eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A fehérvári Danko Lazovic (b3) örül, miután gólt szerzett a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 4. fordulójában játszott Vidi FC - AEK Athén mérkőzésen a Groupama Arénában 2018. augusztus 22-én. Vidi FC - AEK Athén 1-2.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Görög tragédiát rendezne a Vidi Athénban

A Vidi FC-nek szinte lehetetlen küldetést kellene teljesítenie ahhoz, hogy felkerüljön a Bajnokok Ligája főtáblájára. Győzni kellene idegenben az AEK Athén ellen, ez pedig korábban még egyetlen magyar csapatnak sem sikerült.

Nem szólva arról, hogy a székesfehérváriak, hasonló kvalitású csapattal szemben, 2012 nyara, a belga Gent elleni 3-0 óta nem értek el olyan eredményt, ami most a továbbjutáshoz elég lenne. Ráadásul a klub honlapjának statisztikája szerint az UEFA-koefficiens alapján ellenfelénél alacsonyabban rangsorolt együttes a BL-selejtező 2009 óta megrendezett rájátszásában, a playoff-körben hazai vereséget követően még sohasem tudott továbbjutni.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a Groupama Arénában, a 2-1-es vereség ellenére megvoltak a helyzetek, mint ahogyan a csapat korábban a Dudelange, a Ludogorec és a Malmö ellen is tudott helyzeteket kialakítani. Marko Nikolic, a csapat szerb edzője a rá jellemző módon optimista, továbbra is azt tartja, hogy ameddig nem fújtak le egy párharcot, él a remény. Az MTI beszámolója szerint a tegnapi, athéni sajtótájékoztatón elmondta: „A BL az álmunk, és még 90 vagy 120 percünk van arra, hogy a főtáblára kerülést elérjük.” Hozzátette: ellenfelük nagyon jó csapat, ezt múlt héten bebizonyította. A Vidinek a magyarországi első mérkőzésen egyenlő létszámnál sok helyzete volt, ezt akarjuk megismételni a visszavágón is.”

Marko Nikolic hangsúlyozta, hogy a görög klubnak remek szurkolói vannak, várhatóan nagyszerű hangulat vár a csapatokra, amit játékosainak is élvezni kell. A Vidinek a számára kedvező eredményhez legalább két gólt kell szereznie, amit azonban nemcsak ész nélkül, fejvesztve támadva lehet elérni, hanem stabil, koncentrált futballal is.

A magyar bajnok mai keretében nincsen ott Huszti Szabolcs, akit az első mérkőzés után eltiltott az UEFA, s nem nevezhető a hétfőn szerződtetett bosnyák válogatott Armin Hodžić sem, aki a nyáron játszott már selejtezőt a Dinamo Zagrebben. (Nem tévesztendő össze az új játékos, a már korábban szerződtetett két bosnyák játékossal, Amir Hadžić-csal és Elvir Hadžić-csal.)

A MOL Vidivel ellentétben az AEK Athén lejátszotta a hétvégi bajnoki mérkőzését, a görög bajnokság első fordulójában szombaton 2-0-ra verte a PASZ Jannina csapatát. A Groupama Arénában kezdő játékosok közül csak hatan maradtak, a három csereként beállt futballista, s még két további tartalék is játszott. A gólokat Ponce és Livaja szerezte.

Marinosz Uzunidisz azt hangsúlyozta a hétfői sajtótájékoztatón, hogy nem becsülik le a Vidit, különösen azért, mert még nem dőlt el a továbbjutás kérdése. Úgy vélekedett, hogy az első meccs megnyerése nem jelent semmit, ismét száz százalékot kell nyújtaniuk a pályán ahhoz, hogy a BL főtábláján szerepelhessenek. Egészen más találkozót vár, mint a legutóbbi összecsapásuk, ugyanakkor a fehérváriaktól továbbra is kemény futballra számít. A középpályás Kosztasz Galanopulosz már kevésbé volt udvarias és optimista, úgy vélte, száz százalékban rajtuk múlik a továbbjutás. Abban bízik ki, hogy „komolyabb megpróbáltatások nélkül” bejutnak a BL csoportkörébe.

Az AEK szombati bajnoki mérkőzését csupán 7500 néző előtt játszották, de a göröök szerint a BL-selejtezőre több mint 40 ezer szurkoló várható. A mérkőzés 21 órakor kezdődik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×