eur:
388.37
usd:
360.29
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Augsburg, 2018. április 7.Jupp Heynckes, a Bayern München vezetőedzője ünnepel, miután csapata 4-1-re legyőzte az FC Augsburg együttesét, és ezzel sorozatban a hatodik bajnoki címét nyerte el német első osztályú labdarúgó-bajnokságban Augsburgban 2018. április 7-én. (MTI/EPA/Ronald Wittek)
Nyitókép: Ronald Wittek

Öt érdekes ok, amiért a Bayern Bundesliga-bajnok

A Bayern München sorozatban hatodszor lett a Bundesliga bajnoka. Öt fordulóval a zárás előtt matematikailag is biztosította az elsőségét. Annak ellenére, hogy az első hét fordulóban három mérkőzését nem tudta megnyerni. De ki beszél ma már erről...

A hatodik forduló után Carlo Ancelottit menesztette a vezérkar, a Hertha elleni mérkőzésen aztán Willy Sagnollal ért el döntetlent a Bayern, majd visszatért Jupp Heynckes, akivel a csapat 2013-ban triplázott. S akivel a rossz kezdés ellenére a mostani idényben is van esély az ismétlésre. A Bayern nem fog olyan szenzációs mutatókkal zárni, mint Heynckes legutóbbi teljes idényében (29 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség, 98-18-as gólkülönbség), s elérhetetlen már Pep Guardiola első, 2013–2014-es Bundesliga-idényének eredménysora is (29 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, 94-23-as gólkülönbség). De az valószínű, hogy 2014 nyara óta a legfölényesebb sikerét aratja. 2015-ben és 2016-ban tíz-tíz, 2017-ben tizenöt ponttal előzte meg a második helyezettet, most hússzal áll a Schalke 04 előtt.

A nagy fölény egyik letéteményesének szinte minden elemző az edzőt, Jupp Heynckest tartja,

aki érkezése után átszervezte a csapatot, s a húzásai szinte minden esetben beváltak. A 2017-2018-as Bayern még azt is elbírta, hogy Manuel Neuer, a világ egyik legjobb kapusa szinte a teljes idényt kihagyja.

A Bundesliga saját portálján található érdekes összeállítás szerint öt pontra vezethető vissza a Bayern sikere.

Az egyik ok: James Rodriguez formajavulása

A portál kiemeli, hogy Ancelotti érdeme James kölcsönvétele, de az már Heynckesé, hogy a kolumbiai középpályás igazán ki tudta bontakoztatni a tudását. James hat gólt szerzett, s tíz gólpasszt adott 19 Bundesliga-mérkőzésen. Szinte mindenkit képes helyzetbe hozni, Vidal, Robben, Alaba, Ribéry, Lewandowski, Müller és Wagner is szerzett gólt a labdájából.

Nyolcvankilenc százalékos pontossággal passzol, minden 22. percben helyzetet teremt a társainak, s ezzel a Bundesliga mostani rekordere.

A portál idézte Raúlnak, a korábbi Real-csillagnak, a Bundesligában a Schalke színeiben szerepelt csatárnak a véleményét, aki szerint egyáltalán nem könnyű olyan gyorsan beilleszkedni a Bundesligába, mint az Jamesnek sikerült, ő az idényben a Bayern egyik legjobbja.

A másik ok: Javi Martínez szerepe

Javi Martínez visszakapta Heynckesnél a neki leginkább fekvő posztot, a védekező középpályásét. Pep Guardiola és Carlo Ancelotti idején is gyakran játszott középhátvédet, de – az elemzők szerint – sokkal hatékonyabb a védelem előtti középpályásként.

„Úgy végzi a piszkos munkát, mintha az művészi lenne”

– írták róla. Thomas Müller a játékostársak nevében arról beszélt, hogy a spanyol válogatott játékos az egyik legkeményebb fickó az edzéseken, s extrát képes a csapat játékához adni, ha a középpályássorban szerepel. A Bayern, amióta Heynckes átvette a csapatot, csupán hét gólt kapott akkor, amikor Martínez volt a védekező középpályás. A spanyol 94 százalékos hatékonysággal passzol, 70 százalékban megnyeri a fejpárbajait, s 57 százalékban sikeresek a szerelési kísérletei.

A harmadik ok: a Boateng, Hummels kettős mint QB

A Bundesliga honlapjának szakértői szerint

Jerome Boateng és Mats Hummels alkotja a világ legjobb belső védőkettősét.

Ebben akadhat pici elfogultság, de hogy a legszűkebb elitben a helyük, az vitán felül áll. Érdekes gondolat, hogy a két kitűnő védő annyi kiváló hosszú indítással alakít ki helyzetet a támadóknak, mint a tojáslabdás amerikai futball irányítói, quarterbackjei (QB). Hummelsnél csak a Hoffenheim játékosa, Kevin Vogt passzolt többet az idény során, ráadásul 90 százalékban pontosak a labdái. Boateng alig marad el mögötte a maga 87 százalékával. Ugyanakkor Boateng adott több kiváló hosszú labdát, s ő nyert meg több párharcot a csatárok ellen.

A negyedik ok: Joshua Kimmich az új Philipp Lahm

A világ egyik legtehetségesebb szélsőhátvédje korábban középpályást, nagy ritkán még csatárt is játszott, de a jobbhátvéd az igazi posztja. Kiválóan kombinál Arjen Robbennel és Franck Ribéryvel. Talán kevéssé ismert, hogy ő futja a legtöbbet a csapatban. Jamesszel holtversenyben van a gólpasszlistán, senki sem készített nála több gólt elő a csapatból. Csak Philipp Max, az Augsburg védője küldött nála több beadást a belsőknek. A Bayern 2023-ig meghosszabbította a szerződését.

Az ötödik ok: Robert Lewandowski gólereje

A Bundesliga honlapja a világ legjobb csatárának nevezi a lengyelt, aki immár sorozatban harmadik idényében juthat el harminc bajnoki gólig, illetve minden sorozatot tekintve harmadszor is túljuthat a negyvengólos határon. Lewandowski 26 eddigi bajnoki góljából tizenhatot rúgott jobbal, hatot ballal, négyet fejelt. Jupp Heynckes, aki a Bundesliga történetének harmadik legeredményesebb csatára Gerd Müller és Klaus Fischer mögött, azt mondta: szerinte

Lewandowski a világ három legjobb csatárának egyike.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×