eur:
394.68
usd:
371.77
bux:
66903.56
2024. április 16. kedd Csongor
Lionel Messi, az FC Barcelona argentin csatára (MTI/EPA/Ballesteros)
Nyitókép: Ballesteros

Mi az, ami eldőlt a nagy bajnokságokban, s mi az, ami nem?

A négy legnagyobb európai labdarúgó-bajnokságból háromban már matematikailag is eldőlt a bajnoki cím sorsa, a Bayern München megvédte címét, a Manchester City és a Barcelona visszaült a trónra. A Juventus is nagyon közel áll az újabb ismétléshez. Nézzük, mi dőlt már el, s mi nem még az angol, a német, az olasz és a spanyol bajnokságban.

ANGLIA, Premier League

A Premier League-ben a Manchester City számára már csak az a kérdés, hogy hány pontos előnnyel, s milyen rekordokat döntve lesz bajnok. Pep Guardiola együttese a West Ham elleni 4-1-gyel túljutott a százgólos határon is,

1932 óta az első csapat az angol élvonalban, amelyiknek ez már 35 mérkőzés alatt sikerült.

A katalán edző legutóbb utolsó, a Barcelonánál töltött idényében, a 2011–2012-esben szerzett akkori csapatával több mint száz gólt.

Nagy volt a harc a Bajnokok Ligája főtáblájára jutást érő második–negyedik helyekért. A Manchester Unitednek 77 pontja, s még három mérkőzése van, de ez már csak presztízsfeladatokat ró rá. Biztosan ottt lesz ősszel a BL-mezőnyben. A harmadik Liverpool már csak kétszer játszik, s 72 ponttal áll. A jelenlegi állás szerint a Tottenham is BL-t érő helyen áll, 34 meccsből van 68 pontja. A Big Six további két tagja közül a Chelsea még reménykedhet, különös tekintettel arra, hogy az utóbbi hetekben javult az eredménysora, háromból hármat nyert.

Az Arsenal a Manchester United elleni 2-1-es vereségével vasárnap matematikailag is elveszítette a reményét.

(De még lehet BL-induló, ha megnyeri az Európa Ligát.) A Pool vasárnap a Chelsea ellen játszik, ha ott nem kap ki, tekintettel pazar gólkülönbségére, szinte már révbe ér. Ha Antonio Conte együttese győz, a vesztett pontokat tekintve beéri a „vörösöket”, akik várhatóan otthon a Brighton ellen meg fogják szerezni a szükséges három pontot. A Chelsea a Spursre lehet inkább veszélyes, mivel csak két ponttal áll mögötte. Ám, ha a Totenham hétfőn meg tudja verni pályaválasztóként a Watfordot, nagyon lép előre, a hátralévő mérkőzései a West Brom, a Newcastle és a Leicester ellen finoman szólva is nyerhetőek.

NÉMETORSZÁG, Bundesliga 1.

A Bayern München már bajnok, két forduló van még hátra, tehát hat pontot szerezhetnek még a csapatok. A második helyezett Schalkének mindössze egy pontra van szüksége a BL-induláshoz, természetesen feltételezve, hogy az ötödik helyezett Bayer Leverkusen kétszer nyer. Érdemes tudni: a Leverkusen elveszítette a legutóbbi két bajnokiját... Hátralévő ellenfelei Brémában a Werder és otthon a Hannover lesznek.

A Schalke idegenben az Augsburggal, majd otthon az Eintracht Frankfurttal meccsel. A harmadik helyezett Borussia Dortmundra is már csak a Leverkusen lehet veszélyes, a BVB fogadja a Mainzot és az utolsó fordulóban a nagy formába lendült Hoffenheim otthonában zár.

Szalai Ádám csapata a legutóbbi három fordulóban kilenc pontot szerzett, s ezzel feljött a még BL-indulást érő negyedik helyre.

Egy ponttal előzi meg a Leverkusent, de két nehéz mérkőzése van hátra, az első a szintén jó formában lévő VfB Stutgart otthonában, a másik pedig a Dortmund ellen.

Gulácsi Péter RB Leipzigje nagyon elrontotta az idény végét. A legutóbbi négy fordulóban tizenegy pontot veszített, s így alig maradt reménye az újabb BL-szereplésre. Öt pont a hátránya a Hoffenheim mögött. Hátralévő ellenfelei: otthon a kiesés elől menekülő Wolfsburg, majd Berlinben a Hertha BSC.

OLASZORSZÁG, Serie A

A hétvégén a Juventus győzött, a Napoli kikapott, így, három fordulóval a zárás előtt, négy pont a címvédő előnye. Ha a nápolyiak kilenc pontot is gyűjtenének a hátralévő fordulókban (ehhez otthon le kell győzni a Torinót és a Crotonét, s közben idegenben a Sampdoriát), amennyiben a Juve megnyeri a két, hátralévő hazai bajnokiját a Bologna és a Verona ellen, már nincs mit számolgatni. Massimiliano Allegri csapata ebben az esetben akár ki is kaphat az Olimpiai Stadionban az AS Romától.

A Napolinak valószínűleg a második hely, de ezzel együtt a biztos BL-indulás jut. A további két kiadó helyért a Roma, a Lazio és az Internazionale tusakodik, előbbi kettőnek 70, a milánóiaknak 66 pontja van. A Roma otthon már csak a Juvéval játszik, a Cagliari és a Sassuolo a két idegenbeli ellenfele.

A Lazio az Atalantát fogadja, aztán megy a Crotonéhoz, ha valamelyik ellen megbotlik, lehet, hogy a BL-indulásról csak az utolsó forduló dönt. Akkor ugyanis a rivális Internazionalét fogadja az Olimpicóban. A fekete-kékeknek addig két nyerhető mérkőzése van, az Udinese ellen idegenben és a Sassuolo ellen otthon.

SPANYOLORSZÁG, La Liga

Spanyolországban valójában már nem maradt nyitott kérdés.

A Barcelona a hétvégén matematikailag is biztosította bajnoki címét,

s az is hetek óta valószínűsíthető, hogy az Atlético Madrid, a Real Madrid és a Valencia végez a második–negyedik helyeken. A két madridi klub BL-indulása már biztos, a Valenciának is tizenegy pont az előnye a Betis előtt, az elmaradt mérkőzéseket is számolva négy fordulóval a zárás előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×