eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Liverpool, 2018. január 14.Mohamed Szalah, a Liverpool játékosa, miután megszerezte csapata negyedik gólját a Manchester City ellen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2018. január 14-i mérkőzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban. A Liverpool 4-3-ra győzött. (MTI/EPA/Peter Powell)
Nyitókép: PETER POWELL

A mesternégyesek hétvégéje

Ritkán fordul elő az, ami a legutóbbi hétvégén megtörtént az európai topligákban: hárman, Mohamed Szalad, Mauro Icardi és Cristiano Ronaldo is négy gólt szerzett.

Az FA-kupa negyeddöntői miatti csonka angol fordulóban Mohamed Szalah volt a sztár. A Liverpool egyiptomi csatára négy gólt is szerzett, s rekordokat döntött.

A szélső 36 gólnál jár minden sorozatot figyelembe véve, s ezzel immár bőven lepipálta Fernando Torres 2007–2008-as teljesítményét. A spanyol világ- és Európa-bajnok első, a vörösöknél töltött idényében 33 gólt szerzett, eddig övé volt a legjobb újoncidény. Még egyszer: eddig.

Szalah immár Ian Rush rekordját is megcélozhatja, az egykori gólkirály 47 gólig jutott az 1983–1984-es idényben. Az egyiptomi csatárnak a hátralévő BL- és bajnoki meccseken tizenegy gólt kellene még szereznie ahhoz, hogy beállítsa a walesi középcsatár rekordját. Salah egyébként az első Liverpool-játáékos 2013 decembere óta, aki négy gólt szerzett a Premier League-ben. Luis Suárez akkori teljesítményét másolta le, méghozzá úgy, hogy négyet lőtt kapura. De négy gól lett belőle!

Az FA-kupában a Tottenham nagyon magabiztosan ejtette ki a Swansea-t, a Manchester United viszont Romelu Lukaku vezető gólja után csak a 87. percben biztosította be a győzelmet a Brighton ellen, Nemanja Matic találatával. A Southampton megállította a Manchester Cityt búcsúztató Wigant, míg a Chelsea, talán nem túlzás, hogy a kupaforduló rangadóján, hosszabbításban verte meg 2-1-re a Leicester Cityt. A londoni „kékek” első gólját elérő Álvaro Morata először szerzett gólt a 2018-as esztendőben.

Kicsit visszatértek az őszi idők a Chelsea-hez, a második gólt is spanyol futballista, a Kasper Schmeichel rossz kifutását kihasználó Pedro jegyezte. Utóbbi a 92. percben szállt csak be, nagyon jó csere volt. Antonio Conte nem igazán hihet a számokban, vagy éppen nagyon is hisz bennük, s azt gondolta, bármikor beküldheti Pedrót, úgyis eldönti a meccset. A szélső a legutóbbi tíz FA-kupamérkőzésén nyolc gólban vállalt szerepet, hatot lőtt, kettőt előkészített.

A „rókák” részéről Jamie Vardy volt eredményes. A Chelsea számára jó ómen, hogy eddig háromszor (1997, 2000, 2012) verte ki a Leicestert az FA-kupából, s mindháromszor megnyerte a trófeát. Ehhez a következő lépést majd a Southampton ellen kell megtenni, mivel az utolsó negyeddöntő után megtartott sorsoláson a két szombaton továbbjutó gárda (Manchester United, Tottenham) került az egyik, a két vasárnapi győztes pedig a másik párba.

Premier League, 31. forduló
Liverpool–Watford 5-0
Bournemouth–West Bromwich Albion 2-1
Huddersfield Town–Crystal Palace 0-2
Stoke City–Everton 1-2

Az élcsoport: 1. Manchester City 81 (30 mérk.), 2. Manchester United 65 (30), 3. Liverpool 63, 4. Tottenham 61 (30)

FA-kupa, negyeddöntők
Manchester United–Brighton 2-0
Swansea–Tottenham 0-3
Wigan–Southampton 0-2
Leicester City–Chelsea 1-2 - hosszabbítás után

Icardi hihetetlen elődök nyomában

Mauro Icardi volt az olasz bajnoki forduló hőse: az Inter argentin csatára, aki fellépett a második helyre a Serie A góllövőlistáján Ciro Immobile mögé, négy gólt szerzett korábbi klubja, a Sampdoria ellen.

Icardi, aki egyébként nem fért be az argentin válogatott keretébe a március végi felkészülési mérkőzésekre, az első góljával megszerezte a Serie A-ban a századik gólját. Nála fiatalabban csupán a kétszeres világbajnok Giuseppe Meazza, a világbajnok Silvio Piola, a Juve két legendája, Giampiero Boniperti és Felice Borel, valamint a brazil világbajnok, Jose Altafini érte el a százas határt. A 25 éves Icardi a Sampdoria és az Inter játékosaként szerzett eddig gólt az olasz élvonalban. Még egy mérföldkőig eljutott: az Inter színeiben, minden sorozatban elért gólját összeadva, ugyancsak elérte a százas határt.

