eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma
Liverpool, 2018. április 4.Mohamed Szalah, a Liverpool játékosa (j), miután gólt rúgott a Manchester City ellen a labdarúgó Bajnokok Ligájában a liverpooli Anfield Road-i stadionban 2018. április 4-én. (MTI/EPA/Peter Powell)
Nyitókép: PETER POWELL

Shanklytől Kloppig az Anfield Road csodái

A Liverpool szerda este szenzációs első félidőbeli támadójátékkal és hatékony második félidőbeli védekezéssel 3-0-ra legyőzte a Manchester Cityt a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A „vörösök” hívei énekelték a szinte klubhimnusznak számító You'll Never Walk Alone-t – miközben ez a mérkőzés is részese lett a híres anfieldi európai kupaestéknek. Az infostart.hu felidézett tízet a klubtörténet ikonikus hazai európai kupamérkőzései közül.

1. 1965. május 4. Liverpool-Internazionale 3:1

Ez volt mindössze a negyedik európai kupamérkőzése a Poolnak az Anfield Roadon, de máig az egyik legemlékezetesebb. A „vörösök” a Lawrence – Lawler, Moran – Strong, Yeats, Stevenson – Callaghan, Hunt, St. John, Smith, Thompson összeállításban játszottak. Az ellenfél a kontinens akkori legjobbja, a BEK-et védő Inter volt, amelyet Bill Shankly legénysége 3:1-re vert meg. Roger Hunt az ötödik, Ian Callaghan a 34., Ian St. John a 75. percben szerzett gólt, közben Mazzola szépített. Az egyik angol lap Shankly's world-beaters, Shankly világverői címmel ünnepelte a Poolt. A visszavágót Helenio Herrera emberei csak óriási bírói segítséggel nyerték meg 3:0-ra, viszont utána ismét elhódították a serleget.

2. 1973. május 10. Liverpool-Borussia Mönchengladbach 3-0

Clemence – Lawler, Lindsay, Hughes, T. Smith – Lloyd, Cormack – Keegan, Callaghan, Toshack, Heighway (Hall). Így állt fel a Pool a kor a Bayernnel azonos játékerőt képviselő nyugatnémet csapata ellen az UEFA-kupa döntőjében. Berti Vogtsszal, Rainer Bonhoffal, Günter Netzerrel, Herbert Wimmerrel, Jupp Heynckesszel (is) vonultak fel az Anfield Roadon. Kevin Keegan, a későbbi aranylabdás kihagyott ugyan egy büntetőt, de így is a meccs hőse lett, az első félidőben két gólt is lőtt Wolfgang Kleffnek. Larry Lloyd állította be a végeredményt, de ehhez az is kellett, hogy Ray Clemence kivédje Jupp Heynckes büntetőjét. A visszavágón a németek a Bayern mai edzőjének duplájával 2-0-ra nyertek, de nem tudták elütni a Poolt a kupagyőzelemtől.

3. 1976. 04. 28. Liverpool-FC Bruges 3-2

Az immár Bob Paisley által dirigált, Clemence – Neal, Thompson, Hughes, Smith – R. Kennedy, Keegan, Callaghan – Fairclough, Toshack, Heighway összeállításban kezdő gárda az UEFA-kupa döntőjének első mérkőzésén negyedóra alatt kétgólos hátrányba került a Georges Leekenst is soraiban tudó FC Bruges elen. Raoul Lambert az ötödik, Julien Cools a 15. percben szerzett gólt. Paisley a második félidőre Toshack helyére Jimmy Case küldte be, átszervezte a csapata játékát, s ez meghozta az eredményt. A City ellen most szerdán látotthoz hasonló, nagyszerű félidő következett, három szerzett góllal. Ray Kennedy, Jimmy Case és büntetőből Kevin Keegan is gólt szerzett. A belgiumi visszavágón elért 1-1 elég volt az újabb nemzetközi sikerhez.

4. 1977. március 16. Liverpool-St.-Étienne 3-1

Az előző idényben BEK-döntős franciák ellen Kevin Keegan a második percben vezetést szerzett a BEK negyeddöntőjében, kiegyenlítve ezzel az első mérkőzésen összeszedett hátrányt. Ám a második gól nem akart megszületni, sőt, Dominique Bathenay az 51. percben a franciákat juttatta előnyhöz. A nagyszerű Ray Kennedy rúgott ugyan egy gólt az 59. percben, de az még kevés volt a továbbjutáshoz. Paisley az utolsó negyedórára váltott, a Clemence – Neal, Jones, Hughes, Smith – Callaghan, R. Kennedy, Case – Keegan, Toshack, Heighway tizenegybe beállította a center helyére David Fairclough-ot, aki, bár nagyon utálta, a Szupercsere becenevet kapta. Például azért a gólért, amelyet a 84. percben szerzett. A Liverpool a Zürich ellen bejutott a döntőbe, majd megnyerte a Mönchengladbach elleni finálét is. Története során először Európa királya lett.

