eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pixabay

A szurkolók alig több mint fele fizet teljes árú jegyet

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint nagy gond a nézőszám a labdarúgásban, van azonban ennél nagyobb baj is: a tévés érdektelenség. Reméli, hogy téved, de szerinte kihasználatlan lesz az új Puskás is.

1236 az őszi átlagnézőszám az Európa Ligában is szereplő Mol Vidi FC "hazai" bajnoki meccsein - a felcsúti albérletben, közben tízszer ennyien is kíváncsiak a csapatra a nemzetközi porondon.

"Tudni kell, hogy a szurkoló bárhol a világon jó minőségű sportszolgáltatásért, színvonalas meccsért, izgalomért megy ki a stadionba"

- próbálkozott a megfejtéssel Muszbek Mihály sportközgazdász a Digi Sport tévének kedd reggel, hozzátéve, a Videoton hazai teljesítménye, játéka ezt nem teljesíti, "a Vidi ma még egy regionális klub, egy nagyváros szurkolótáborát tudja maga mögött". Muszbek szerint ráadásul ha nem bérletért árulták volna a három hazai Európa Liga-mérkőzés látogathatóságát, akkor valószínűleg a BATE Boriszov ellen ennyien sem lettek volna kíváncsiak a fehérváriakra, akiken

nem lehet számonkérni, hogy csak 1200 szurkolót tud Felcsútra csábítani a bajnokikon.

A klub nyári névváltoztatása - Videotonról Mol Vidire - szerinte teljesen érthetetlen volt. "Ha az üzleti szempontok lettek volna fontosak, akkor a klubnál tudhatták volna, hogy a szponzori ragadványnevet csak bizonyos feltételekkel használhatják. Ha pedig nem akarták figyelembe venni az üzleti szempontokat, akkor a szurkolókkal szúrtak ki", nem beszélve szerinte arról, hogy

a közbeszéd azóta is "videotonozik", és az egyébként felkészült riportereknek is folyamatosan ki kell javítaniuk magukat a közvetítések során.

Muszbek Mihály kiindulva abból, hogy ha lesz foci, lesz néző, felteszi a kérdést: de mikor lesz foci?

"Ha foci alatt az infrastruktúrát értjük, akkor ez egy csonka megközelítés. Ha a kiváló akadémiákat, az is egy tévedés. Ha foci alatt egy 95 perces, lüktető játékot, nemzetközi eredményeket, széleskörű nézői szórakoztatást, a televíziós közvetítések versenyalapú jogdíjemelkedését, akkor az a válaszom, hogy ez igen."

Szerinte ma csak a válogatott szintjén van nézői érdeklődés, a klubcsapatoknál nem, Magyarországon ma az osztrák futball-látogatottság feléről beszélünk, "de ma erre a színvonalra ez a realitás".

Egy dolog a sportközgazdász szerint viszont még a látogatottságnál is fontosabb adat: a tévés nézettség.

"Nagyon szomorúan láttam, hogy az egyébként valóban érdekes, nemzetközileg versenyképes Ferencváros-Újpest mérkőzésnek a 21 ezer helyszíni néző mellett mindössze 250 ezer televíziós követője volt, ez a szám az elmúlt évekhez képest rendkívül alacsony."

Ha szerinte elfogadjuk a publikált nézőszámokat, és mellett a mérlegekben megnézzük a jegybevételeket, akkor további gondra lehetünk figyelmesek:

a meccsre járóknak csak a 60 százaléka fizeti ki a teljes értékű jegyet,

rendkívül sok az ingyenjegy az szponzoráció révén, miközben a környező iskolákat, közelben lakókat a klubok egyáltalán nem szólítják meg. Problémaként tekint továbbá a Nemzeti Sport napilap azon törekvésére, hogy legyenek a belépők minél olcsóbbak és hozzáférhetőbbek, hisz "aminek nincs ára, nincs értéke", és lehet is látni a Haladás, valamint a Diósgyőr esetében is: akár egy műemléket, csak egyszer nézték meg annyian, ahány embernek az új stadion megépült. Ő maga azt képviselte a stadionépítéskor a "férőhelyvitában", hogy az elmúlt öt év átlagának a másfélszeresére kell stadiont létesíteni, de nem ez történt, mindenhol a maximális nézőszámot vették alapul, de

"ennyi nemzetközi szintű stadionra nincs szükség, mégis megépülnek".

Muszbek Mihály persze bízik abban, hogy végül ő téved, de különösen aggódik a 68 ezres új Puskás Stadionért, hogy annak a hasznosításával problémák lesznek.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×