eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A magyar sport kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Kulcsár Győző vívó, a Nemzet Sportolója és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje címmel kitüntetett négyszeres olimpiai bajnok sportoló, edző, sportvezető ifjú vívóknak magyaráz edzés közben a Vasas vívótermében 2012. szeptember 5-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Czimbal Gyula

"Kulcsár Győző gyémánt volt"

Meghalt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok vívó és mesteredző. Az InfoRádióban egykori versenyzője, Boczkó Gábor, a Magyar Vívó Szövetség sportigazgatója, valamint Kő András újságíró emlékezett a Nemzet Sportolójára.

„Amikor Kulcsár Győző hazatért Olaszországból, a pekingi olimpiáig együtt dolgoztunk. Sok nagy csatát vívtunk meg együtt. Kemény edző, teljesen más felfogást, irányzatot várt el tőlünk” - emlékezett vissza Boczkó Gábor a 77 éves korában elhunyt négyszeres olimpiai bajnokról és mesteredzőre.

A Magyar Vívó Szövetség jelenlegi sportigazgatója azt mondta: kifacsarta a versenyzőit, mert hosszabb edzéseket tartott, mint amit korábban megszoktak, ez pedig nagy erőnlétet követelt meg.

„A páston úgy rohangált fel-alá, mintha annyi idős lenne, mint mi.

Űzött minket, üvöltött velünk, az iskolázásban addig sulykolta, amíg nem tanultuk meg, amit kért. Ő tett igazán nagy vívóvá engem, fontos volt a stílusomnak, a karrieremnek, hogy együtt dolgoztunk” - fejtette ki az olimpiai ezüstérmes párbajtőröző.

Boczkó Gábor hangsúlyozta, hogy emberileg is jó volt a kapcsolata Kulcsár Győzővel.

„Sokat vitatkoztunk. Megmondta a véleményét, én is az enyémet, de mindig tisztelettel. Díjazta, hogy valaki volt olyan karakán, hogy kiállt a véleménye mellett. Sokszor hosszú, éjszakába nyúló beszélgetéseket folytattunk. Az volt a cél mindig, hogy minél eredményesebbek legyünk együtt.

Élt-halt a vívásért és a tanítványaiért. Átment tűzön-vízen azokért az emberekért, akik hozzá tartoztak.”

Kő András újságíró könyvet is írt a négyszeres olimpiai bajnok vívóról és mesteredzőről. Visszaemlékezésében gyémántnak nevezte Kulcsár Győzőt.

„Egyrészt azért, mert csillogott,

kedves és jópofa volt, megtalálta mindenkivel a hangot, semmilyen fennhéjázás nem volt benne.

Aztán ott van az eredménylista, amit letett. Emellett a gyémánt nagyon kemény és vágni is tud. Ha valamire azt mondta, hogy nem, az kőbe volt vésve” - fejtette ki.

Hozzátette: a becsületes csibészség, a játékosság, a vagány betyárság is jellemezte Kulcsár Győzőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×