Az Inter december 3-án, a Chievo ellen a San Siróban nyert legutóbb öt góllal, ellenben régebbre kell visszamenni az időben ahhoz, hogy a mostanihoz hasonló idegenbeli sikerre bukkanjunk: 2013. szeptember 22-én a Sassuolót 7-1-re ütötték ki a fekete-kékek. Icardiról ritkán kerül szóba, hogy ugyanúgy Rosarióban született, mint Lionel Messi, s hogy 2008 és 2011 között a Barcelona akadémiájának „diákja” volt. Az első gólját a Juve ellen szerezte az Inter mezében, s az olasz futball történetében senki sem érte el nála fiatalabban az ötvengólos határt. Az elmúlt hat évben nevéhez fűződik a legtöbb mesterhármas a Serie A-ban, hatodszor szerzett (legalább) három gólt olasz bajnoki mérkőzésen.

A Milan fordulatos meccsen győzte le a Chievót. Hakan Calhanoglu a találkozó elején vezetést szerzett, de a veronaiak fordítottak, a szünetben 2-1-re vezettek. Patrick Cutrone góljával ismét döntetlenre állt a két csapat az 52. perctől, majd a hajrában jött az érthetetlenül sokat mellőzött André Silva, s megszerezte a győztes gólt. A Milannak még az is belefért a végén, hogy Franck Yannick Kessie kihagyja a megítélt büntetőt. Silva március elejéig nem szerzett gólt az olasz bajnokságban, igaz, csupán négyszer játszhatta végig a kilencven percet. Március 11-én a Genoa, majd hét nappal később a Chievo ellen is győztes gólt ért el.

Megszakadt a Juventus nagy sorozata, tizenkét megnyert bajnoki után játszott gól nélküli döntetlent a SPAL pályáján. Megsérült Giorgio Chiellini, Allegri nem biztos abban, hogy védője felépül a Real Madrid elleni BL-mérkőzésekre.

Serie A, 29. forduló
Sampdoria–Internazionale 0-5
SPAL–Juventus 0-0
Udinese–Sassuolo 1-2
Verona–Atalanta 0-5
Benevento–Cagliari 1-2
AC Milan–Chievo 3-2
Torino–Fiorentina 1-2
Crotone–AS Roma 0-2
Lazio–Bologna 1-1
Napoli–Genoa 1-0

Az élcsoport: 1. Juventus 75 pont, 2. Napoli 73, 3. AS Roma 59, 4. Inter 55 (28).

Ronaldo négyesével lépdel előre a góllistán

A Barcelona tovább növelte az előnyét a spanyol élvonalban, miután néhány órával a katalánok az Athletic Bilbao elleni győzelme után a második helyen álló Atlético Madrid kikapott a Villarrealtól. A Real Madrid három gólt kapott, de így is fölényesen nyert.

Lionel Messi sorozatban hatodik mérkőzésén szerzett gólt, azzal már 2-0-ra alakította az állást Ernesto Valverde korábbi csapata, az Athletic Bilbao ellen. Az eltiltott Luis Suárezt helyettesítő Paco Alcácer szerzett vezetést, majd az argentin szupersztár következett. A Barcelona továbbra is veretlen, sőt, az előző idény utolsó mérkőzéseit is figyelembe véve immár 36 bajnokin nem kapott ki sorozatban. Csak két meccs hiányzik a spanyol rekord beállításához, azt a Real Sociedad érte el 1979 és 1980 között.

Az Atlético Madrid vezetett ugyan Antoine Griezmann büntetőből lőtt góljával a Villarreal ellen, de a hajrában a török válogatott Enes Ünal két gólt szerezve fordított. A mindössze húszéves támadó már négy és fél éve (!) bemutatkozott a török élvonalban. 2015 és 2017 között a Manchester City tagja volt, de oda nem fért be, klubja kölcsönadta előbb Belgiumba, majd Hollandiába. 2017 óta futballozik a spanyol élvonalban. Diego Simeone önkritikus volt a meccs után, magára vállalta a felelősséget.

Cristiano Ronaldo immár második a góllövőlistán Messi mögött. A jelek szerint komolyan gondolja, hogy még versenyben lehet a spanyol és az európai gólkirályi címért. Huszonhárom bajnokin huszonkét gólt ért el a La Ligában, már ki emlékezik őszi gólcsendjére? 2018-ban nem egészen három hónap alatt a bajnokságban és a BL-ben huszonegy gólt szerzett. A Girona ellen négy gólt szerzett, ha nem használja ki ilyen jól a helyzeteit, bajba kerülhetett volna a nagyon „előzékenyen” védekező Real Madrid a Bernabéuban.

Primera División, 29. forduló
Levante–Eibar 2-1
Real Betis–Espanyol 3-0
Real Sociedad–Getafe 1-2
Valencia–Alavés 3-1
Deportivo–Las Palmas 1-1
Leganés–Sevilla 2-1
FC Barcelona–Athletic Bilbao 2-0
Celta Vigo–Málaga 0-0
Villarreal-Atlético Madrid 2-1
Real Madrid–Girona 6-3

Az élcsoport: 1. Barcelona 75 pont, 2. Atlético Madrid 64, 3. Real Madrid 60, 4. Valencia 59

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×