5. 1985. április 10. Liverpool-Panathinaikosz 4-0

Joe Fagan csapata a BEK-sorozatban szenzációs formában menetelt az Anfield Roadon. A lengyel Lech Poznant 4-0-ra, a Benficát 3-1-re, a Nyilasi Tiborral felálló Austriát 4-1-re verte meg. A Panathinaikosz következett a sorban az elődöntőben, a Pool már az első meccsen eldöntötte a továbbjutást, a döntőbe jutást. Az újabb 4-0-hoz Ian Rush két, John Wark és Jim Beglin egy-egy gólt szerzett a Grobbellaar – Neal, Hansen, Lawrenson, Beglin – Whelan, Lee, MacDonald – Dalglish, Rush, Wark tizenegyben. Ez volt az utolsó kupamérkőzés az Anfielden a Heysel-dráma, illetve azt követő eltiltás előtt. Öt és fél évet kellett várni a következő európai kupaestére.

6. 2001. április 19. Liverpool-Barcelona 1-0

Az UEFA-kupa elődöntőjében az az azon a tavaszon a kupákban szenzációsan szereplő Pool gól nélküli döntetlent ért el a Barcelona ellen a Nou Campban. A visszavágóra Gérard Houllier a Westerveld - Babbel, Hyypiä, Carragher, Henchoz – Gerrard (Murphy), McAllister, Hamann – Smícer (Fowler), Owen (Berger), Heskey gárdát választotta. A nagy csata egyetlen gólja az első félidő utolsó percében, büntetőből esett, Patrick Kluivert felesleges kezezése után Gary McAllister lőtt a későbbi Liverpool-kapus, Pepe Reina hálójába. 1985 után először jutott európai kupadöntőbe a Liverpool, amely aztán, újabb szenzációs mérkőzésen, meg is nyerte az Alavés elleni döntőt (5-4).

7. 2004. december 8. Liverpool-Olympiakosz 3-1

A BL-sorozat csoportszakaszának utolsó mérkőzésén a Liverpoolnak mindenképpen két góllal nyernie kellett a görögök ellen a továbbjutáshoz. Rafa Benítez Kirkland – Finnan (Josemi), Hyypiä, Carragher, Riise – Traoré (Sinama-Pongollé), Gerrard, Xabi Alonso, Kewell – Núñez, Baroš (Mellor) összeállítású csapata a brazil világklasszis, Rivaldo gólja miatt a hátrányba került az első félidőben. A spanyol lett aztán a cserekirály, a második játékrészben előbb a fiatal francia, Florent Sinama-Pongollé egyenlített, majd Neil Mellor megszerezte a biztató második gólt. De a továbbjutáshoz kellett Steven Gerrard a 86. percben lőtt, nagyszerű gólja.

8. 2005. május 3. Liverpool-Chelsea FC 1-0

A Pool a kor legerősebb angol csapata, a hazai frontot uraló Chelsea ellen tette meg az utolsó lépést a később legendássá lett isztambuli döntő felé. José Mourinho csapata ellen kivédekezte a Stamford Bridge-en, majd az Anfielden Luis Garcia a 4. percben szerzett emlékezetes góljával kiharcolta a továbbjutást. Mourinho vitatta a gól szabályosságát, Ľuboš Micheľ, a szlovák játékvezető később azt mondta, a Chelsea így járt jobban, mert ha nem adja meg a gólt, tizenegyest ítél, s még ki is állítja Petr Čecht. A Pool a Dudek - Finnan, Hyypiä, Carragher, Traoré – Gerrard, Hamann (Kewell), Biščan, Riise – Luis García (Núñez), Baroš (Cissé) csapattal játszott.

9. 2007. május 1. Liverpool-Chelsea FC 1-0

Két évvel később újra a Chelsea ellen játszott BL-elődöntőt a Liverpool. Ezúttal egygólos hátrányból kezdett a csapat Benítez és Mourinho újabb párharcában. Reina - Finnan, Agger, Carragher, Riise – Pennant (Xabi Alonso), Mascherano (Fowler), Gerrard, Zenden – Crouch (Bellamy), Kuyt, így állt fel a Liverpool a 120 perces csatában, Daniel Agger találata után büntetők döntöttek a továbbjutásról. A Liverpool 4-1-re nyert, Pepe Reina két lövést is kivédett, a „vörösök” közül pedig senki sem hibázott.

10. 2016. május 5. Liverpool-Villarreal 3-0

Az Európa Liga elődöntőjében, Kassai Viktor játékvezetése mellett, Jürgen Klopp együttese egygólos hátrányban kezdett a Villarreal ellen. Mindazonáltal egyáltalán nem tűnt esélytelennek a továbbjutásra, a negyeddöntőben, ugyancsak nagyszerű támadójátékkal, 4-3-ra verte meg az Anfield Roadon az edző korábbi csapatát, a Borussia Dortmundot. A spanyolok ellen Soriano öngólja segített gyorsan ledolgozni a hátrányt, de az első félidőben nem esett több gól. A második játékrészben aztán ellenállhatatlanul játszott a Liverpool, s Daniel Sturridge és Adam Lallana egy-egy góljával kiharcolta a döntőbe jutást. Az összeállítás az alábbi volt: Mignolet – Clyne, K. Touré, Lovren, Moreno – Milner, Lallana, Can, Coutinho (Allen) – Firmino (Benteke), Sturridge (Lucas Leiva).

+ 1. 2018. április 4. Liverpool-Manchester City 3-0

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében Salah, Oxlade-Chamberlain és Mané egy-egy góljával került háromgólos előnybe a Liverpool a Pep Guardiola által irányított Manchester City ellen. A "vörösök" összeállítása: Karius – Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson – Henderson, Milner – Oxlade-Chamberlain (Moreno), Mané, Salah (Wijnaldum) – Firmino (Solanke) volt.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×