elfogadta a spanyol ügyészség által szűk két éve megállapított 19 millió eurós büntetést és a kétéves felfüggesztett börtönbüntetést.

Dénes Ferenc sportközgazdász az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy a játékos, a klubja, a Juventus és a teljes olasz liga szintjén is károkat okoz az ügy. Mint mondta, van egy személyes szint, hogy mi lesz a Ronaldo márkával, ez egy nagyon érzékeny terület.

"Ha bármilyen bizonyítást nyer, vagy csak rajta ragad Ronaldón ez a vád, az az egyéni márkáját nagyon meg tudja tépázni,

és a hosszú távú karrierjét és jövőjét is negatívan érinti" - mondta a sportközgazdász.

Az ügy másik szintje a Juventusé: "Látszik, hogy óvatos klub, miközben kiáll a játékos mellett, óvatosan fogalmaz, mert nem lehet vabankot játszani, és mindent egy lapra feltenni" - mondta Dénes Ferenc, és szerinte most az az igazán izgalmas kérdés, hogy mit tesz a Juventus, hiszen nagy befektetés volt Ronaldo szerződtetése. Nemcsak a vételár és a fizetés miatt, hanem mert márkát kívánnak vele építeni, és a klub be akar kerülni gazdaságilag is a legnagyobbak közé.

"Nagyon rosszul jön, ha ez a vád bármilyen módon igaznak bizonyul, vagy akár csak elhúzódik az ügy bármilyen kimenettel"

- mondta az üzleti szakértő.

A harmadik szint az olasz futballé. A Juventus és Ronaldo együttesen húzta fel az olasz labdarúgást, újra érdekes lett, és ha megint beletenyerelnek egy botrányba, annak súlyos következményei lehetnek - figyelmeztetett Dénes Ferenc.

Felvetődött az is, hogy a Real Madridnál tudhattak a kirobbanni készülő botrányról, és ezért adták el legjobb játékosukat viszonylag olcsón, az eredeti kivásárlási ár - egymilliárd euró - tíz százalékáért a nyáron.

"Konkrét információk nincsenek, csak a szereplők magatartásából és eddig életútjából próbálunk következtetni. Florentino Perez elnök az európai labdarúgás egyik legjobb menedzsere, de egyben a legrafináltabb is. Belefér az én világ képembe, hogy ezért vált meg Ronaldótól viszonylag könnyedén, és ezért nem állt ki mellette, nem tartóztatta a nyilvánosság előtt egy pillanatig sem" - mondta a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×